Párbeszéd asztala

Mindenkinek van olyan kérdése, amit nyilvánosan nem mer feltenni. Erre ad most lehetőséget a Párbeszéd asztala, melyet az Árpád téri református gyülekezet egyik tagja készített, és 2018-ban hónapról-hónapra más-más intézményben kap helyet. A feltett kérdésekre a vasárnapi istentiszteletek során kaphatjuk meg a választ.

Kérdések és válaszok itt!

Programjaink

  • Július - Családi tábor Tivadaron (2018.07.30-08.02.)
  • Október -  Reformációi alkalom
  • November  - Áldásos Istentisztelet/Advent 1. vasárnapján
  • December - Gyermek karácsony
  • December - Bowling kupa
  • December - Óévbúcsúztató túra

Eseménynaptár

Március 2019
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ki van itt?

Oldalainkat 80 vendég és 0 tag böngészi

2019-01-06

Szolgálattévők: 

Igét hirdet: Veres János lelkipásztor
Bibliát olvas: Szilágyi János gondnok
Imádkozik: Szabó Ágoston
Orgonál: Fejszés Dániel kántor, presbiter

Meghallgatható: Itt!

VÍZKERESZT VASÁRNAPJA

 

Lectio: Jn 2,1-10

Textus: Lk 11,24-26

 

„Amikor a tisztátalan lélek kimegy az emberből, víz nélküli helyeken bolyong nyugalmat keresve, és ha nem talál, akkor így szól: Visszatérek házamba, ahonnan kijöttem. És amikor odaér, kisöpörve és felékesítve találja. Akkor elmegy, vesz maga mellé még másik hét, magánál is gonoszabb lelket, bemennek és ott laknak; és végül ennek az embernek az állapota rosszabb lesz, mint azelőtt volt.”

Ha most megkérdezném, hogy mi is az a vízkereszt, akkor vajon legalább azt a három evangéliumi történetet fel tudnánk-e sorolni, melyek az ünnephez kapcsolódnak?

Vízkereszt a karácsonyi ünnepek zárónapja, ekkor kezdődik a farsangi időszak. Az ünnepi liturgiában használatos elnevezése a görög Epiphania Domini, azaz Urunk megjelenése, a magyar vízkereszt elnevezés a víz megszentelésének szertartásából származik.

Ha azt gondolnánk, hogy ez csak egy régi, letűnt szokás, akkor nézzük meg most ezt a képet…

 

(Fülöp érsek atya megszenteli az élő vizet, a Dunát. Forrás: https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/01/03/kozeleg-vizkereszt-unnepe-tobbrol-szol-mint-gondolnank#)

Az epifánia ünnepe először a 3. század végén jelent meg keleten, majd a 4. században nyugaton is, mindig január 6-án. Maga a vízkereszt ünnepe azóta három jelentést hordoz: 1- a napkeleti bölcsek eljövetelét, (Mt 2,1-16) 2-Jézus megkereszteltetését (Mt 3,13-17), valamint 3- csodatételét a kánai menyegzőn (Jn 2,1-12)

1- Mire is emlékeztet a Vízkereszt napja 2019-ben?

Ezt így fogalmaznám meg saját magamnak: 1- A keresztségem fontosságának az átgondolására. (Mikor? Hol? Ki?) 2- A születésemhez, az újjászületésemhez elvezetett a keresztségem? Valóban Jézus Krisztushoz tartozom-e vagy „csak” a nevem az? 3- Az életem valóban Krisztus szolgálatába állítottam-e, vagy valójában valaki más annak az Ura?

Miután mindezt év elején végig gondoltuk, értjük meg Józsué szavait: „én és az én házam népe az Úrnak szolgálunk”. Így nyer értelmet a Kapernaumi százados szava: „Nem vagyok méltó hogy a hajlékomba jöjj”. Kánába pedig Jézus tiszteli meg a háznépet jelenlétével. Hisszük, hogy Jézus most is, minket is ugyanúgy megtisztel, hiszen: „ahol ketten vagy hárman együtt vagytok az én nevemben, ….”

Mi történt Kánában?

1- Volt „egy fiatal pár”, aki meghívta Jézust a menyegzőjére. Érdemes végiggondolni, ha nem Jézust hívjuk meg, akkor nem megy-e el valaki más arra a menyegzőre? Egyébként is, lassan már-már csodaszámba megy egy-egy egyházi esküvő! Pedig a mi Urunk jelenlétét mi sem bizonyítja jobban, mint egy életen át tartó barátság, vagy egy együtt, egymás mellett megöregedett élet.

 2-„bármit mond nektek, „tegyétek meg” (Jn 2,5)

Mintha nekünk is mondaná Mária, hogy tegyük már meg végre! Na…! Ha már úgyis követitek…!

És a víz borrá változik. A csoda megtörténik ma is, de csak akkor, ha: - Jézus jelenlétében vagyunk és …

– engedelmeskedünk neki.

2- Visszatérek házamba, ahonnan kijöttem. És amikor odaér, kisöpörve és felékesítve találja.

A szenteltvíznek szerintetek miért tulajdonítottak gyógyító hatást? Miért hintettek belőle a bölcsőre, a menyasszony koszorújára, a halott koporsójára, sőt még a kútba is? A házakat miért szentelték meg, és a pap miért írta krétával a szemöldökfára a házszentelés évét és a G. M. B. betűket (Gáspár, Menyhért, Boldizsár). Miért kellett ilyen módon felékesíteni a házat minden év elején?

Hacsak nem azért, hogy a keresztelés és újjászületés által megtisztult ember „a Jézus Krisztus tulajdona” ahogyan a hitvallásunk fogalmaz, továbbra is „szent”, azaz Istennek kiválasztott embere maradhasson.

Nézzétek, ha nem is ilyen módon, de lelkiekben nekünk is fel kell készülnünk arra, hogy a kisöpört ház, kisöpört ház is maradhasson. Mert semlegesség nincs! Ha nem Isten van ott, akkor valaki más. Ha nem hívom meg Istent a menyegzőmre, majd eljön valaki más és így tovább.

Miért fontos ez az ünnep? Hogy figyelmeztessen: nagyon könnyen rosszabb lehet az állapotom, mint azt megelőzően volt. De, ha megértettük a mai nap titkát, akkor készen állunk a csodákra az Úrnak 2019. esztendejében is.

Kánai boros edények

Kánai boros edények

Kánai templom

Párok levelei

Szerelmes levelek a kánai templomban

Kánai templombelső

Kánai templom udvara 

Ámen.

Magunkról

Közösségünkben fontosnak tartjuk a tudásban való gazdagodást, a hitben való elmélyülést, és az egyre jellemesebb életet. A hála megnyilvánulásait a mi Urunk iránt, valamint a hitünk látható módon való felkínálását másoknak.

Milyen jelek követnek?

A hívő keresztyén ember életét jelek követik [...] Beszéljünk arról, hogy téged milyen jelek követnek? Jel az is, ha olvasod a Bibliát a gyülekezetedben, ha megtanulsz szabadon imádkozni, de jel az is amikor imádságban gyógyítasz másokat, ha segítesz valakinek. Jel az is, ha rendszeresen az Úr asztala elé járulsz. És jel az is, ha megváltozol. De, micsoda egy jel az!