Párbeszéd asztala

Mindenkinek van olyan kérdése, amit nyilvánosan nem mer feltenni. Erre ad most lehetőséget a Párbeszéd asztala, melyet az Árpád téri református gyülekezet egyik tagja készített, és 2018-ban hónapról-hónapra más-más intézményben kap helyet. A feltett kérdésekre a vasárnapi istentiszteletek során kaphatjuk meg a választ.

Kérdések és válaszok itt!

Programjaink

  • Július - Családi tábor Tivadaron (2018.07.30-08.02.)
  • Október -  Reformációi alkalom
  • November  - Áldásos Istentisztelet/Advent 1. vasárnapján
  • December - Gyermek karácsony
  • December - Bowling kupa
  • December - Óévbúcsúztató túra

Eseménynaptár

Március 2019
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ki van itt?

Oldalainkat 98 vendég és 0 tag böngészi

2018-12-31

Szolgálattévők: 

Igét hirdet: Veres János lelkipásztor
Imádkozik: Veres Jánosné lelkipásztor
Orgonál: Fejszés Dániel kántor, presbiter

 

ÓESZTENDŐ

 

„Mindennek rendelt ideje van és ideje van az ég alatt minden akaratnak”

(Prédikátor 3:1)

Az időről vajmi keveset tudunk, pedig nagyon szeretnénk megérteni. Komoly kutatások folynak vele kapcsolatosan, és minél többet tudunk egyre inkább úgy tűnik, hogy: az idő nem más, mint illúzió! És mint minden illúzió múlékony.

„úgy elmúlnak esztendeink, mit egy sóhajtás” (Zsolt 90:9).

A prédikátor is arra figyelmeztet, hogy mindennek rendelt ideje van. Most a visszatekintésnek a hálaadásnak van itt az ideje, hiszen az esztendő utolsó napjához érkeztünk. Milyen érdekes! Ugyan itt ülünk és bár a térben nem mozgunk mégis folyamatosan haladunk előre az időben.

Mivel azonban Isten szeret minket, ami azt is jelenti, hogy megosztotta velünk az életet, ezért az életet így is definiálhatjuk, hogy az nem más, mint kinek több, kinek pedig kevesebb idő. Nézzünk meg egy bejátszást a „Lopott idő” című filmből. Szeretnél-e egy idő orientált életben élni?

„Lopott idő” (részlet a filmből)

Lehet ezért kéri a zsoltáros, hogy „taníts minket úgy számolni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk” (Zsolt 90:12)

Egyedül csak az Isten tudja, hogy mikor, minek van itt az ideje!

A mi felelősségünk mindenesetre az, hogy arra használjuk az időt, amire azt Isten adta. Ha nem így cselekszünk, azzal bajt okozunk magunknak és minden bizonnyal másoknak is. Ennek pedig súlyos következményei lehetnek: ez a mulasztás, amiről maga Jézus mondja: „aki tudna jót tenni, de nem teszi, bűne az annak”. A mulasztás azért fájdalmas, mert pótolhatatlan, mivel az arra kapott idő már nem áll többé a rendelkezésünkre! Ekkor jön el az a pillanat amikor siettetni kezdjük az időt, de mivel nem tudjuk egyre türelmetlenebbek leszünk.

Mivel nincs türelmünk kivárni, amíg Isten a maga terveit végrehajtja az életünkben, a siettetés jellemzi majd az életünket, és ennek egyetlen oka van: kivettük Isten kezéből és tőle függetlenül akarjuk beosztani az időnket. Ezt úgy is szokták mondani, hogy a „kezünkbe vettük a sorsunk”!

Ábrahám is türelmetlenkedett és az Apostolok is türelmetlenek voltak, csakúgy mint mi!

Tegyük fel a kérdést!

Miből áll a legkevesebb rendelkezésünkre? Pénzből vagy időből? Ráadásul pénzt lehet újra termelni, de időt, azt nem.

2. Miért érezzük kevésnek az időnk? Amikor Isten mindenkinek folyamatosan ugyanannyi időt ad. Minden nap kapunk tőle mindannyian huszonnégy teljes órát. Ezért nem igaz az állítás, hogy nincs időnk, meg hogy kevés az időnk. Mindenkinek, minden nap újra ugyanannyit ad ajándékba Isten. A jónak és a gonosznak is, a bölcsnek és a bolondnak is.

1- Ugyanakkor érdemes odafigyelnünk, hogy amire akartuk, arra mindig volt időnk ebben az esztendőben is!

2- Sehol nincs olyan ígérete Istennek a Bibliában, hogy mindenre ad nekünk időt. Gondold végig: nem lehet, hogy arra ad időt, amivel Ő bízott meg, hogy elvégezzük?

3- Azt hiszem, fel kell állítanunk egy rangsort. Mi az, amire feltétlenül kell, hogy legyen időnk, mi az, amire jó, ha van, és mi az, amire egyáltalán nem kell, hogy legyen időnk.

Jézus így tanít minket az idő helyes beosztására: „De keressétek először az Ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak néktek.” (Mt 6, 33.)

Sajnos sokszor még a hívő emberek is a csendességükön, az imádságra a bibliaolvasásra fordított időn, a vasárnapi alkalmakon akarnak spórolni, időt nyerni, s így tékozolják el aztán nemcsak a még több időt (az örök életet), hanem olykor a békességüket, de még a türelmüket is.

4- Ráadásul, ha mindennek megszabott ideje van, akkor nem kell rohanni, nem kell a sebességet fokozni, a tempót felvenni, hanem azt kell felismerni lépésről-lépésre, hogy most minek van itt az Isten által megszabott ideje.

De, mi a most? Amikor formálom a rám bízott és nekünk adott időt! Mindannyian a mostban élünk. Csakhogy ez a MOST is mindannyiunknak más, azaz attól függ hogyan éljük meg: ha unod amit mondok, vagy nem tudod követni, akkor ez most az örökkévalóságnak tűnik a számodra, ha érted, akkor pedig élvezed minden pillanatát.

Mi jellemezte ezt az esztendőt ebből a szempontból? Mit kell ma megbánnunk Isten előtt, és miben kell változtatunk, hogy a következő év, ha Isten engedi megérni, akkor másképp, még inkább az Ő akarata szerint töltsük, mivel tudjuk: mindennek megszabott ideje van.

És bár ne feledjétek: a térben most egy órán át ültünk és bár nem mozogtunk, mégis folyamatosan haladunk előre az időben, így ha nem teszünk semmit és nem vonunk le életünkre nézve következtetéseket, akkor is belépünk majd az új esztendőbe. Csak az nem mindegy: hogyan? Ezért Bízd Újra Életed Krisztusra.

 

Ámen.

Magunkról

Közösségünkben fontosnak tartjuk a tudásban való gazdagodást, a hitben való elmélyülést, és az egyre jellemesebb életet. A hála megnyilvánulásait a mi Urunk iránt, valamint a hitünk látható módon való felkínálását másoknak.

Milyen jelek követnek?

A hívő keresztyén ember életét jelek követik [...] Beszéljünk arról, hogy téged milyen jelek követnek? Jel az is, ha olvasod a Bibliát a gyülekezetedben, ha megtanulsz szabadon imádkozni, de jel az is amikor imádságban gyógyítasz másokat, ha segítesz valakinek. Jel az is, ha rendszeresen az Úr asztala elé járulsz. És jel az is, ha megváltozol. De, micsoda egy jel az!