Párbeszéd asztala

Mindenkinek van olyan kérdése, amit nyilvánosan nem mer feltenni. Erre ad most lehetőséget a Párbeszéd asztala, melyet az Árpád téri református gyülekezet egyik tagja készített, és 2018-ban hónapról-hónapra más-más intézményben kap helyet. A feltett kérdésekre a vasárnapi istentiszteletek során kaphatjuk meg a választ.

Kérdések és válaszok itt!

Programjaink

 • Július - Családi tábor Tivadaron (2018.07.30-08.02.)
 • Október -  Reformációi alkalom
 • November  - Áldásos Istentisztelet/Advent 1. vasárnapján
 • December - Gyermek karácsony
 • December - Bowling kupa
 • December - Óévbúcsúztató túra

Eseménynaptár

Január 2019
H K Sz Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Ki van itt?

Oldalainkat 315 vendég és 0 tag böngészi

Reformáció emlékév

A Biblia szó szerinti értelmezése „segít növelni a templomok látogatottságát”

Egy kutatás kimutatta, hogy konzervatív teológia újszerű istentiszteleti módszerekkel vegyítve segíti a protestáns egyházakat gyülekezeteik növelésében.

Az öt éven át folytatott kutatás során 2225 templomba járót kérdeztek meg a kanadai Ontarioban. Fotó: Alamy

Az öt éven át folytatott kutatás során 2225 templomba járót kérdeztek meg a kanadai Ontarioban. Fotó: Alamy

 

A teológiai szempontból konzervatív gyülekezetek, amelyek hite a Biblia szó szerinti értelmezésén alapul, gyorsabban nőnek, mint a liberális beállítottságúak, állapította meg az öt éven át folytatott akadémiai kutatás.
„Ha csupán azt a kérdést tesszük fel, hogy milyen hitbeli irányultság vezet számszerű növekedéshez a protestáns gyülekezetekben, a bizonyítékok azt támasztják alá, hogy a konzervatív protestáns teológia az egyértelmű győztes”, mondta David Haskell, a kanadai kutatás vezetője.


Az eredmények ellentmondanak a korábban az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban folytatott kutatásoknak, amelyek a templomok látogatottságának utóbbi évtizedekben tapasztalt meredek esésének okait vizsgálva arra jutottak, hogy a teológia nem meghatározó tényező.
Az új kutatás eredményei bizonyára izgatott vitát robbantanak ki az egyházi tagok körében a csökkenés okairól és arról, hogy milyen intézkedések és hozzáállás idézhet elő növekedést. Azokat igazolják az eredmények, akik az evangéliumi stílusú istentiszteleteket és az által fontosnak tartott bibliai igazságokhoz való szigorú ragaszkodást támogatják.
A tanulmány címe „A teológia számít: a gyarapodó és hanyatló fővonalbeli protestáns gyülekezetek templomlátogatóinak és egyházi vezetőinek összehasonlítása”; az elkészítéséhez 2225 templomba járót kérdeztek meg a kanadai Ontarioban, 29 lelkésszel és 195 gyülekezeti taggal készítettek interjút. Az írást a nemzetközi hírű Vallási Kutatások Szemléjében (Review of Religious Research) tették közzé.


A kutatók a hagyományos protestáns egyházak hitét és gyülekezeti gyakorlatát vizsgálták, a növekvő gyülekezeteket hasonlították össze a csökkenő tendenciát mutatókkal. A növekvő gyülekezetek minden tekintetben „jobban ragaszkodtak a hagyományos keresztyén hithez és szorgalmasabbak voltak olyan dolgokban, mint az imádság és a Biblia olvasása” mondta Haskell.


Néhány a legfőbb megállapítások közül:

 • A csökkenő gyülekezetek egyházi vezetőinek csak 50%-a értett egyet azzal, hogy „nagyon fontos, hogy a nem-keresztyének keresztyénekké váljanak”, míg a növekvő gyülekezetekben ez az arány 100%.
 • Az erősödő gyülekezetek lelkészeinek 71% olvassa naponta a Bibliát, a gyengülő közösségekben ez 19%.
 • A növekvő gyülekezetek látogatóinak 46%-a olvassa hetente ább egyszer a Bibliát, a hanyatló gyülekezetek esetében ez 26%.
 • A gyarapodó gyülekezetek lelkészeinek 93%-a és a hívőinek 83%-a értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy „Jézus a halálból hús-vér testben támadt fel, üres sírt hagyva maga mögött”. Ez vethető össze azzal, hogy a gyengülő gyülekezetek híveinek 67%-a és lelkészeinek 56%-a fogadta ezt el.
 • A növekvő gyülekezetekben a lelkészek 100%-a és a hívők 90%-a értett egyet azzal, hogy „Isten csodákat tesz az imákra válaszként”, a sorvadó közösségekben a hívők 80% és a lelkészek 44%-a gondolta így.

