Mélyebb és hosszabb beszélgetések a fesztiválmissziós sátornál

Campus Fesztivál: 

A Szólj be a papnak csapata negyedik alkalommal települt ki a debreceni Campus Fesztiválra 2021. júliusában. Az ökumenikus kezdeményezés négy református lelkésszel, három katolikus pappal, egy evangélikus lelkésszel és egy ortodox atyával képviseltette magát a Nagyerdőn. A háttérben tevékenykedő, hat civil önkéntes közül kiemelkedő volt az egyik csapattagunk, Ákos munkája, aki ezekkel a szavakkal jellemezte saját tevékenységét és a kezdeményezés lényegét: „én egy ateista srácként találkoztam a Campus Fesztiválon pár évvel ezelőtt a csapattal, úgyhogy arra, hogy van a fesztiválmissziónak értelme, én vagyok az élő példa: az idei évben már teljes értékű önkéntesként segítettem a munkát.” Öröm volt azt tapasztalni, hogy több fiatal visszatérő vendégként kereste fel a sátrat, a korábbi években már találkoztunk velük és idén is minden nap köszönthettük őket. Köztük is akadt olyan, aki jelezte, szívesen vállalna önkéntes munkát Budapesten. „Megmondtam, a barátnőmnek, ha templomi esküvőt akar, keressen más fiút magának” – volt, aki ezzel a mondattal nyitotta a beszélgetést, és volt olyan csapat is, melynek tagjai az összes létező kérdésüket egymás szavába vágva próbálták megválaszoltatni az egyik református egyetemi lelkésszel. A korábbi évekhez képest feltűnően hosszúak voltak és mélyebbre „fúrtak le” az egyéni és a csoportos beszélgetések is, nem ritkán nyúltak túl két óra hosszán is. Mint mindig, ezúttal is nyíltan lehetett kérdezni, témát feldobni Istenről, a hitről, a mindenkit érintő nagy kérdésekről és az érdeklődők éltek is a lehetőséggel. A bezártság érzése utáni kiszabadulás vagy a vágyott beszélgetések hiánya nyitotta meg ennyire a szíveket? Esetleg csak egyre bátrabban élnek a lehetőséggel a fesztiválozók, hogy felkeressék ezt a kis „szigetet” a Dunán inneni legnagyobb buli forgatagában? Mi mindenesetre megfogadtuk, ha az Úr engedi, 2022-ben is megpróbálunk Isten országából egy kis ízelítőt becsempészni a fesztivál kapuin. A debreceni református egyetemi lelkészekkel készült interjú itt olvasható: https://reformatus.hu/kuldetesunk/hirek/nyitott-ajto-a-campus-fesztivalon/

(Fotók: Szabó Anita)

Egyéb: 

A Szólj be a papnak háza táján nem csak a fesztiválmisszió hozott újdonságot a nyáron. A Debreceni Egyetem színjátszó köre két alkalommal is beszélgetést szervezett Molière Tartuffe-jének modern előadását követően. A diskurzus során egy-egy református lelkész (először Fábián Eszter utána Arany Barbara) illetve katolikus pap résztvevő is véleményt formált a darabban megjelenített képmutatás és álszentség témakörében. Önkéntesünk, Orosz-Tóth Lilla gondolatai a darab, illetve a beszélgetés kapcsán: „Bárkinek is nyomorult a sorsa (mint pl Tartuffe-é), nem ad rá okot, hogy kihasználja a másikat, vagy ennyire önző, és kapzsi legyen. Mi alakítjuk az életünket és változunk, és lehet, hogy Isten jelen van az életükben, vagy szóba hozták valamilyen formában, de hit nélkül elcsúszik az egész. Ez a mostani világban is fellelhető, és a darab egyik tanúsága is, hogy az apró dolgok miatt összekuszálódik az élet, melyek okán hasonló tragédiák alakulhatnak ki. (…) Hit, szeretet, és józan ész harcai láthatóak végig a darabban. Ezek mellett a bűn több formája is jelen van, mint az én akaratom áterőltetése a másikra, vagy a másik félrevezetése. Lehet ezt szeretetből tenni? A másik nem hibás, aki ezt elhiszi? Megannyi más kérdés is felmerült az élet kisebb nagyobb dolgairól a darab kapcsán. Mindet felsorolni nehéz is lenne.”

Szintén újdonság, hogy a Haon internetes felületein is megjelennek papok, lelkészek, akik az olvasók kérdéseit válaszolják meg rövid videókban. Emlékszünk még a gyülekezetünkből indult „kérdések asztala”-kezdeményezére? Ez pont annak a folytatása, csak a világhálóra költözve, az egész megye számára megnyitva a kérdezés lehetőségét. 

Berecz Péter presbiter

Mélyebb és hosszabb beszélgetések a fesztiválmissziós sátornál
Scroll to top