Párbeszéd asztala

Mindenkinek van olyan kérdése, amit nyilvánosan nem mer feltenni. Erre ad most lehetőséget a Párbeszéd asztala, melyet az Árpád téri református gyülekezet egyik tagja készített, és 2018-ban hónapról-hónapra más-más intézményben kap helyet. A feltett kérdésekre a vasárnapi istentiszteletek során kaphatjuk meg a választ.

Kérdések és válaszok itt!

Programjaink

  • Július - Családi tábor Tivadaron (2018.07.30-08.02.)
  • Október -  Reformációi alkalom
  • November  - Áldásos Istentisztelet/Advent 1. vasárnapján
  • December - Gyermek karácsony
  • December - Bowling kupa
  • December - Óévbúcsúztató túra

Eseménynaptár

Március 2019
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ki van itt?

Oldalainkat 149 vendég és 0 tag böngészi

2018-12-26

Szolgálattévők: 

Igét hirdet: Gyatyel Péter beosztott lelkipásztor
Bibliát olvas: Szilágyi János gondnok
Imádkozik: Szilágyiné Asztalos Éva
Orgonál: Fejszés Dániel kántor, presbiter

Meghallgatható: Itt! 

VILÁG VILÁGOSSÁGA

 

Lekció: Jn 1,1-5; 9-18

Textus: Jn 8,12

 

Kedves Testvéreim, karácsonyt ünneplő gyülekezet!

Élet világossága. Ez az amiről a mai napunk, karácsonyunk szólhat. Élet világossága. Eszünkbe jut ilyenkor egy apró mécses ami fényt ad a sötétben. Egy szépen kivilágított karácsonyi otthon, a főtér. Másrészről az életről pedig egy kép, ahol egy gyermek születik épp.

Bármely kép is van a fejünkben most, vagy éppen talán teljesen más kép, egészítsük most ki azzal a képpel amit Isten igéje tanít nekünk. Ennek az igének a fényében fogalmazza meg János a hitvallását, és helyezi azt az evangélium elejére. Jézus megjelenéséről, és egész életéről ezt a képet írja le.

Kicsoda ő pontosan?

„Kezdetben volt az Ige, és az Ige Istennél volt, és az Ige Isten volt.
Ő kezdetben Istennél volt. Minden általa lett, és nélküle semmi sem lett, ami létrejött.”

Talán nem ez a legegyszerűbb megfogalmazása annak, hogy kicsoda Jézus. Ha ide a templom elé készíteni kellene egy táblát, amire ráírnánk, hogy kicsoda Jézus, nem ezt az igét írnánk, mert nehezen érthető. De tartalma miatt fontos, jelentése miatt pedig megkerülhetetlen. Jézus az Ige, Isten szava, aki maga is Isten. Ezzel kifejezi János, hogy Jézus maga is Isten, egyenlőképpen a Teremtő Istennel. De nem csak ezt írja János, hogy Krisztus, aki Jézus, maga is Isten, hanem azt is, hogy már a világ kezdetén is jelen volt, ott volt mikor az Atya a világot megteremtette.

Fontos, mert ezen áll vagy bukik a mi hitünk, a mi életünk vagy akár a mai ünnepünk is.

Mit hiszünk? Hisszük, hogy Jézus Krisztus a világ kezdete óta létezik és hogy Istenként minden általa lett és nélküle semmi nem lett ami létrejött? Bárhogy vagyunk most itt, figyeljünk Isten igéjére, hogy megerősödhessünk a válaszunkban, és több ismeretet szerezhessünk.

Hogyan teszi meg? Hogyan lett ő a világ világossága?

Hiszen Jézus ezt mondja magáról: „Én vagyok a világ világossága.” Úgy, hogy amint hallottuk, kezdetben a teremtés kezdetekor sötétség volt a Földön, ahol azt csak az Isten által teremtett égitestek törték meg. Világosság lett, tökéletes lett minden. Ádám és Éva idejében közvetlen kapcsolata volt az embernek Istennel, és a világban rend volt. De a bűneset után újra sötétség lett. De akkor már nem fizikailag hanem lelkileg.

De a sötétség mégis állandó volt, hiszen a bűneset óta távol volt az emberiség Istentől. De Isten már a prófétáknak is megígérte a szabadítót, azt aki eljön majd és megszabadítja őket. Az első karácsonykor Ő jelent meg, Jézus, aki újra lehetőséget teremtett az embereknek, hogy Isten országát megismerjék.

Az ember újra közvetlen kapcsolatra léphet Teremtőjével, újra értheti Isten szavát és újra szólhat hozzá. Isten érthető és elérhető.

Pontosan mit szerez számunkra Jézus? Miért van szükségünk a Világ Világosságára?

Jézus Krisztus értünk végzett váltság műve, az ő földre érkezése, és az azt követő halála és feltámadása biztosít bennünket az örök életről. Azzal, hogy ő Istenként legyőzte a halált és a bűnt, biztosítja számunkra az életet. Mint világ világossága nekünk adja az élet világosságát.

Fontos ez számunkra?

Fontos, hogy célja, értelme legyen az életünknek? Egyszerűnek tűnik a kérdés, de nagyon sokszor mégis céltalanul élünk.

Az élet világosságára, ami segítségével tisztán látom a saját helyzetem a másik helyzetét is, hogy megláthassuk a célunkat, feladatunkat, Istentől kapott küldetésünket.

Ma ezt olvasod, mert lehetőséget kaptál arra, hogy felkelhess és indíttatást kaptál, hogy olvasd. Hiszem, hogy Isten hívott ma ide, hogy az Ő üzenetét halld. Mit teszel?

Világossá, érhetővé válhatnak döntéseink, helyzeteink, elhordozhatóvá válhatnak nehézségeink terheink. Ezt olvassuk a Bibliában: „Hívj segítségül engem a nyomorúság idején.” Megtehetjük ezt, sőt ha az élet világosságát szeretnénk, akkor meg is kell tennünk.

Fogadjuk el őt most először vagy talán már sokadszorra, és kövessük őt! Jézus követése ezt jeleni. Megyek vele, követem a világosságát, keresem az ő akaratát, figyelek rá, és megszólítóm Őt!

Karácsony jó híre, öröm híre az, hogy ezt megtehetjük. Isten elérhetővé vált, a sötét világ pedig legyőzetett a Világ világossága által.

 

Ámen.

Magunkról

Közösségünkben fontosnak tartjuk a tudásban való gazdagodást, a hitben való elmélyülést, és az egyre jellemesebb életet. A hála megnyilvánulásait a mi Urunk iránt, valamint a hitünk látható módon való felkínálását másoknak.

Milyen jelek követnek?

A hívő keresztyén ember életét jelek követik [...] Beszéljünk arról, hogy téged milyen jelek követnek? Jel az is, ha olvasod a Bibliát a gyülekezetedben, ha megtanulsz szabadon imádkozni, de jel az is amikor imádságban gyógyítasz másokat, ha segítesz valakinek. Jel az is, ha rendszeresen az Úr asztala elé járulsz. És jel az is, ha megváltozol. De, micsoda egy jel az!