Párbeszéd asztala

Mindenkinek van olyan kérdése, amit nyilvánosan nem mer feltenni. Erre ad most lehetőséget a Párbeszéd asztala, melyet az Árpád téri református gyülekezet egyik tagja készített, és 2018-ban hónapról-hónapra más-más intézményben kap helyet. A feltett kérdésekre a vasárnapi istentiszteletek során kaphatjuk meg a választ.

Kérdések és válaszok itt!

Programjaink

  • Július - Családi tábor Tivadaron (2018.07.30-08.02.)
  • Október -  Reformációi alkalom
  • November  - Áldásos Istentisztelet/Advent 1. vasárnapján
  • December - Gyermek karácsony
  • December - Bowling kupa
  • December - Óévbúcsúztató túra

Eseménynaptár

Március 2019
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ki van itt?

Oldalainkat 44 vendég és 0 tag böngészi

2018-11-25

Szolgálattévők: 

Igét hirdet: Gyatyel Péter beosztott lelkipásztor
Bibliát olvas: Samók Gyula diakónus
Imádkozik:  Kurta Sándorné presbiter, diakónus
Orgonál: Fejszés Dániel kántor, presbiter

 Meghallgatható: Itt!

NE LOPJ!

 

Lekció: Lk 14, 15-18 Textus: 2Móz 20, 15

 … Boldog az, aki Isten országának vendége. Jézus pedig a következőképpen válaszolt: Egy ember nagy vacsorát készített, és sok vendéget hívott meg. A vacsora órájában elküldte a szolgáját, hogy mondja meg a meghívottaknak: Jöjjetek, mert már minden készen van! De azok egytől egyig mentegetőzni kezdtek. (Lukács Evangélium 14, 15-18)

Ne lopj! (Mózes második könyve 20,15)

Az egyházi év utolsó vasárnapja van, jövő héten kezdődik az adventi időszak, és belépünk a karácsonyi ünnepkörbe. Készülünk majd az ünnepre, most készüljünk egy kicsit a készülésre. Mert a készülésre is készülni kell!

Sokak szerint megvolt a bemelegítés, a Black Friday. Az amerikai kereskedők szerint ez a nap jelzi a karácsonyi szezon elejét. Nézzük meg mai igénk alapján, hogy mit tudunk erre mondani, valamint, hogy a mi előkészületünk, és az előkészületünk előkészülete milyen lehet.

Ne lopj! Szólt a parancsolat. Először is nézzük meg, hogy hogyan értelmezhetjük ezt a parancsolatot ebben az előkészületben. Minden arról szól, már talán az elmúlt pár hétben is, hogy mindent megvehetsz. Ebben, a „vegyél mindent” gondolatban szólal meg a parancsolat: ne lopj.

Ha vásárlok, nem lopok. De azzal, hogy vásárlok azzal meglophatom az ünnepet. Nem ajándék vásárlás ellen szól ez az ige most, de az ajándék vásárlással az ajándékozásra készülök, az ünnepre készüléssel az ünneplésre. Ne keverjük össze.

De itt van előttünk mikulás napja, ne lopd el annak a napnak a célját azzal, hogy kis karácsonnyá teszed. Mert bennünk van a hajlam, hogy mindenből óriási ünnepet csináljunk. De tudjuk a helyén kezelni, apró figyelmességekkel, ajándékkal.

Hogyan lehetünk ott valóban a készülésben?

Állj meg néha, és gondold majd át hogy mire is készülünk. Gondoljuk végig, majd, hogy mit miért teszünk, miért lett jelkép a fény, miért ajándékozunk, kiről szól mindez? Ezt el kell előre dönteni. Nagy a sodrás körülöttünk, hogy minden mással foglalkozzunk! Jönnek a feladatok, a programok, fellépések, vagy éppen a gyermekeink fellépése, és elrohan minden.

Ma még talán nem annyira kell rohannod, most még csak a „sima” rohanás van. Miben kell döntést hoznod, hogy az eljövetelt várjad? Ne lopj ünnepet!

Mit szeretünk még lopni? A másikat!

Mert sokszor bár a társunk, családtagunk, kollégánk vagy ismerősünk mellett vagyunk, de meglopjuk őt azzal, hogy nem vagyunk ott fejben, vagy éppen testben. Személyes kapcsolatainkban a másik mellett vagyunk, vagy csak egy párhuzamos valóságban élünk? Mi az, amivel meglopjuk a másikat?

Fontossági sorrend – Mi a te fontossági sorrenden? Állítsd sorba: Anyagi biztonság, Család, Előléptetés, Feleség, Gyerekek, Hobby, Isten, Munka, Önmegvalósítás. (a jelenlegi abc sorrendben van)

Idő menedzselés – Mire jut időd? Vagy inkább tudatosan szervezed a napod? Mennyi idő jut a másik emberre? A házaspárodra, gyermekedre, barátaidra, magadra, Istenre?

Figyelmetlenség – Mikor beszélgetsz ráfigyelsz? Inkább máson töröd a fejed? Vagy a telefonodat nyomkodod? Megosztjuk a figyelmünket, folyamatosan online vagyunk, és talán sokszor el is lopjuk a figyelmünket a másiktól.

Hogyan tudok felelni ebben a kérdésben a Ne lopj! parancsolatra? Légy ott a másik ember mellett!

A harmadik ne lopj pedig Isten felé figyelmeztet! Ne lopd meg őt azzal, hogy a meghívását amit neked ad, eldobod.

Isten meghívása szól, mi jut eszedbe, mikor a meghívás visszautasítását hallod?

Isten szól hozzánk, keres bennünket. Keres az ige által, keres a mindennapokban mikor Isten igéjét olvassuk, keres mikor a természetben kijelenti magát, mikor gyönyörködünk egy-egy helyben vagy egy teremtésben, akár a másikban.

Kijelenti magát, nekünk pedig válaszolnunk kell. Meglopjuk, ha nem válaszolunk. Ismerjük azt a szót, hogy hiábavalóvá tenni. Nem szoktuk sokszor használni, de ez történik: Hiábavalóvá tesszük, feleslegessé válik számunkra, ami felesleges az értéktelen, ami pedig értéktelen azt kidobjuk. Ellopjuk az értelmét.

Hogyan tudjuk ezt megfordítani, hogyan tudjuk az Istent megajándékozni? Fogadjuk el a meghívót, és legyünk részese!

Isten ünnepelni hív bennünket, hiszen a vele való közösséget itt éppen egy nagy vendégséghez hasonlítja, ahol nekünk is helyünk van! Hív, és elvezet oda bennünket, ha engedelmeskedünk neki. Ne lopjuk el a figyelmünket, az odaszántságunkat, hanem figyeljünk rá és szánjuk oda magunkat.

Most ne lopj, hanem ünnepelj az ünnepen, légy ott a másik ember mellett, és fogadd el Isten hívását, kövesd őt!

Ámen.


 

 

Magunkról

Közösségünkben fontosnak tartjuk a tudásban való gazdagodást, a hitben való elmélyülést, és az egyre jellemesebb életet. A hála megnyilvánulásait a mi Urunk iránt, valamint a hitünk látható módon való felkínálását másoknak.

Milyen jelek követnek?

A hívő keresztyén ember életét jelek követik [...] Beszéljünk arról, hogy téged milyen jelek követnek? Jel az is, ha olvasod a Bibliát a gyülekezetedben, ha megtanulsz szabadon imádkozni, de jel az is amikor imádságban gyógyítasz másokat, ha segítesz valakinek. Jel az is, ha rendszeresen az Úr asztala elé járulsz. És jel az is, ha megváltozol. De, micsoda egy jel az!