A Debrecen-Árpád téri református templom padjainak útja a tiszakóródi református templomba

2023. június 11-én a 7Hang kórus, az esztári gyülekezet tagjaival kibővítve Tiszakóródon és Szatmárcsekén szolgál, a tiszakóródi gyülekezet meghívására. Mint emlékezetes, néhány évvel ezelőtt az Árpád téri templom kibontott karzati padjaival újították fel a Tiszakóródi gyülekezet templomát. Egy régóta húzódó alkalom teljesedik be a mostani eseménnyel. A kezdetekről Tiba Zsolt nagytiszteletű úr írásából tudhatunk meg többet:

Közel másfél évvel ezelőtt indult útjára a tiszakóródi református templom felújításának története. Gyülekezetünk uniós forrásból nyert támogatást a templom vizesedésének megállítására, a torony és a hajórész újravakolására, a templomkert parkosítására és padjainak festésére. Ez utóbbi okozta szinte a legnagyobb problémát, hiszen egy XV. századi templomról van szó, kissé eklektikus padozattal és belső elrendezéssel. Új padokra sajnos nem volt anyagi forrása a gyülekezetnek, tehát ebben semmiképpen nem gondolkodtunk. A régi padozat felújítása, festése szintén elképzelhetetlen volt, hiszen a templomban jelenlévő víz miatt a XIX. századi padozat szinte teljesen elkorhadt állapotban volt. Ott álltunk egy megújuló templom falain belül, padok nélkül.

Telt múlt az idő, igazából ebben az ügyben előrelépés nem történt, de a templom renoválása folyamatban volt. Isten azonban gondod viselt, hiszen jó barátommal, Szakács György lelkipásztorral beszélgettünk egyszer, hogy miként halad a felújítás, és ekkor panaszoltam el, hogy igazából minden rendben halad, csupán padjaink nincsenek. És ekkor nagytiszteletű úr ajánlotta a Debrecen-Árpád téri gyülekezetet, hogy felújítás miatt elbontják a régi padokat. Ezt követően szinte azonnal felvettük a kapcsolatot Veres János lelkipásztorral és a gyülekezet gondnokával, akik nagy kedvességgel és segítőkészséggel fogadták ügyünket. Megnéztük a templom padozatát és már akkor láttuk, hogy a tiszakóródi gótikus templomunkban éppen ilyen padok illenének.

A gyülekezet nagyon nagylelkű volt, hiszen teljesen ingyen, adományként ajánlotta fel egyházközségünknek az átépítés miatt feleslegessé vált padokat. Csodálatos érzés volt, hogy egy olyan gyülekezet segít rajtunk, akik úgy szintén templomrenoválási gondokkal küzdenek. Mi valóban megtapasztaltuk Pál apostol szavait: „Egymás terhét hordozzátok, és úgy töltsétek be a Krisztus törvényét.” (Galata 6,2). Köszönjük a Debrecen-Árpád téri Gyülekezet áldozatkészségét.

Szeretettel a Tiszakóródi Református Egyházközség

A Debrecen-Árpád téri református templom padjainak útja a tiszakóródi református templomba
Scroll to top