Párbeszéd asztala

Mindenkinek van olyan kérdése, amit nyilvánosan nem mer feltenni. Erre ad most lehetőséget a Párbeszéd asztala, melyet az Árpád téri református gyülekezet egyik tagja készített, és 2018-ban hónapról-hónapra más-más intézményben kap helyet. A feltett kérdésekre a vasárnapi istentiszteletek során kaphatjuk meg a választ.

Kérdések és válaszok itt!

Programjaink

  • Július - Családi tábor Tivadaron (2018.07.30-08.02.)
  • Október -  Reformációi alkalom
  • November  - Áldásos Istentisztelet/Advent 1. vasárnapján
  • December - Gyermek karácsony
  • December - Bowling kupa
  • December - Óévbúcsúztató túra

Eseménynaptár

Március 2019
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ki van itt?

Oldalainkat 31 vendég és 0 tag böngészi

2018-11-18

Szolgálattévők: 

Igét hirdet: Veres János lelkipásztor
Bibliát olvas: Balázs Ferenc diakónus
Imádkozik:  Samók Gyula diakónus
Orgonál: Fejszés Dániel kántor, presbiter

 Meghallgatható: Itt!

PÉTER JÁR A VÍZEN...

 

Lekció: Mt 14, 22-32 Textus: Mt 14, 28-30

„Péter ekkor így szólt hozzá: „Uram, ha te vagy, parancsold meg, hogy menjek oda hozzád a vízen.” Mire ő így szólt: „Jöjj!” Péter erre kiszállt a hajóból, elindult a vízen, és Jézus felé ment. Amikor azonban az erős szélre figyelt, megijedt, és amint süllyedni kezdett, felkiáltott: „Uram, ments meg!”

Újra a vízen vagyunk, egy hajóban. Most Jézus felment imádkozni egy hegyre, miközben a tanítványok újra hatalmas viharba kerülnek a Genezáreti tavon. Jézus pedig most nincs a hajóban. Jézus hajnal 3 és 6 óra között utoléri őket a vízen járva…

Nem mindennapi történet.

Engem nagyon érdekelnek a fa hajók és vitorlások, és számomra nagy öröm volt amikor tüzetesen megvizsgálhattam egy, a Genezáreti tóból kiemelt halászhajót, megközelítőleg Jézus idejéből. Impozáns hajó volt, de nem nagy. 12 ember éppen hogy elfért benne. De, igaza volt Jézusnak: a félelmeik már nem!

A kérdés az, hogy ma hogyan viseljük el, amikor az elképzeléseinket, terveinket meg a vágyainkat megtámadják a viharok? Nos, a történet megmutatja. Jézus a hegyen könyörög az övéiért, miközben azok a tó közepén küzdenek az életükért. Ma a mindenható Isten mellett ülve közbenjár értünk, miközben mi az élet sűrűjében, a vihar és a hullámok között próbálunk utat találni magunknak. Ezért csodálatos biztatás számunkra ma is ez a történet, melynek egyik mondandója: ha süllyedne is a hajó, te...

Járhatsz a vízen…

2008-ban lehetett, amikor a családdal egy komppal hagytuk el a Szentendrei szigetet és a Duna közepén hihetetlen látvány fogadott minket. Egy horgász állt a csónakja mellett, ami említésre méltó sem lenne, ha ezt nem a Duna kellős közepén tette volna. Nem hittem a szememnek! Ahogy a komppal elhaladtunk a közelében láttuk, hogy egy homokpadon állva teszi mindezt.

Nos, Péternek nem a lába alatt volt stabil a homokpad, hanem a szeme előtt volt valaki, aki nem hagyta őt elsüllyedni! A történetből megtanulhatjuk, hogy nem a körülményekre, a problémákra, nehézségekre kell figyelnünk, hanem az Úrra kell felnéznünk. Szemkontaktusban kell lennünk vele!

Süllyedni akkor kezdett, amikor a hullámokra tekintett és megijedt. Vagyis le kellett venni a tekintetét Jézusról, hogy rátehesse félelme tárgyára. Pont, mint mi!

Ha nem lennének viharaink, akkor nem látnánk meg mi sem, hogy Jézus tud járni a tengeren is, a vízen is, viharos körülmények között is oda tud jönni hozzánk. Biztatni...

Én vagyok, ne féljetek.

De, hogy lehet viharok között is félelem nélkül élni, nem aggódni, szembe nézni, legyőzni a félelmeinket? Nem félni, hanem élni!

Valójában életünk „viharai” mérik fel a mi hitünket. Szélcsendes időben könnyű büszkélkedni, hogy tudok én hajózni. De több méteres hullámok közepette, a tanítványok sem dicsekedtek, hogy régi hajósok a szakmában, hanem a félelemtől ugyancsak hangosan kiáltoztak…

Tudjátok, ki lehet kerülni ma is sok nehézséget, minden kihívás elől el tudsz menekülni. Ki lehet menteni magunkat mindenből és feladatok elől is ki lehet bújni. De, ha kikerüljük, nem tanulunk belőle soha.

Igen, Isten sok mindent megenged, hogy megtanuljunk viharok, meg csendes időszakok közepette is élni. Miért? Mert a vihar meg a szél is engedelmeskednek neki. Mindkettő csak addig tart, amíg Ő akarja. Ránk engedi, de nem pusztulunk bele. Számomra ez a történet ma azt mutatja meg, hogy nem kell félnem. Nemcsak megváltott a bűneimből, de naponta közben is jár értem. Amikor tombol körülöttem életem vihara és a hajóm kezd megtelni vízzel, akkor egy alakot látok majd közeledni a ködfüggöny mögül hirtelen felbukkanva, akkor tudjam és értsem: itt az idő, hogy én is elinduljak felé a vízen. Legyen így mindannyiunk életében, ha majd eljön ennek is az ideje! Legyen is így!

Ámen.


 

 

Magunkról

Közösségünkben fontosnak tartjuk a tudásban való gazdagodást, a hitben való elmélyülést, és az egyre jellemesebb életet. A hála megnyilvánulásait a mi Urunk iránt, valamint a hitünk látható módon való felkínálását másoknak.

Milyen jelek követnek?

A hívő keresztyén ember életét jelek követik [...] Beszéljünk arról, hogy téged milyen jelek követnek? Jel az is, ha olvasod a Bibliát a gyülekezetedben, ha megtanulsz szabadon imádkozni, de jel az is amikor imádságban gyógyítasz másokat, ha segítesz valakinek. Jel az is, ha rendszeresen az Úr asztala elé járulsz. És jel az is, ha megváltozol. De, micsoda egy jel az!