Párbeszéd asztala

Mindenkinek van olyan kérdése, amit nyilvánosan nem mer feltenni. Erre ad most lehetőséget a Párbeszéd asztala, melyet az Árpád téri református gyülekezet egyik tagja készített, és 2018-ban hónapról-hónapra más-más intézményben kap helyet. A feltett kérdésekre a vasárnapi istentiszteletek során kaphatjuk meg a választ.

Kérdések és válaszok itt!

Programjaink

  • Július - Családi tábor Tivadaron (2018.07.30-08.02.)
  • Október -  Reformációi alkalom
  • November  - Áldásos Istentisztelet/Advent 1. vasárnapján
  • December - Gyermek karácsony
  • December - Bowling kupa
  • December - Óévbúcsúztató túra

Eseménynaptár

Március 2019
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ki van itt?

Oldalainkat 59 vendég és 0 tag böngészi

2018-12-02

Szolgálattévők: 

Igét hirdet: Veres Jánosné lelkipásztor
Bibliát olvas: Kiszely Terézia
Imádkozik: Szentesiné Sigér Fruzsina
Orgonál: Fejszés Dániel kántor, presbiter

 Meghallgatható: Itt!

AZ ÁLDÁS MÁR A TIÉD, CSAK ÁT KELL VENNED!

 

Lekció: Ef 1, 3-14 Textus: Mt 25, 34

 

Immáron nyolcadik esztendeje annak, hogy advent első vasárnapján az istentiszteleten résztvevő testvéreinket egy-egy bibliai igével megáldjuk.

Nem tudom hányan emlékeztek azokra az igeversekre amiket eddig kaptatok. Vagy hányan forgattátok a szívetekben, vagy hányan hittétek el, hogy ezek az áldások meg akartak elevenedni az életetekben.

De tulajdonképpen miért van szükségünk áldásra, honnan tudjuk, hogy áldottak vagyunk?

A köznyelvben az áldás egyfajta segítséget, gondviselést jelent.

Az 5Mózes 28: 1-13-ból tudjuk, hogy az áldás Istentől származó támogatás, gondviselés. Az ember földi sorsának alakulását pozitív irányban befolyásolja. Az, hogy kinek mennyire volt áldott az élete, az nagy mértékben függött attól, hogy mennyire engedelmeskedett az Úr szavának.

Azaz mennyire volt alázatos pl. Izrael népe az Isten beszédével, tanításával szemben.

Hol jelenik meg először az áldás a Bibliában?

Isten először az állatokat áldja meg, erről az 1Mózes 1,22-ben olvashatunk. Később az emberre vonatkozóan is ugyanezt olvashatjuk az 1Mózes 1,28-ban: „Azután megáldotta őket Isten, és ezt mondta nekik Isten: Szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be a földet, és hajtsátok uralmatok alá.”

Isten Ábrahámot úgy áldja meg, hogy minden amit ígért neki, csak fokozatosan teljesedett be, volt amit nem is láthatott meg. De az Istentől jövő áldásokról tudott és ott forgatta a szívében, nem felejtkezett el róla.

Jákob a testvérétől szerette volna elvenni az atyai áldást. Azt akarta, hogy az ő feje fölött hangozzanak el az életet, gazdagságot, hatalmat hordozó szavak, és ő birtokolja az Istentől jövő áldásokat. 1Mózes 27, 26-33.

Az egyik legismertebb, és legtöbbet használt áldás az Ároni áldás: 4Mózes 6, 23-27.

Lehet-e áldást örökölni? A 2Mózes: 20,6 szerint igen: „De irgalmasan bánok ezer nemzedéken át azokkal, akik szeretnek engem és megtartják parancsolataimat.” Milyenek voltak a felmenőid, szerették-e Istent, engedelmeskedtek-e neki?

A héber nyelvben a bárach szó jelentése: térdelni, áldani, dicsérni, üdvözölni.

A görög nyelvben, az eulogeo jelentése: jót mond valakiről, dicsér, dicsőít Istent, megáld, áldást mond.

Nem hiába mondja Jézus, hogy ha valaki átkoz, akkor mondj róla jót, áldjad azt az embert, aki téged megsért.

Azt gondolom, hogy legtöbbünkben nagy várakozás van ezen a vasárnapon. Vajon mi lesz az az ige, amivel meg leszek áldva? – gondoljuk és kérdezzük magunkban sokan.

Nem ettől az alkalomtól leszünk áldottak, vagy áldottabbak. Nem a kapott igétől lesz az életünk áldottabb.

A mi életünk egyedül Jézus Krisztus miatt, az Ő szeretete, kegyelme miatt lehet áldott. A vele való kapcsolatunk miatt áldott, vagy nem áldott. Hatalmas áldás lehet az életünkben, ha elfogadjuk Isten felénk nyújtott Atyai szeretetét. Fiai lehetünk, Jézus Krisztus által. Isten ezt már előre eltervezte. A kérdés, hogy akarjuk-e ezt az áldást az életünkben?

A fiúsággal együtt jár, hogy dicsérjük és mindenütt magasztaljuk a mi Atyánk nevét. Akarjuk-e az embereknek elmondani, hogy a mi Atyánk kegyelmes Atya és ezt a kegyelmet szeretett fiában Jézus Krisztusban ajándékozta nekünk? Áldottnak kell azért is éreznünk magunkat, mert nekünk megváltásunk van, bűneink bocsánata Ő benne és az Ő vére által van. Örökösök vagyunk Jézus által, Jézus léte számunkra csak áldásokat ad.

Jézus a Máté evangéliumában ugyanerről beszél. Azok fogják örökölni az országot, akik az Ő juhocskái. Azok akik ismerik, szeretik és elfogadják Fia áldozatát.

Biztos vagy az örök életedben? Akkor áldott vagy!

Hogyan lehetek ebben biztos? Ha hallgatom az igazság igéjét, Jézus Krisztus beszédét, elfogadom értem hozott áldozatát.

Mire vagy megváltva? Arra, hogy Jézus dicsőségét magasztaljuk!

Ámen.


 

 

Magunkról

Közösségünkben fontosnak tartjuk a tudásban való gazdagodást, a hitben való elmélyülést, és az egyre jellemesebb életet. A hála megnyilvánulásait a mi Urunk iránt, valamint a hitünk látható módon való felkínálását másoknak.

Milyen jelek követnek?

A hívő keresztyén ember életét jelek követik [...] Beszéljünk arról, hogy téged milyen jelek követnek? Jel az is, ha olvasod a Bibliát a gyülekezetedben, ha megtanulsz szabadon imádkozni, de jel az is amikor imádságban gyógyítasz másokat, ha segítesz valakinek. Jel az is, ha rendszeresen az Úr asztala elé járulsz. És jel az is, ha megváltozol. De, micsoda egy jel az!