Párbeszéd asztala

Mindenkinek van olyan kérdése, amit nyilvánosan nem mer feltenni. Erre ad most lehetőséget a Párbeszéd asztala, melyet az Árpád téri református gyülekezet egyik tagja készített, és 2018-ban hónapról-hónapra más-más intézményben kap helyet. A feltett kérdésekre a vasárnapi istentiszteletek során kaphatjuk meg a választ.

Kérdések és válaszok itt!

Programjaink

  • Július - Családi tábor Tivadaron (2018.07.30-08.02.)
  • Október -  Reformációi alkalom
  • November  - Áldásos Istentisztelet/Advent 1. vasárnapján
  • December - Gyermek karácsony
  • December - Bowling kupa
  • December - Óévbúcsúztató túra

Eseménynaptár

Március 2019
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ki van itt?

Oldalainkat 100 vendég és 0 tag böngészi

2018-12-16

Szolgálattévők: 

Igét hirdet: Gyatyel Péter lelkipásztor
Bibliát olvas: Both Barna presbiter
Imádkozik: Berecz Péter presbiter
Orgonál: Fejszés Dániel kántor, presbiter

Meghallgatható: Itt! 

VÁRAKOZÁS A JÓ PÁSZTORRA

 

Lekció: Ézs 40,1-11 Textus: Jn 10,14-15

 

Kedves Testvérek!

Milyen egy jó gázszerelő? Gyorsan dolgozik, precíz és természetesen van időpontja rögtön. Milyen egy jó kőműves? Szépen dolgozik, nem hagy rendetlenséget maga után, és amikor egy felújítást kitalálunk egyből ott van, és megvalósítja azt.

Milyen a jó pásztor? Önfeláldozó, jól ismeri a nyáját, és elmegy összegyűjteni az övéit.

Mi az advent? A jó pásztor eljövetelére való várakozás. Adventben élt a zsidó nép mikor fogságban volt, és várta a szabadítót, adventben éltek, mikor ezt hallották: „letelt a rabság”.

Mi adventben élünk? Igen, advent van. De miben jelenik ez meg? Kit várunk? A János Evangéliumában olvassuk, hogy a jó pásztor már megjelent. Jézus magát azonosítja vele. Betölti a próféciát. De mi mégis adventben élünk. Miért? – keressük erre a választ!

Először nézzük meg, ki az, aki eljön? – A jó pásztor, aki összegyűjt:

Összegyűjt családokat, közösségeket

Összegyűjt különböző élethelyzetekben élőket

Összegyűjt felekezeteket, egyházat

Ebben az időszakban – karácsony előtt – azt látjuk, hogy a világ is valami hasonlót keres. Adományok millióit gyűjtik össze szervezetek, család nélkül élőket karolnak fel sokan, és együtt ünneplünk a céges rendezvényeken.

Ez a törekvés jelen van, és mindenki próbál adni, és még többet adni. De tudunk-e adni eleget, ha mi nem kapunk? Isten megígérte elküldi a jó pásztort, aki összegyűjt, és neked is ad, hogy akár adhass is majd.

Jézusban, első karácsonykor földre jött az ígért pásztor, aki összegyűjtötte az övéit, tanította őket, de a legfontosabb: életét adta értük, értünk.

Ennek a kezdetét, a földre jövetelt ünnepeljük karácsonykor. Ezért az eljövetelért vagyunk hálásak, és ezért ünnepelhetünk: és fejezhetjük ki örömünket ajándékozással, közös együtt töltött idővel vagy akár a díszekkel.

De mit kezdjük azzal az érzéssel, dilemmával, ami talán bennünk van, önvádként: nem tudunk várakozni, adventet megélni. Sokan mondják, mondjuk, hogy nem tudunk olyan tűzzel várakozni, mint akár gyermekként tettük.

Nem is csoda, hogy már nem tudunk várni, hiszen egy évente újra és újra visszatérő ünnepet, megszokott hagyományokat nem tudunk teljes szívvel várni. De mégis az eljövetelt kell várnunk: hogyan?

A jó pásztor, Jézus, mikor az életét adta az övéiért, és mikor értük feltámadt, akkor megígérte, hogy visszajön majd. Erre az újbóli megjelenésére várunk. Arra a megjelenésre, ami nem megszokásból történik majd, nem kiszámítható módon, hanem váratlanul.

A jó pásztor újra összegyűjti majd az övéit, és akkor lehetünk majd valóban egy család, egy közösség, egy nép, egy egyház. Ez a reményünk. Erre készülhetünk 52 hétben, 365 napban.

Ámen.

Magunkról

Közösségünkben fontosnak tartjuk a tudásban való gazdagodást, a hitben való elmélyülést, és az egyre jellemesebb életet. A hála megnyilvánulásait a mi Urunk iránt, valamint a hitünk látható módon való felkínálását másoknak.

Milyen jelek követnek?

A hívő keresztyén ember életét jelek követik [...] Beszéljünk arról, hogy téged milyen jelek követnek? Jel az is, ha olvasod a Bibliát a gyülekezetedben, ha megtanulsz szabadon imádkozni, de jel az is amikor imádságban gyógyítasz másokat, ha segítesz valakinek. Jel az is, ha rendszeresen az Úr asztala elé járulsz. És jel az is, ha megváltozol. De, micsoda egy jel az!