EGYH-KCP-19-P-0055 – Debrecen-Árpád téri templom felújítás VIII. ütem

Támogatás azonosítószáma: EGYH-KCP-19-P-0055

Vissza nem térítendő támogatás: 10.000.000,- Forint

Támogató: Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

A Debrecen-Árpád téri Református Egyházközség templomában végzett, EGYH-EOR-KCP-18-P-0054 kódszámú pályázattal támogatott felújítás megvalósítása során, a kivitelezést végző cég, a templom belső festésének előkészítése során a kupola boltozaton, a meglévő festés alatt díszítő mintákat talált.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül a Tiszántúli Református Egyházkerületnek, mint kedvezményezettnek nyújtott, EGYH-KCP-19-P-0055 azonosító számú pályázati támogatás segítségével a Debrecen-Árpád téri Református Egyházközség, mint közreműködő az alábbi feladatokat valósította meg: a minták feltárásával megbízott restaurátor elvégezte az eredeti díszítő festés teljes dokumentálását, amely magában foglalta a minták színeinek, az alapfestés eredeti színének és a boltozatot tagoló gurtnik átadáskori színének, valamint a minták kiterjedésének és formájának teljes meghatározását. Az általa elkészített sablonok alapján végezte el a kivitelező cég a díszítőfestés eredeti állapotra történő visszaállítását, mintegy 152 folyóméter hosszában.

A Tóásó Pál által tervezett, és 1914-ben átadott templom a templombelső viszonylatában is az eredeti állapotában (az eredeti díszítéssel) tud helyet adni a gyülekezet istentiszteleti alkalmainak, és a városrész lakosainak egyéb kulturális programokhoz, így erősítve Debrecenben a református jelenlétet. Ennek első alkalmai a 2019. november 30-án megrendezett „Nyiss be hozzánk”, valamint a 2020. február 22-ére, a Tündérkör Alapítvánnyal és a Szólj be a papnak egyesülettel közösen tervezett „Virrasztás az éhezőkért” program.

EGYH-KCP-19-P-0055 – Debrecen-Árpád téri templom felújítás VIII. ütem
Scroll to top