Párbeszéd asztala

Mindenkinek van olyan kérdése, amit nyilvánosan nem mer feltenni. Erre ad most lehetőséget a Párbeszéd asztala, melyet az Árpád téri református gyülekezet egyik tagja készített, és 2018-ban hónapról-hónapra más-más intézményben kap helyet. A feltett kérdésekre a vasárnapi istentiszteletek során kaphatjuk meg a választ.

Kérdések és válaszok itt!

Programjaink

  • Július - Családi tábor Tivadaron (2018.07.30-08.02.)
  • Október -  Reformációi alkalom
  • November  - Áldásos Istentisztelet/Advent 1. vasárnapján
  • December - Gyermek karácsony
  • December - Bowling kupa
  • December - Óévbúcsúztató túra

Eseménynaptár

Március 2019
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ki van itt?

Oldalainkat 40 vendég és 0 tag böngészi

Templom felújítás

„Kérjetek és adatik néktek;” (Mt 7:7).

A tavalyi felújítás után már látható volt, hogy milyen nagy fába vágjuk a fejszénket, ha templomunkat teljesen fel szeretnénk újítani. Egyedül, saját erőnkből kétszeresen sem tudnánk ezt megtenni. Egyrészt gyülekezetünk anyagi lehetőségei sem engednék ezt meg, másrészt Isten kegyelme és akarata nélkül bármilyen lehetőség sem lenne erre elég.

Tavaly novemberben az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt „Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások” című pályázati lehetőséget megragadva, 40 millió forint támogatást igényeltünk a templom első öt tornyának felújítására. A támogatás elnyerésének három feltétele volt, melyeknek véleményünk szerint mi is megfeleltünk. Első feltétel, hogy befejezés előtt álló beruházást támogat a Minisztérium – tavaly nyáron, szerény lehetőségeinkhez mérten elkezdtük a templomtornyok felújítását. Másodsorban rendelkezésre álló önrészt, önkéntes munkát kellett felmutatni, melyet mi 2,5 millió forintos önrész vállalásával kívánunk teljesíteni (ez a tervezési díjakat és a közbeszerzés lebonyolítását fogja fedezni). Utolsónak pedig a felettes egyházi szerv ajánlását kellett csatolnunk, amelyet a mi esetünkbe a Zsinat támogató levele formájában tudtunk benyújtani.

 

Nagy örömünkre idén február 24-én kapt meg a Minisztérium értesítését, ami szerint a Magyar Állam 34 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a „Debrecen-Árpád téri Református templom torony felújítása” címmel beadott pályázatunkra.

Mivel a templom állapota és a pályázat nagysága ezt megkívánta a Dryvit Profi Bt.-t kértük meg a felújítás konkrét terveinek elkészítésére. Ezek szerint rendbe hozz a templom harangtornyának tetőszerkezetét, kicseréljük a régi bádog héjazatot, felújításra kerülnek a harangtorony lodgiáji (melyek már életveszélyes állapotban vannak). Ezzel együtt kijavítják a torony külső vakolatának hibáit, és újraszínezik a teljes toronyfelületet a lábazatig, és megemelik a templom megsüllyedt bejárati lépcsőfokait. Cserére kerülnek a meglévő ablakok. Ezeknek a munkáknak az elvégzéséhez elengedhetetlen, hogy a teljes tornyot felállványozz, ami az egyik legjelentősebb költség a felújítás során.

Az óratornyok és az első lépcsőházak, a megrongálódott palafedés helyett horganyzott bádoglemez fedést kapnak, valamint ezek homlokzati vakolata is javításra és újraszínezésre kerül. Itt is cserére kerül valamennyi ablak, valamint a tornyok teles esőcsatorna rendszere. Javításra kerül az óraszerkezet szintjén lévő padozat, amely egy részen, az eddigi beázások miatt gyakorlatilag teljesen elkorhadt. A bejárati ajtóhoz hasonlóan felújításra kerülnek az oldalajtók. Az öt torony villámhárító és elektromos rendszere is cserére kerül, valamint a lépcsőházak belső falai is ki lesznek festve.

Mivel a tervezett felújítás értéke meghaladja a nemzeti eljárásrendben az építési beruházásokra vonatkozó 15 millió forintot, így tárgyalásos közbeszerzési eljárás lefolytatására vagyunk kötelezettek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az általunk megbízott közbeszerzési szakértő segítségével, meghívott cégek ajánlatából kell kiválasztanunk a legjobb ajánlatot adót, a beruházás lebonyolítására.

Jelenleg, a beruházást elindító támogatási szerződés Emberi Erőforrások Minisztériumának részéről történő aláírására várunk, hogy meg tudj kezdeni a felújítás tényleges előkészítését, ami a fenti közbeszerzési eljárás kiírásával indul. A tornyok teljes felújítása, terveink szerint valamikor az ősz folyamán ér véget.

Azonban, mint tudj ez csak egy része (még ha a legrosszabb állapotban lévő része is) a teljes templomnak. Így továbbra is várj a lehetőségeket, hogy a teljes templomot is fel tudj újítani, amire nézve bizakodással tölthet el bennünket, hogy egyrészt dr. Bölcskei Gusztáv püspök úr április 7-én a haon.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy: "Debrecenben a legsürgősebb az Árpád téri templom felújítása lenne.", másrészt viszont a mi legfőbb Urunk meghallgatta az eddigi kéréseinket és lehetőséget biztosít a fent leírt munkák elvégzésére. Illesse Őt dicsőség és hálaadás, hogy oly odaadó gondviselőnk ebben is.

Szilágyi János, gondnok

Debrecen, 2014. 04.09.

on line deutschland arnold schwarzenegger

Adományok a templom felújítására

A templom felújítására szánt adományokat a 11738008-20885469 számú, OTP Banknál vezetett számlaszámunkra várjuk.

Magunkról

Közösségünkben fontosnak tartjuk a tudásban való gazdagodást, a hitben való elmélyülést, és az egyre jellemesebb életet. A hála megnyilvánulásait a mi Urunk iránt, valamint a hitünk látható módon való felkínálását másoknak.

Milyen jelek követnek?

A hívő keresztyén ember életét jelek követik [...] Beszéljünk arról, hogy téged milyen jelek követnek? Jel az is, ha olvasod a Bibliát a gyülekezetedben, ha megtanulsz szabadon imádkozni, de jel az is amikor imádságban gyógyítasz másokat, ha segítesz valakinek. Jel az is, ha rendszeresen az Úr asztala elé járulsz. És jel az is, ha megváltozol. De, micsoda egy jel az!