Adventi kapu – 2020-11-29

Lekció: Jn 5,1-9Textus: Jn 5,7

Szeretettel köszöntök mindenkit Advent első vasárnapján, amikor is elkezdjük az új egyházi esztendőt! Mivel is kezdődik az egyházi év tehát? A Krisztus várással. És ez még akkor is így van, ha világunk nagy része nem velünk vár és nem is ezt ünnepli.

Néhány esztendővel ezelőtt adventi alkalmat tartottunk egy villamoson. A „Szólj be a papnak” egyik rendezvénye volt ez, ahová fogyasztóvédőket is meghívtunk. Miért? Mert már akkor szerettük volna felhívni a figyelmet valamire: vigyázat, hamisítják a Karácsonyt!

Mindenkinek joga és lehetősége van persze úgy megélnie, ahogyan akarja. Ennek minket nem kell befolyásolnia. Bár, az ünnep mai szokásaival minket is befolyásol. Mégis azt hiszem, mára már az ünnepet kell megmenteni saját magától, mielőtt végképp kiüresedik.

Ez a mai advent jó alkalom lehet arra, hogy visszatérjünk a bibliai alapokhoz és végre azt és úgy ünnepeljük, ami az eredeti lényege: ez pedig a várakozás. Kell-e nagyobb, kitapinthatóbb feszültség a várakozásnál? Nem szeretünk ugyanis várakozni, pedig a lelki gyümölcsök egyike is a türelem. Talán, éppen ezért.

Különös hátteret ad most a várakozásnak a vírus ellen egyre közelebb levő, de még mindig nem kézzel fogható vakcina. Önkéntelenül felmerül a kérdés: világunk Adventben a vakcinára vár inkább, vagy Jézusra? Gondoltuk volna egyszer is; hogy lesz egy kihívója Jézusnak? Vagyis, tegyük fel így a kérdést: mire vagy kire vársz? Mire és kire vágysz?

1 – Emberünk itt a történetben arra vár, hogy végre felbuzogjon a víz, hogy elsőnek csobbanjon bele és végre egyszer ő jöjjön ki gyógyultan a helyzetéből. De mozgássérült, ezért mindig megelőzik. Számára marad a feszültséggel teljes várakozás, na és persze a reménység a szívében: egyszer csak sikerül! De ennek már 38 éve!

Mennyien ülünk így lehetőségeinkre várva, és ki tudja egyikünk-másikunk mennyi ideje vár már? Hányan hiszik ma is, hogy ha az angyal segítene, ha csak egy kis szerencsém lenne? Miért ne sikerülhetne nekem is: elsőként csobbanni a vízbe? Ma az egész világ ott ül és feszülten vár: a csodára, a vakcinára! És még tülekedni is fog, hogy kit oltsanak be elsőnek. Mert világunk erről szól ma is: ki lehet az első?

Ekkor jön Jézus, hogy megkérdezze: „Mondd: akarsz te meggyógyulni?” Volt már az életedben olyan, hogy a csodára vártál és egyszer csak megjelent előtted a csoda? Nem úgy, ahogyan vártad, és nem is úgy, ahogyan mindig is elképzelted…

Ez az ember a csodára vár, és egyszer megáll előtte maga a csoda. És meggyógyul! Nem úgy, ahogyan 38 éve szeretett volna. De szerinted érdekli?

Amíg valamire várt, elmúlt 38 év, aztán végre megjelent előtte valaki, és meggyógyult. Mire vár ma a világ? A megoldást jelentő vakcinára! Ami remélhetőleg nem árt, de használ majd. Ki az, aki még várhat? Jézus. Éppen Ő az, akinek semmi köze ehhez az egészhez, de ennek ellenére sors- és szeretet közösséget vállal az emberrel és kérdezi: „Mondd: akarsz te meggyógyulni?”

2- Szerintetek, ebben a nagyon is megterhelt világunkban, meg fogjuk tudni hallani majd a kérdését? Mit vagy kit várunk mi adventben?

Mert a vírus addig is teszi a dolgát. Nem lehet rá haragudni! A vírus mindössze egy kód, és a szervezetbe jutva ráveszi azt, hogy sokszorosítsa. Tudjátok, a hit nagyon hasonló dolog! Az életedbe jutva kiteljesedik és termőre fordul, míg végül a gyümölcseiről ismerszik meg az ember – mondja Jézus.

