Párbeszéd asztala

Mindenkinek van olyan kérdése, amit nyilvánosan nem mer feltenni. Erre ad most lehetőséget a Párbeszéd asztala, melyet az Árpád téri református gyülekezet egyik tagja készített, és 2018-ban hónapról-hónapra más-más intézményben kap helyet. A feltett kérdésekre a vasárnapi istentiszteletek során kaphatjuk meg a választ.

Kérdések és válaszok itt!

Programjaink

  • Július - Családi tábor Tivadaron (2018.07.30-08.02.)
  • Október -  Reformációi alkalom
  • November  - Áldásos Istentisztelet/Advent 1. vasárnapján
  • December - Gyermek karácsony
  • December - Bowling kupa
  • December - Óévbúcsúztató túra

Eseménynaptár

Március 2019
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ki van itt?

Oldalainkat 143 vendég és 0 tag böngészi

2018-12-30

Szolgálattévők: 

Igét hirdet: Dr. Ormóshegyi Zoltán lelkipásztor
Bibliát olvas: Rogovics-Fehér Lajos presbiter
Imádkozik: Bagi Sándor
Orgonál: Fejszés Dániel kántor, presbiter
Ének: Tornyi Blanka

Meghallgatható: Itt! 

AMI ELMÚLIK, ÉS AMI MEGMARAD

 

Lekció: Zsolt 102

Textus: 1Jn 2,12-17

 

Nagy szeretettel köszöntöm a kedves testvéreket a 2018-as esztendő utolsó vasárnapján!

Az év vége felé két dolgot szoktunk tenni. Egyrészt visszatekintünk a 2018-as évre. Másrészt előre tekintünk a 2019-es esztendőre és közben feltesszük a kérdést mi az, ami elmúlik és mi az, ami megmarad. Lassan elmúlik az év, életünk homokóráján is peregnek a homokszemek, de Isten megmarad. Ahogyan a zsoltáros fogalmaz:

„Mert elenyésznek az én napjaim, mint a füst, és csontjaim, mint valami tűzhely, üszkösök. Napjaim olyanok, mint a megnyúlt árnyék; magam pedig, mint a fű, megszáradtam. De te Uram örökké megmaradsz, és a te emlékezeted nemzetségről nemzetségre áll.” (Zsolt 102,3,11,12)

Visszatekintés- hálaadás a 2018-as esztendőért

Amikor visszatekintesz, a 2018-as esztendőre miért adhatsz hálát? Isten igéje segít bennünket a visszatekintésben. Az apostol három korosztályt szólít meg: az atyákat, a fiatalokat és a gyermekeket. Elmondja, hogy miért hálás, mit akar a szívükre helyezni. Miért adhatunk hálát ennek az évnek a végén?

Hálát adhatsz a szeretteidért. Azokért, akik végig melletted voltak ebben az esztendőben. Akik atyaként bátorítottak, utat mutattak. Milyen nagy kincs, ha egy családban, gyülekezetben ott vannak az atyák. Mennyit lehet tőlük tanulni. Tele vannak élettapasztalattal és bölcsességgel. Hálát adhatunk a gyülekezet lelkipásztoráért, az ő gyógyulásáért és hogy Isten visszahozta közénk. Hálát adhatunk a gyermekeinkért, fiataljainkért.

„A ti bűneitek megbocsátattak.” A bűnbocsánat ajándékáért. Mennyiszer megbántottuk egymást és a mi Istenünket. Isten mégis megbocsátotta minden bűnünket.

„Mert megismertétek az Atyát.” Ebben az évben is gazdagabbak lettünk Istennel kapcsolatos tapasztalatinkban. Tanúi lehettünk Isten hűségének, szeretetének, annak, hogy ígéreteit mindig megtartja. Soha nem hagyott magunkra.

„Meggyőztétek a gonoszt.” Lehet, hogy többször rászedett a gonosz, de nem tudott legyőzni, elpusztítani bennünket. Azért mert az Isten határt szabott neki, és az Ő védelme alatt voltunk.

„Mert erősek vagytok” Volt erőnk megküzdeni az előttünk tornyosuló akadályokkal. Azért, mert Isten az ő igéjével, a testvéri közösséggel, Szentlelkével megerősített bennünket.

Kedves testvéreim! Van miért hálát adnunk, amikor visszatekintünk erre a lassan tovaszálló évre.

