Nem a félelem lelke

Az elmúlt hetekben talán a legnépszerűbb bibliai idézet lett Pál Timóteushoz írt második levelének ez a része: „Mert nem a félelem lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.” (2Tim 1,7). Igehirdetések, internetes bejegyzések, újságcikkek alapja lett keresztyén körökben a jelenlegi járványhelyzetben.

Felüdülhetünk az igehely első felén, amely elutasítja a félelem lelkét. De vajon eljutunk a mondat második felén való elmélkedésig is? Feltesszük a kérdést, hogy mit jelent a józanság lelke? Bizonyára többet annál, hogy ne igyunk túl sok bort.

A józanság lelke az Istentől kapott önuralmat jelenti. Az önuralom gyakorlása azt jelenti, hogy az Úrra bízzuk magunkat, nem pedig az ilyen-olyan hírekre, vagy a kétségbeesés sodró erejére. De azt is jelenti, hogy lemondunk olyan dolgokról, amelyeket egyébként szeretnénk csinálni. Vagyis otthon maradunk, nem vásárolgatunk fölöslegesen, még a jó társaságot is kerüljük. Böjti időben segíti is „lelki zarándoklatunkat” az önuralom magasabb foka.

Berecz Péter, presbiter

Nem a félelem lelke
Scroll to top