A kutatás azt is megállapította, hogy a növekvő gyülekezetek tagjainak kétharmada 60 év alatti, míg az olvadó létszámú gyülekezetek tagjainak kétharmada 60 év feletti.

A gyarapodó gyülekezetekben az egyházi szolgálat formái közt szerepel „kortárs” istentiszteletet dobbal és gitárral, míg a hanyatló gyülekezetek előnyben részesítik az istentisztelet hagyományos formáit orgonával és kórussal.
Haskell szerint az általános társadalmi csoportokról szóló kutatások azt mutatják, hogy a következetes, egységes üzenetet képviselő, a külvilág irányába egyértelműen határt húzó csoportok vonzóbbak a kívülállók szemében.
„Konzervatív hívők, akik teljesen a Szentírás betű szerinti értelmére hagyatkoznak, „biztosak” benne, hogy azok, akik nem térnek meg a keresztyénségre, elmulasztják az esélyüket az örök életre” mondta. „Mivel mélyen meg vannak győződve a csak a hitük által elérhető, életmentő, életet megváltoztató előnyökről, az együttérzés és aggodalom érzéseitől vezérelve toboroznak családtagokat, barátokat és ismerősöket a hitük és gyülekezetük számára.”
„A konzervatív protestánsoknak ez a mások elérésére irányuló vágya arra is késszé teszi őket, hogy újszerű lépéseket tegyenek, többek között az istentiszteleti szolgálat stílusa és tartalma terén.”
A teológiai értelemben konzervatív hívők sokkal egységesebbek voltak a prioritásaik tekintetében, valamint annak megítélésében, hogy mi a jó és mi a rossz, tette hozzá a kutató. „Ez magabiztosabbá is teszi őket, és a kívülről betekintők számára a magabiztosság önmagában is meggyőző. Ha a magabiztosság olyan üzenettel párosul, ami felemelő, megerősítő vagy alapvetően pozitív, az vonzó kombináció.”
Haskell elmondta, hogy a kutatás eredményi kapcsán arra számít, hogy azok nagy port kavarnak, egyébként egyetlen csoport vagy szervezet sem bízta meg őket annak elvégzésével. „Ha egy hagyományos protestáns gyülekezet tagja vagy és az a gyülekezet haldoklik, és pont most hallottad, hogy valószínűleg a teológiai álláspontod öli meg, akkor ettől nem leszel boldog”, mondta. „A teológiai meggyőződés igencsak a velejébe vág a gyakorló hívőnek.”
Az Egyesült Királyságban az Ankán Egyház által végzett szolgálatok száma a felére csökkent 1980 és 2015 között. Friss statisztikák azt mutatják, hogy 960 000 felnőtt és gyerek – a lakosság kevesebb, mint 1,5%-a – ment minden héten templomba a mintául választott hónapban, 2015 októberében. Az Ankán Egyház evangelizációs programot indított annak érdekében, hogy megállítsa a csökkenést.
A Pew Research Center kutatóközpont 2015-ben azt állapította meg, hogy az amerikai protestáns egyházak gyülekezetei é összesen 1 millió emberrel csökkentek. Kanada négy legnagyobb hagyományos protestáns egyházának taglétszáma a felére csökkent az 1960-as évek közepe óta, miközben a lakosság száma közel megduplázódott.

Forrás: https://www.theguardian.com/world/2016/nov/17/literal-interpretation-of-bible-helps-increase-church-attendance

Fordította: Berecz Péter

ing steroids

Magunkról

Közösségünkben fontosnak tartjuk a tudásban való gazdagodást, a hitben való elmélyülést, és az egyre jellemesebb életet. A hála megnyilvánulásait a mi Urunk iránt, valamint a hitünk látható módon való felkínálását másoknak.

Milyen jelek követnek?

A hívő keresztyén ember életét jelek követik [...] Beszéljünk arról, hogy téged milyen jelek követnek? Jel az is, ha olvasod a Bibliát a gyülekezetedben, ha megtanulsz szabadon imádkozni, de jel az is amikor imádságban gyógyítasz másokat, ha segítesz valakinek. Jel az is, ha rendszeresen az Úr asztala elé járulsz. És jel az is, ha megváltozol. De, micsoda egy jel az!