Párbeszéd asztala

Mindenkinek van olyan kérdése, amit nyilvánosan nem mer feltenni. Erre ad most lehetőséget a Párbeszéd asztala, melyet az Árpád téri református gyülekezet egyik tagja készített, és 2018-ban hónapról-hónapra más-más intézményben kap helyet. A feltett kérdésekre a vasárnapi istentiszteletek során kaphatjuk meg a választ.

Kérdések és válaszok itt!

Programjaink

  • Július - Családi tábor Tivadaron (2018.07.30-08.02.)
  • Október -  Reformációi alkalom
  • November  - Áldásos Istentisztelet/Advent 1. vasárnapján
  • December - Gyermek karácsony
  • December - Bowling kupa
  • December - Óévbúcsúztató túra

Eseménynaptár

Március 2019
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ki van itt?

Oldalainkat 27 vendég és 0 tag böngészi

2018-11-11

Szolgálattévők: 

Igét hirdet: Veres János lelkipásztor
Bibliát olvas: Gyatyel Péter beosztott lelkipásztor
Imádkozik:  Dragán György lelkipásztor
Orgonál: Fejszés Dániel kántor, presbiter

 Meghallgatható: Itt!

JÉZUS A TENGEREN

 

Lekció: 1Móz 7, 17-23 Textus: Lk 8, 24-25

„Ekkor odamentek hozzá, felébresztették, és így szóltak: „Mester, Mester, elveszünk!” Ő pedig felkelt, ráparancsolt a hullámokra, mire azok lecsillapodtak, és csendesség lett. Aztán ezt kérdezte tőlük: „Hol van a ti hitetek?” Ők pedig megrettenve és csodálkozva így szóltak egymáshoz: „Hát ki ez, hogy a szeleknek és a víznek is parancsol, és azok engedelmeskednek neki?””(Lk 8,24-25)

Nem vagyunk egy igazán hajós nemzet, de mégis mindannyian értjük a történetet. Mert amit Jézus mond, ma is igaz: egy bárkában, egy hajóban ülünk. Ugyan van különbség a bárka (amit nem lehet irányítani) és a hajó között (amit lehet irányítani) legalább ugyanannyi, mint az ott és akkor (a múlt, amin nem tudsz változtatni) és az itt és most (amit a jelenben formálunk) között.

A történetben úgy kerültek bajba, hogy a hajót a túlsó partra szerették volna irányítani. Csak már nem értek oda, mert időközben történt valami. Nos...

Egy hajóban ülünk?

Igen! Lehet, hogy örülsz ennek a ténynek, lehet, hogy nem! Különböző nevei lehetnek ezeknek az alkalmatosságoknak: családom, iskolám, gyülekezetem… és ahogyan egyre bővítem a kört, mondhatom, az emberiség nagy bárkájában levők egy tagja is vagyok. A nagy vízen, az élet tengerén hajózva néha-néha bizony vannak viharok.

Debrecenben nagyon sok hajó és bárka van a vízen. Gyülekezetek, iskolák hajóival találkozunk és sok-sok keresztyén család ladikjával is. Otthonok, szolgálatok hajói húznak el mellettünk és csapódnak hozzánk. Annak ellenére, hogy más-más hajóban ülünk, mindannyian a keresztyénség nagy flottájának a részei vagyunk.

De, miért alszik Jézus?

A hajóban alvó Jézus fizikailag jelen van ugyan a tanítványoknak, de valóságosan nem. Alszik. Sokan azt mondják, mára megcserélődött a helyzet és nem is Jézus alszik, hanem a tanítványok, vagyis mi. Mindannyian valami hasonló ébredésre várunk, mint amilyen a reformáció korában, de valami miatt késik.

A történetben azonban Jézus az, aki alszik! Ha megnézem az egyházam, szinte minden hét minden napjára jut valami alkalom. Meglehetősen aktívak vagyunk, de valami miatt az embereket nem érjük el. Lehet, hogy Jézus ebben a gyülekezetben is alszik?

