EGYH-KCP-19-0109 – Debrecen-Árpád téri templom felújítás VI. ütem támogatási célhoz

Támogatás azonosítószáma: EGYH-KCP-19-0109

Vissza nem térítendő támogatás: 10.000.000,- Forint

Támogató: Magyarország Kormánya és a Miniszterelnökség

A korábbi évek pályázatai segítségével az Árpád téri templom teljes külseje megújult, valamint a templombelső festése és díszítőfestése, a liturgiás tér elektromos hálózatának megújítása is megvalósult. Ezek a pályázati források azonban nem tették lehetővé, hogy a korszerűtlen fűtési rendszert akár csak részlegesen is megújítsuk. Hangosításon kívül nem volt a templomban olyan információs tájékoztató rendszer sem, ami segítségével a templomba látogató gyülekezeti tagok részére tájékoztatást tudtunk volna nyújtani, vagy a istentisztelet színvonalát, a kornak megfelelő vizuális élménnyel emelni tudtuk volna.

A Miniszterelnökség kezelő szerveként eljáró Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül a Debrecen-Árpád téri Református Egyházközségnek, mint kedvezményezettnek nyújtott, EGYH-KCP-19-0109 azonosító számú pályázati támogatás segítségével valósította meg az Egyházközség a támogatási célként meghatározott feladatokat. A felújítás elvégzésére hirdetett eljárás során a Dryvit Profi Kft. nyerte meg a kivitelezői feladatokat, aki a korábbiakban megszokott gondossággal és szakértelemmel valósította meg az alábbi célokat:

  • a templom orgonakarzat alatti előterében és a cinteremben az infra fűtés kialakítása,
  • az előtér és a cinterem világítás kiépítése és felszerelése,
  • templomban vizuális megjelenítők felszerelése és a szükséges gyengeáramú hálózat kiépítése,
  • az templom díszítőfestésének helyreállításához szükséges felület előkészítése,
  • lépcsőházak festése, lépcsőházi elemek mázolása

A Tóásó Pál által tervezett, és 1914-ben átadott templom cintermében és teázó térben az infra fűtés és a világítás kialakítása végre olyan beruházásokat jelentett a gyülekezeti tagok számára, amely tényleges, kézzelfogható komfortot jelent a gyülekezeti alkalmakon. A megvalósított infokommunikációs rendszer az istentiszteleti és egyéb alkalmak során lehetőséget teremt arra, hogy a gyülekezet tagjai számára a gyülekezeti hirdetéseket, tájékoztató anyagokat közreadjuk, a gyülekezeti énekek szöveganyagát kivetítsük, vagy az igehirdetést színesítve képi-, vagy hanganyagot adjuk közre. A gyülekezeti alkalmak mellett a városrész lakosainak is a kor igényeinek megfelelő kulturális programokat szervezhetünk, így erősítve Debrecenben a református jelenlétet. Ennek első alkalmai a 2019. november 30-án megrendezett „Nyiss be hozzánk”, valamint a 2020. február 22-ére, a Tündérkör Alapítvánnyal és a Szólj be a papnak egyesülettel közösen tervezett „Virrasztás az éhezőkért” program. A fenti alkalmak sikerén felbuzdulva tervezi a gyülekezet hasonló, nem csak a gyülekezetet megszólító kulturális rendezvények megszervezését, például 2021 őszén a szív napjához kapcsolódó gyülekezet rendezvényt.

Az eddigi lehetőségek nem teremtették meg a módot, hogy a templom liturgiás terében a teljes komfortot adó fűtési rendszert kiépítsük, így annak megvalósítása fontos célja a gyülekezetnek.

Debrecen, 2020. május 20.

p.h.

Veres János lelkipásztor
Szilágyi János gondnok
EGYH-KCP-19-0109 – Debrecen-Árpád téri templom felújítás VI. ütem támogatási célhoz
Scroll to top