Fűtésfelújítás

Kedves testvérek!

Néhány szóban szeretnék beszámolni templomunk fűtésrekonstrukciójának mikéntjéről és jelenlegi állásáról.

Az év elején benyújtott pályázatunk műszaki részének átgondolására csupán néhány nap állt rendelkezésre, így gyors egyeztetések után készült el a tételes költségvetés.
A korábbi fűtési rendszert egy 90kW-os kéményes kazán látta el energiával, mely működőképes volt ugyan, de életkoránál fogva korszerűtlen és a hőleadók (a padok alatti acélcsövek) is erősen alul voltak méretezve. A nagy templomteret nehezen lehet fűtéstechnikailag jól kezelni; itt padlófűtés lenne a legmegfelelőbb, ez azonban teljes belső átalakítást igényelne, ugyanakkor a ritkán használatos terekben gazdaságtalan az üzemeltetése. Ezért a bevált elvet megtartva, a padok alá alacsony építési magasságú lapradiátorokat terveztem. Ezeknél felmerült a fehér szín helyet más, a helyhez jobban illő szín is, de a jelentős költségtöbblet ezt ellehetetlenítette, illetve a padok tervezett átfestése esetén még rosszabb képet mutatna.

A kapcsolási vázlatnál figyelembe vettem azt a jövőbeli igényt, miszerint a karzat alatti részeket szeretnénk lezárni és önálló funkciójú terekké átalakítani. Ezek szerint három, önállóan működtethető fűtési kör kerül kialakításra, egy-egy a karzatok alatt, ahol a külső falra kerülnek a radiátorok, és egy a templomtérben, melybe bele tartozik a középső két padsor és az előterek a WC helyiségekkel együtt. Ezen köröket különállóan és egyszerre is tudjuk fűteni, a pillanatnyi igények szerint.

A fűtési köröket három önálló heti programos termosztát segítségével vezéreljük, melyek fagyvédő funkcióval is el vannak látva.

A hőtermelő kazán két darab 50 kW-os Viessmann kondenzációs fali kazán lesz, hidraulikus váltóval ellátva, közvetlen oldalfali égéstermék elvezetéssel, melyhez a városi építész iroda is hozzájárult. A bal oldali hátsó lépcsőház ad otthont a kazánoknak, a vezérlésnek és a keringtető szivattyúnak, mely az elmúlt évi fűtési elégtelenség kiküszöbölésekor már beépítésre került. A fűtési körök elosztását a pincében kialakítandó osztó-gyűjtő, illetve az ide beépített motoros elzárók fogják elvégezni.

A fűtési rekonstrukció mellet megvalósult a két hátsó lépcsőház és a pince világításának felújítása is.

A munkálatok jelenlegi állása:

A templom előtér és WC helyiségek fűtési rendszerének kialakítása, a bal oldali padsor utolsó 4 padsora kivételével elkészült. A kazánház és pince szerelése még hátra van, illetve a javítási, helyreállítási, ellenőrző, beüzemelő munkarészek hiányoznak még. A jelenlegi állapot mintegy 75%-os készültséget jelent.

A várható befejezés 2020. szeptember 30. A határidő az előtér burkolásával módosulhat.

Tisztelettel: Selyben István

A projekt Magyarország Kormánya és a Miniszterelnökség támogatásával az EGYH-EOR-20-P-0039 támogatási azonosítószámon
25.000.000,- forint támogatással valósult meg.

Fűtésfelújítás
Scroll to top