Rögtön felmerülhet bennünk a kérdés: hogyan lehetséges ez? Miért engedi meg, hogy az övéi, akikkel egy hajóban utazik, ilyen veszélybe kerüljenek: mint szenvedés, fájdalom, megpróbáltatások csalódások és halál? Hogyan érhetnek minket kudarcok és betegségek? Ráadásul lehetnek szakaszai életünknek, amikor nem, vagy nem elég gyorsan válaszol. Hallgat. Lehet, nem is érdekli, hogy bajban vagyunk? Nem látja, hogy veszélyes vizekre jutottunk? Miért alszik Jézus? És miért nem ébred fel a tomboló viharban sem? Amikor üresednek a templomok padjai, és amikor nem érjük el már a saját fiataljainkat sem?

- próbára akar tenni?

- kíváncsi mit teszünk, amikor bajban vagyunk?

Számodra kicsoda Jézus?

A 42. zsoltárban olvasom: „Könnyem lett kenyerem éjjel és nappal, mert egész nap ezt mondogatják nekem: Hol van a te Istened?” Vagyis gúnyolták az imádkozót! Hol van a te Istened, akiben reménykedtél? Miért nem segít rajtad? Hiszen Benne bíztál, most miért nem jön?

Kicsoda neked Jézus? 1- Letűnt idők nagy alakja? 2- Az Isteni szentháromság 2. személye, akit nem illik zavarni ott az Atya jobbján? Vagy a 3- személyes megváltód, akihez bármikor odamehetsz? Tanulunk-e a tanítványok példáján, akik odamennek, felébresztik: Jöjj és segíts, mert „Nélküled elveszünk”! Mondtad már? Volt már így az életedben?

A ma Egyháza nehezebb helyzetben van, hiszen Jézus nem testben, csak Lélekben van jelen köztünk. El kell döntenünk, hogy a múltunkból akarunk-e megélni, vagy az Isten ígéreteiből; „én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig”. A vihar tehát éppúgy rátör ma is a Krisztussal együtt élő emberre, mint bárki másra. Sőt! Ebben a történetben éppen az feltűnő, hogy mielőtt elindultak volna a kis csónakkal a túlsó part felé, a víz még nyugodt, az idő pedig derült volt.

Tovább gondolva ezt az Igét mondhatjuk, különféle hajókban utazva igyekszünk elérni céljainkat A legnagyobb ajándék eközben az, hogy nemcsak egymással, hanem magával Jézussal is egy hajóban, egy közösségben vagyunk! Akire ha szükségünk van: ott van velünk és segít.

Dr. Jóó Sándor írta:

„Akit keresztyén ember létére sohasem csapott még meg ennek a viharnak a szele, az nézzen sürgősen utána, hogy ott van-e egyáltalán élete hajójában Jézus Krisztus?!”

Alszik? Figyel? Vizsgáztat? Amikor valami nagyon nem megy, nagyon nem sikerül azt életünkben, valójában mi oka van annak, hogy odamenjünk Jézushoz? Mert minden ember életében ott van Jézus és csak arra vár, hogy felismerve őt odamenjünk, felébresszük és azt mondjuk, amit a tanítványok: „Uram, elveszünk”! Adja a mindenható, hogy erre az egyszerű igazságra a mai napon is minél többen ráismerjenek! Legyen így!

Ámen.

 

 

Magunkról

Közösségünkben fontosnak tartjuk a tudásban való gazdagodást, a hitben való elmélyülést, és az egyre jellemesebb életet. A hála megnyilvánulásait a mi Urunk iránt, valamint a hitünk látható módon való felkínálását másoknak.

Milyen jelek követnek?

A hívő keresztyén ember életét jelek követik [...] Beszéljünk arról, hogy téged milyen jelek követnek? Jel az is, ha olvasod a Bibliát a gyülekezetedben, ha megtanulsz szabadon imádkozni, de jel az is amikor imádságban gyógyítasz másokat, ha segítesz valakinek. Jel az is, ha rendszeresen az Úr asztala elé járulsz. És jel az is, ha megváltozol. De, micsoda egy jel az!