„Ne szeressétek a világot, se azokat, a mik a világban vannak.” János a szeretett tanítvány, miután megtanított bennünket hálát adni azt írja, hogy „Ne szeressétek a világot, se azokat, a mik a világban vannak.” Miért írja ezt? Szögezzük le, hogy itt nem az Isten által teremtett világról van szó. „E szó mindannak képviselője, ami meggátolja az embert, hogy szeresse Teremtőjét, következésképpen engedelmeskedjen neki. A kozmosznak ez a jelentése többé-kevésbé ugyanolyan tartalmú, mint János szóhasználatban a „sötétség” a levél 1. fejezetében.”(David Jackmann) Mi a baj a világgal?

Sokat ígér keveset ad. Ádámnak és Évának azt ígérte, hogy olyanok lesztek, mint az Isten. Sajnos ezt elhitte az ember. Azóta is Isten nélkül az ember arra törekszik, hogy istenné tegye magát. Így azonban nem az Istenhez, hanem az ördöghöz vált hasonlóvá. Jézusnak e világ fejedelme felajánlja a világ minden országa feletti hatalmat, de Jézus nem bukott el, hanem kiállta a próbát. „Eredj el Sátán, mert meg van írva: Az Urat, a te Istenedet imádd, és csak néki szolgálj.” (Mt 4,10)

„Mert mindaz, a mi a világban van, a test kívánsága, és a szemek kívánsága, és az élet kérkedése nem az Atyától van, hanem a világból.”Mivel nem Isten van mögötte, hanem e világ fejedelme, ezért soha nem tud megelégíteni bennünket. Az óemberi természetünkre alapozva, a vágyainkon, a szemünkön keresztül kísért meg bennünket. A látszatot tartja fenn, de nincs mögötte tartalom.  „Mind múlandó és üres, Amit a világ keres. Lásd Uram, mi Lelkedet Kérjük, aki hűn vezet. Föl ne tartsa semmi gát hadd jelentse meg magát.”(Amit szívünk esdve kér- Hallelujah ének)

„És a világ elmúlik, és annak kívánsága is;” Ez a világ minden pompájával és dicsőségével el fog múlni. Múlik a szépség, a gazdagság, a fiatalság, az egészség.

Kedves testvéreim! Isten igéje sok szívfájdalomtól meg akar bennünket kímélni. Meg akarja előzni azt, hogy összeomoljon az életünk. Ne ahhoz az emberhez hasonlítsunk, aki szerette a világot, ezért halmozta annak javait, de Jézus azt mondja: „Bolond, ez éjjel elkérik a te lelkedet te tőled; a miket pedig készítettél, kiéi lesznek? Így van dolga annak, a ki kincset takar magának, és nem az Istenben gazdag."(Lukács 12,21)

„De a ki az Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké.” Az ige azt mondja, hogy ne szeresd a világot. Ne a mulandót gyűjtsd, hanem igyekezz a mulandón örökkévalót szerezni. Isten, az ő igéje megmarad örökké. De az az ember is megmarad, aki az Isten akaratát cselekszi.

Ki cselekszi az Isten akaratát? Akiben ott él Jézus. Aki felülről született. Akiben él és növekszik Jézus.

Mit jelent az Isten akaratát cselekedni?

„Nem volna más vallás, 
Nem volna csak ennyi: 
Imádni az Istent 
És egymást szeretni.” (Ady Endre: Karácsony)

Kedves testvéreim! Visszatekintve az elmúló évre, adjunk hálát Isten ajándékaiért. Előretekintve pedig legyen az újévi programunk az, hogy a világ helyett szeressük Jézust és felebarátainkat.

 

Ámen.

Magunkról

Közösségünkben fontosnak tartjuk a tudásban való gazdagodást, a hitben való elmélyülést, és az egyre jellemesebb életet. A hála megnyilvánulásait a mi Urunk iránt, valamint a hitünk látható módon való felkínálását másoknak.

Milyen jelek követnek?

A hívő keresztyén ember életét jelek követik [...] Beszéljünk arról, hogy téged milyen jelek követnek? Jel az is, ha olvasod a Bibliát a gyülekezetedben, ha megtanulsz szabadon imádkozni, de jel az is amikor imádságban gyógyítasz másokat, ha segítesz valakinek. Jel az is, ha rendszeresen az Úr asztala elé járulsz. És jel az is, ha megváltozol. De, micsoda egy jel az!