Gondolkodj el valamin! Lehet, hogy az egész világunk beteg? Gazdasági kizsákmányolás, a fogyasztás minden áron való hajszolása, környezetszennyezés, saját magunk kizsákmányolása…, mit mondhatnék még? A vírus egy beteg világot támadott meg, egy olyan világot, ahol már semmi nem az, aminek mutatja magát. A kérdés csak az, tüneti kezelést akarunk-e, vagy valódi gyógyulást? A tüneti kezeléshez valójában elegendő lesz csak a vakcina: beadják és már élhetem is tovább az életem. Nem kell változtatnom, semmin. Erre lesz jó a vakcina! De a teljes gyógyuláshoz ennél már sokkal de sokkal több kell: ehhez már Jézus kell.

Ezért kérlek benneteket, imádkozzatok a betegekért, az ápolókért, az orvosokért, a kutatókért (mert fontos a vakcina, de nem megváltás)! Ahogyan testünknek szüksége van vitaminokra, helyes táplálkozásra, alvásra, mozgásra, úgy van szükségünk lelkileg is egyfajta megerősödésre. Imára, böjtre, adakozásra és az advent négy hete jó tájékozódási pontot jelöl ki számunkra, hogy ne tévedjünk el: ne keverjük össze a kit várunkat a mit várunkkal? A kire vágyomat a mire vágyommal? Ha a különbséget és a fontossági sorrendet látjuk, akkor értve énekelhetjük:

Megváltóm, egy kérésemet nem vetheted meg nékem:
Hogy szívem mélyen tégedet hordozhatlak, remélem,
És bölcsőd, szállásod leszek; Jövel hát, tölts el engemet
Magaddal: nagy örömmel!
(329. ének 5. vers)
Ámen!

Hogy tudjunk közös dolgainkról

  • Tájékoztatunk mindenkit, hogy most nem veszünk részt a Kék Vödör akcióban, de kérünk mindenkit, az élelmiszerkasszánk feltöltésére. A gyülekezeti teremben várjuk a tartós élelmiszereket: liszt, cukor, rizs, konzervek, száraztészta, instant levesek, olaj, tea, kakaó Erre a célra pénzadományokat is elfogadunk. A gyűjtésünk vége advent utolsó vasárnapja!
  • A Magyarországi Református Egyház határozata értelmében előre nem látható ideig a templomaink, gyülekezeti termeink és hivatalaink is zárva vannak. Kérünk mindenkit, az interneten kövesse (https://www.facebook.com/arpadterdebrecen/) vasárnapi alkalmainkat. Internet hiányában kérjük a Duna Tv adásait figyelemmel követni. Valamint a prédikációk nyomtatott formában is elérhetőek a parókián.
  • Az adakozás fontosságára szeretném felhívni a figyelmet! Kérünk mindenkit, hogy a megváltozott körülmények miatt utalja a fenntartói járulékot, perselypénzt és az adományainkat az OTP-nél vezetett 11738008-20082374 számlaszámunkra, vagy személyesen hozza be a lelkészi hivatalba! Köszönjük.
  • Kérjük gyülekezeti tagjainkat, hogy aki tud arról, hogy a környezetében élő gyülekezeti tag a koronavírus miatt segítségre szorul, az jelezze a gyülekezet lenti elérhetőségeinek egyikén.
  • Advent második vasárnapján dr. Ormóshegyi Zoltán nagytiszteletű úr fog szolgálni közöttünk. Fogadjuk őt szeretettel!

Heti alkalmaink:

Vasárnap 9.00Online istentisztelet https://www.facebook.com/arpadterdebrecen/

Heti imatémáink: Vigyázzunk magunkra, hogy másokra is vigyázni tudjunk!

Jézusunk, adj erőt, hogy ékesen járjunk
Illendő ruhában, méltóképpen várjunk
Add, hogy kerülgessük a bűnt, sötétséget
S ama jobb hazában megláthassunk Téged.
Mécs László: Adventkor

Elérhetőségeink:

Cím: 4028 Debrecen, Kassai út 12., Tel.: 06-52/412-801

e-mail: debrecen-arpad.ter@reformatus.hu, honlap: www.arpadter.reformatus.hu

Alapítványunk: Debrecen-Árpád téri Református Egyházközségért Alapítvány számlaszáma:
OTP 11738008-20863191.

Egyházfenntartói járulékot a 11738008-20082374 OTP számlaszámunkra várjuk.
A templom felújítására szánt adományokat a11738008-20885469 számú, OTP Banknál vezetett számlaszámunkra várjuk.
Az OTP Banknál megnyitottuk a 11738008-21456004 számú, Gondviselés számlát, melyre a gyülekezeti célú diakóniai adományokat várjuk.

Adventi kapu – 2020-11-29
Scroll to top