Hogy számláljuk a napjainkat?

Megjelent az egyik első könyv a koronavírus járvány egzisztenciális és társadalmi hatásairól, immár magyarul is olvasható. Az olasz író és fizikus, Paolo Giordano Járvány idején című rövid munkája személyes hangvételű karantén-napló. Részlet a könyvből:

„A 90. zsoltárban van egy könyörgés, ami gyakran eszembe jut ezekben az órákban:

Taníts meg minket úgy számlálni a napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk.

Talán azért jut annyiszor eszembe, mert járvány idején mást sem teszünk, mint számolunk. Számoljuk a fertőzötteket és a gyógyultakat, a kórházi kezelésre szorulókat, az iskola nélküli reggeleket, az elveszett milliárdokat a tőzsdén, az eladott maszkokat és a teszteredmények megérkezéséig hátralevő órákat; számoljuk, hogy hány kilométer választ el minket a gócpontoktól, a lemondott szállodai szobafoglalásokat, számoljuk a kapcsolatainkat, a lemondásainkat. És számoljuk a napokat, újra és újra, legfőképp azokat számoljuk, a napokat, amelyek elválasztanak minket a vészhelyzet végétől.

De az az érzésem, hogy a zsoltár másfajta számolást akar sugallni nekünk: taníts meg úgy számlálni a napjainkat, hogy értékelni tudjuk őket. Minden napunkat, ezeket is, amelyeket csupán gyötrelmes szünetnek gondolunk.”

Berecz Péter, presbiter

Hogy számláljuk a napjainkat?
Scroll to top