2019. június 23.

Igét hirdet: Veres János lelkipásztor
Bibliát olvas: Papp Attiláné Selyben Piroska ny. lelkipásztor
Imádkozik: Szilágyiné Asztalos Éva
Orgonál: Fejszés Dániel kántor, presbiter

A LÉLEK GYÜMÖLCSE

Lekció: 1Kor 13,1-13 Textus: Mk 12,30-31

Ezután az írástudó megdicsérte Jézust, Jézus pedig azt mondta az írástudónak. „nem vagy messze az Isten országától”. Miért? Mert mindketten tudták:

„Ha szeretet nincs bennem, semmi vagyok” vagyis egy nagy nulla! Szeress, és tégy, amit akarsz! – mondta Szent Ágoston.

Amiről heteken keresztül gondolkodni fogunk, az a Lélek gyümölcse. A mai napon arra figyeljünk, hogy mennyi és milyen szeretet van bennünk?

Vannak, akik szelídnek születtek, mások vidámnak, megint másokat nem, vagy szinte alig lehet kihozni a béketűrésből. Vannak sokan, akik hosszú ideig próbálják kialakítani magukban ezeket a tulajdonságokat, mégsem járnak sikerrel.

Ezért sokan vannak olyanok is, akik úgy gondolják, hogy a Lélek gyümölcse csak egy álarc, valamiféle smink, egy magunkra erőltetett szerep. És még többen vannak olyanok, akik még csak nem is hallottak ezekről. Egy kérdés azonban mindenképpen felmerül: Mire való?

1. kép.

Pál a Lélek gyümölcséről, nem pedig, a gyümölcseiről ír. Mit is jelenthet ez? Talán…

1- Azt, hogy ezekből a tulajdonságokból néhánnyal rendelkezünk, az még nem jelent semmit. Főleg azt nem, hogy jobbak lennénk másoknál.

2- Egyedül a Szentlélek tud átformálni. Minden más legfeljebb látszat! Látszat türelem, látszat hűség, látszat jóság … Egyszóval minden csak kirakat!

Ha azt akarod, hogy ez így is maradjon, csinálj mindent úgy ahogyan eddig. De ne feledd: „aki azt akarja, hogy az egyháza megmaradjon olyannak, amilyen, az valójában nem is akarja, hogy megmaradjon. (Karl Duglas)

De, miért jó, mire kell ez a gyümölcs? Nos, eledelül. Saját magunk és mások számára. Amikor úgy érzed, hogy „kóstolgatnak”, na akkor van rá szükség. Harapjunk hát bele és ízleljük meg a gyümölcs első ízét, ami a szeretet!

2. kép.

A magyar nyelvben ugyanazzal a szóval fejezzük ki a szeretetünket a rántott hús iránt, mint a párunk iránt, addig a görög nyelvnek erre több szava is van: különbséget tesz a baráti, a vendég, és a családi szeretet között. Sőt az érzéki, de az Isteni szeretetre is van külön szava.

Mi a szeretet, ha nem az, amikor meg akarod osztatni magad azzal akit szeretsz? Isten az életet osztotta meg veled, pedig nem is kérted. Mégis, hogy sírsz és félsz, amikor vége? Azok az embertömegek, akiket megkereszteltünk ugyan, de kínosan vigyáznak nehogy betévedjenek egy-egy templomba, hacsak nem turistaként, szerinted ők mit akarnak megosztani velünk? Semmit! Vedd észre, ahol szeretsz lenni, onnan elzavarni sem lehet! Tedd fel magadnak a kérdést: Szeretem én ezt az egészet annyira, hogy minden vasárnap itt legyek?

Nézzük meg, mi a szeretet!

Egyesek szerint luxus, mások szerint a gyengék utolsó menedéke. Emberi kapcsolataink tele és tele vannak ezzel a látszat szeretettel. Miért is csodálkozunk ezen? Mi is csak azt hamisítjuk, ami értékes! Ma a szeretet dömping áruvá lett. Szeretet ünnepe lett a karácsony, a szerelmesek piros betűs ünnepe: a Valentin nap, és az a sok-sok születésnap és névnap. Ott van az elhunytaink iránt érzett szeretet ünnepe, a Halottak Napja. Ha mindezen dolgok mögé nézünk, mit látunk? Forintosított, árúba bocsátott szeretetet. Amikor a szereteted akarod kifejezni, már nem a szíved diktál, hanem a pénztárcád! Ki tette ezt velünk és miért hagytuk, hogy így lenullázódjunk? Nos…

A szeretetnek vannak szintjei… aki nem tudná, keresse meg a Bibliában. Mert még mindig életre lehet kelteni.

„Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek,” Mt 7,12

Szeressétek …, tegyetek jót …„ Lk 6,27

Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mint aki … „ Jn 15,3

Sokan vannak, akik azt mondják, Isten nem kérhet olyat, amit nem tudunk megtenni. Szerintem sem, úgyhogy lehet szintet ugrani! Érthetőbben: ha nem vagy rá képes, akkor maradsz itt, ebben a világban.

Persze azt a kérdést is érdemes feltenni néha magunknak, van-e bennem még valami szerethető? És időről időre ezt minden gyülekezetnek fel is kellene tennie! Leginkább pedig azért, mert úgy tűnik, hogy a Szeretet a legnagyobb kegyelmi ajándék…

Végezetül még két dolog. A helyes önszeretet nagyon fontos. Gondold végig!

1-Ha nem szereted magad, – semmire sem mész azzal, ha más szeret!

2-Ha nem szereted magad, – akkor másokat sem tudsz szeretni!

(veszélyes vagy, mert másokat is úgy szeretsz majd, mint magadat, azaz: sehogy) A Jézusi tanítás lényege pedig mégiscsak az, hogy mindenki szeret szeretve lenni! Menjetek el és szeressetek válogatás és feltételek nélkül. Mindenkit!

ÁMEN.

2019. június 23.
Scroll to top