Párbeszéd asztala

Mindenkinek van olyan kérdése, amit nyilvánosan nem mer feltenni. Erre ad most lehetőséget a Párbeszéd asztala, melyet az Árpád téri református gyülekezet egyik tagja készített, és 2018-ban hónapról-hónapra más-más intézményben kap helyet. A feltett kérdésekre a vasárnapi istentiszteletek során kaphatjuk meg a választ.

Kérdések és válaszok itt!

Programjaink

  • Július - Családi tábor Tivadaron (2018.07.30-08.02.)
  • Október -  Reformációi alkalom
  • November  - Áldásos Istentisztelet/Advent 1. vasárnapján
  • December - Gyermek karácsony
  • December - Bowling kupa
  • December - Óévbúcsúztató túra

Eseménynaptár

Március 2019
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ki van itt?

Oldalainkat 114 vendég és 0 tag böngészi

2019-01-13

Szolgálattévők: 

Igét hirdet: Veres Jánosné lelkipásztor
Bibliát olvas: Selyben István presbiter
Imádkozik: Selyben Istvánné
Orgonál: Fejszés Dániel kántor, presbiter

Meghallgatható: Itt!

LEGYEN BIZALMUNK

 

Lectio: Jn 17, 1-26

Textus: Zsid 4, 14-16

 

Jézus felkészített 12 embert egy világméretű szolgálatra, megtanította őket mindarra amire az Atya megkérte Őt. Jézus kijelentette nekik az Atyát, vagyis megismertette az Atya által kiválasztott emberekkel az Ő nevét.

Jézus megtanította a kiválasztottakkal, hogy minden, amit Ő bemutatott, az Atyától van. Megtanulták a beszédeket, befogadták a tanításokat és felismerték, hogy Jézus az Atyától jött.

A hosszú három év alatt sikerült a tizenkettőt, egy kivételével, megtartani. Nem kárhozott el belőlük csak egy, Júdás a „kárhozat fia”.12 különböző ember, 12 egyéniség. Nem volt könnyű dolga Jézusnak!

Jézus megmutatta nekik, hogyan lehet és hogyan kell majd a tanultak alapján megállniuk a világban. Tudta, hogy nagyon nehéz lesz, éppen ezért könyörgött az Atyához :

„Nem azt kérem, hogy vedd ki őket a világból, hanem hogy őrizd meg őket a gonosztól .”

A tanítványok küldetése a világba szólt, nem mehettek fel Jézussal a mennybe. Ahogy Jézust elküldte az Atya, ők is ki- vagy el lettek küldve a világba. Az Úr a világba jött, a gonosz megpróbálta őt megakadályozni küldetése betöltésében, de nem sikerült. A tanítványok kimentek a világba az emberek közzé, Jézus feladattal bízta meg őket, az igazság tovább adása volt a feladatuk. Az Isten igéjének tovább adása hatalmas feladat volt, mint ahogy ma is hatalmas feladat. A tanítványok igyekeztek megmaradni Krisztus tanításának tisztasága mellett.

A cél nem az volt, hogy sokféle egyház és sokféle felekezet alakuljon ki. Jézus látta az emberi gyengeséget, és tudta miért kell leginkább imádkoznia: „hogy mindnyájan egyek legyenek”. Jézus teljes egységben volt az Atyával, az Atya pedig a Fiúval, Jézus ezt az egységet, harmóniát vágyott megvalósítani a benne hívők között. Miért is fontos az ez az „egység”? Hogy a világ elhiggye azt, hogy Őt az Atya küldte, és elhiggye a világ, hogy az Atya úgy szerette a Jézusban hívőket, mint magát Jézust.

Hogy mennyire sikerült ez a program, azt láthatjuk. A mögöttünk lévő kétezer év azt mutatja, valahol valamit mintha elrontottunk volna. Mintha nem sikerült volna eggyé lennünk, úgy ahogy ezt Krisztus szerette volna. Talán többet akartunk tudni, többet akartunk és akarunk magyarázni Krisztusról, mint hinni benne, elhinni mindazt amit mondott és tett. Talán már túl sokat tettünk hozzá, vagy túl sokat vettünk el az igazságból Isten igéjéből.

Ezért jöttek létre a keresztyén egységet szorgalmazó evangéliumi és ökumenikus törekvések, hogy a szétszakadt keresztyén egyházak közötti kapcsolat erősödjön.

Ezen szándékból született meg 1846-ban az Evangéliumi Szövetség /Evangelical Alians/ nevű egyesület. Az imamozgalom a keresztyén hívők egységéért, a protestáns hívők köréből indult ki. Helyi közösségek imádkoztak a sok részre tagolódott egyház egységéért.

Magyarországon 1886-ban volt először ilyen alkalom, de csak később vált rendszeressé az Alians imahét.

Ebben az évben a spanyol és portugál protestáns testvéreink szervezték meg az imahét témáját. Az imahét „Egység a sokszínűségben” nevet kapta.

Sok félék vagyunk, sok színűek, más- más kultúrával rendelkezünk.

De Jézus Krisztus tegnap és ma mindörökké ugyanaz .

Ámen.

Magunkról

Közösségünkben fontosnak tartjuk a tudásban való gazdagodást, a hitben való elmélyülést, és az egyre jellemesebb életet. A hála megnyilvánulásait a mi Urunk iránt, valamint a hitünk látható módon való felkínálását másoknak.

Milyen jelek követnek?

A hívő keresztyén ember életét jelek követik [...] Beszéljünk arról, hogy téged milyen jelek követnek? Jel az is, ha olvasod a Bibliát a gyülekezetedben, ha megtanulsz szabadon imádkozni, de jel az is amikor imádságban gyógyítasz másokat, ha segítesz valakinek. Jel az is, ha rendszeresen az Úr asztala elé járulsz. És jel az is, ha megváltozol. De, micsoda egy jel az!