Párbeszéd asztala

Mindenkinek van olyan kérdése, amit nyilvánosan nem mer feltenni. Erre ad most lehetőséget a Párbeszéd asztala, melyet az Árpád téri református gyülekezet egyik tagja készített, és 2018-ban hónapról-hónapra más-más intézményben kap helyet. A feltett kérdésekre a vasárnapi istentiszteletek során kaphatjuk meg a választ.

Kérdések és válaszok itt!

Programjaink

  • Július - Családi tábor Tivadaron (2018.07.30-08.02.)
  • Október -  Reformációi alkalom
  • November  - Áldásos Istentisztelet/Advent 1. vasárnapján
  • December - Gyermek karácsony
  • December - Bowling kupa
  • December - Óévbúcsúztató túra

Eseménynaptár

Január 2019
H K Sz Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Ki van itt?

Oldalainkat 276 vendég és 0 tag böngészi

Reformáció emlékév

A Biblia nem játszik nagy szerepet a Reformáció-jubileum során?

2016. október 29.


Prof. Thomas Kaufmann, göttingeni egyháztörténész. Fotó: Teológia Kar, Georg-August Egyetem Göttingen

A göttingeni egyháztörténész, Prof. Thomas Kaufmann kritikát gyakorolt a Németországi Protestáns Egyház (EKD) 2017-ben esedékes, 500 éves Reformáció-jubileumra való felkészülése kapcsán. A jubileumi reklámkampányban a Bibliához való visszakapcsolódás úgy tűnik, hogy nem játszik nagy szerepet, mondta az ’idea’ nevű evangélikus hírügynökségnek adott interjúban. Hiányoznak a komoly témák, mint az üzenetek a bűnről, vétekről, halálról és pokolról, úgymint Isten szeretetéről és kegyelméről. Az evangélikus hit középpontjában a megfeszített és feltámadt Jézus Krisztusról szóló örömhír áll. Ennek az üzenetnek „elementáris lázadó ereje” van. Az evangélikus egyházban ezzel ellentétben „túlságos igazodási kényszer” van. Luther Márton (1483-1546) reformátor szívügye az volt, hogy „a mi Urunk Jézus Isten szava által hozzánk jön”. Ez a hitbéli impulzus társadalmi konszenzusra nyilvánvalóan nem számíthat: „az evangélikus egyház tetszeni akar, ezért egy másik utat választ. Alapvetően azt mondja: hé, emberek, ami nektek már amúgy is tetszik, mi pontosan a mellé fogunk állni.” Az elfogadhatatlan, hogy az egyház állandóan elbizonytalanítja, hogy mi mellett áll. Kaufmann: „Ez az önelégült, puhára mosott erkölcsiség, amit az evangélikus egyház képvisel, iszonyatosan az idegeimre megy.”

„Pompával” ünnepelnek egy magától értetődő dolgot
„Groteszknek” nevezte Kaufmann, hogy a reformációt „Krisztus-ünnepként” ünnepeljük. Minden evangélikus istentiszteletet Jézus Krisztus nevében ünneplünk, és ezáltal azok Krisztus-ünnepek. Kaufmann: „Az evangélikus egyház minden illetlenséget el akar kerülni és a szép ökumenikus látszat érdekében pompával ünnepel egy magától értetődő dolgot”. Ugyanígy abszurd az elképzelés, hogy a Reformáció ünnepét nem lehet korlátlanul ünnepelni, mert a történelemben evangélikus vétkeknek is voltak. Kaufmann elmondta, ő is megünnepeli saját 60. születésnapját, pedig tudja, hogy ő is hajlamos a bűnre.

Az egyház megosztottsága „nem visszafordítható”
Arra a kérdésre, hogy vannak-e esélyei az egyházak egységének, Kaufmann azt válaszolta, hogy a megosztottság nem visszafordítható. A jelenlegi ökumenikus tendenciákra tekintettel azonban elképzelhető, hogy a lutheránus egyház ez része „Róma igájába hajtja fejét”. Ez egy újabb fejezete lenne a protestantizmuson belüli szakadástörténetnek.

Miért értékesít az EKD „ilyen vackokat”?
Kaufmann azzal kapcsolatban is kritikát fogalmaz meg, hogy az EKD www.r2017.org internetes porálján a Reformáció-jubileumra Luthert játékfiguraként, sütőformaként és dohányzó emberkeként is megvásárolható. Ezek a „Luther-kegyszerek” „rettenetesek”. Kaufmann: „Nem értem, hogy az evangélikus egyház miért értékesít ilyen vackokat”. Azt, hogy a kereskedők ezzel üzlethez jutnak, nem lehet megakadályozni. Ez ugyanakkor nem tartozik az egyház feladatához. Kaufmann a szerzője a „Reformáció története Németországban” című könyvnek, amely alapműnek számít. „Luther zsidójai” című művében a reformátor antiszemitizmusával vet számot, a 2016-ban megjelent „Megváltott és elátkozott” című könyve a reformáció európai történetét tartalmazza.

Forrás: http://www.idea.de/frei-kirchen/detail/spielt-die-bibel-beim-reformationsjubilaeum-keine-grosse-rolle-98729.html

Fordította: Berecz Péter

cutting steroids s on line

Magunkról

Közösségünkben fontosnak tartjuk a tudásban való gazdagodást, a hitben való elmélyülést, és az egyre jellemesebb életet. A hála megnyilvánulásait a mi Urunk iránt, valamint a hitünk látható módon való felkínálását másoknak.

Milyen jelek követnek?

A hívő keresztyén ember életét jelek követik [...] Beszéljünk arról, hogy téged milyen jelek követnek? Jel az is, ha olvasod a Bibliát a gyülekezetedben, ha megtanulsz szabadon imádkozni, de jel az is amikor imádságban gyógyítasz másokat, ha segítesz valakinek. Jel az is, ha rendszeresen az Úr asztala elé járulsz. És jel az is, ha megváltozol. De, micsoda egy jel az!