Párbeszéd asztala

Mindenkinek van olyan kérdése, amit nyilvánosan nem mer feltenni. Erre ad most lehetőséget a Párbeszéd asztala, melyet az Árpád téri református gyülekezet egyik tagja készített, és 2018-ban hónapról-hónapra más-más intézményben kap helyet. A feltett kérdésekre a vasárnapi istentiszteletek során kaphatjuk meg a választ.

Kérdések és válaszok itt!

Programjaink

  • Július - Családi tábor Tivadaron (2018.07.30-08.02.)
  • Október -  Reformációi alkalom
  • November  - Áldásos Istentisztelet/Advent 1. vasárnapján
  • December - Gyermek karácsony
  • December - Bowling kupa
  • December - Óévbúcsúztató túra

Eseménynaptár

Február 2019
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Ki van itt?

Oldalainkat 100 vendég és 0 tag böngészi

2018-09-23

Szolgálattévők: 

Igét hirdet: Veres János lelkipásztor
Bibliát olvas: Dragán György lelkipásztor
Imádkozik:  Gyatyel Péter lelkipásztor
Orgonál: Fejszés Dániel kántor, presbiter

 Meghallgatható: Itt!

VILÁGEGYETEM

 

Lekció: Zsolt 148,3-6 Textus: Jakab 4,7

„közeledjetek az Istenhez és az Isten is közeledni fog hozzátok.”

Hány világot teremtettél? Milyen a teremtett világ(ok) geometriai szerkezete?

Igazán nehéz kérdést kaptunk, hiszen erre a választ, mint oly sok mindenre, valóban csak Isten tudja. Kálvin szerint vannak titkok, melyek a mi Urunkéi, és vannak kijelentett dolgok, melyek a mieink. Isten pedig minket embereket megajándékozott még valamivel, hogy a tudásunkat fejlesszük. Tapasztalati úton: megfigyelünk, állítunk és bizonyítunk.

Ezért szükséges tudnunk, mi a jó és mi a rossz. Gondoljatok bele: először jön az önismeret, majd a világ megismerése, majd pedig az Istenismeret. Ezen a ponton valami furcsa érzése van az embernek, mert rájön, hogy egyik generálja a másikat. A jobb istenismeret generál egy jobb önismeretet és így tovább. Mit mond az Ige? „közeledjetek az Istenhez és az Isten is közeledni fog hozzátok.”

1- A Biblia elsősorban a Föld teremtéséről és az emberről beszél. Miért? Mert az emberiség minden problémáját magának kell megoldania, Isten segítségével. A szomszédot és a barátaimat érdekelheti a problémám, segíteni is segíthetnek, még jó tanácsot is adhatnak, de egyik sem akarja megoldani azokat helyettem. Miért is tenné? Mindenkinek joga van a maga tévedéseihez.

A Bibliában szó van mennyei lényekről, akik szintén élnek valahol. Ha pedig valahol, akkor ugyanitt, csak egy másik dimenzióban, ezét nem láthatjuk őket, csak ha ők meg akarják mutatni magukat. Ilyenek az angyalok, kerubok, szeráfok és más lények. A Biblia, mint már említettem, csak annyit állít, hogy Isten teremtett. A Földre pedig azért fókuszál, mert ott történt valami, ami valószínűleg nincs sehol máshol a világegyetemben. Ez pedig a bűn, másik nevén az Isten iránti engedetlenség. És éppen ki esett bűnbe? Az Istenképű ember!

Tudjuk, hogy nem az ember volt az első, hanem egy elsőnek megteremtett lény, mely az angyalok mintegy harmadát Isten ellenes magatartásba vezette, akik azóta is kísértik az embert. A teljesség igénye nélkül néhány bibliai szöveg: Ézsaiás 14:12–20; Ezékiel 28:12–19; Jelenések 12:3–10; I.

Hogy Isten teremtett világában vannak-e mások is, akik így elcsábultak mint mi, azt nem tudjuk. Azt viszont igen, hogy Isten teremtése hatalmas, de erről semmit nem mond nekünk a Biblia, mert az csak a földi létre koncentrál. És tudunk még valamit: hogy Jézusban lehetőségünk van szembeszállni a gonosszal! Erről beszél Jakab is:

„Engedelmeskedjetek azért az Istennek, de álljatok ellen az ördögnek, és elfut tőletek. Közeledjetek az Istenhez, és ő közeledni fog hozzátok...” (Jakab 4:7)

2- Szeretném elmondani, hogy a tudomány ma már multiverzumról beszél, vagyis párhuzamos univerzumokról, féreglyukakról melyek lehetséges átjárók lehetnek... Több milliárd galaxisról, egy végtelen és legalább 14 milliárd éves világegyetemről, amely csak tágul és csak tágul… A kérdés persze ott motoszkál az emberben: vajon miben tágulhat?

Szeretnék arra is rámutatni, hogy a hit és a tudomány nem áll egymással ellentétben. Sir Isac Newton a cambridge-i egyetem tanára mélyen hívő ember is volt. Mai utóda a nemrégen elhunyt kiemelkedő képességű fizikus Stephen Hawking, aki ugyanazon az egyetemen és ugyanazon a tanszéken volt professzor, pedig kételkedett Isten létezésében. A lényeg nem az, hogy ki a szimpatikusabb, hanem, hogy a hit és a tudás nem ellentétei egymásnak. De a legrosszabb párosítás amit el lehet képzelni, az egy hitetlen és ugyanakkor tudatlan ember. Hogy ettől megmentsen Isten, kellett hogy együnk a jó és rossz tudásának a fájáról. Innentől hitben és tudásban is csak maga az Isten szabhat korlátokat az ember számára. Vagyis egyre több titok válik kijelentett dologgá a számunkra. Különösen is igaz ez akkor, ha végre nem állandó és kitartó konok módon mennénk szembe magával Istennel.

3- Azt kell mondjuk, hogy a fizika törvényszerűségei is Isten törvényei, mellyel fenntartja ezt a világot. És ezekből a fizikai törvényekből is csak vajmi keveset ismerünk. Még!

Kezdetben a háromszög nyűgözte le az embert, lásd Püthagorasz tétele (a2+b2=c2) mindenütt az ismert világegyetemben érthető! Mert isteni matematika. Aztán a kocka mértani teste lett az etalon. (szentek szentje, mennyei Jeruzsálem) Aztán rájöttünk, hogy a gömb a legtökéletesebb mértani forma.

„a város négyszögletű volt, és a hossza annyi, mint a szélessége; és megmérte a várost a mérővesszővel: tizenkétezer futam, hossza, szélessége és magassága egyenlő. " (Jel 21:16) Aztán jött a gömb, mint a legtökéletesebb mértani formának a megtalálása. A híres Euklideszi geometria, majd a Bolyai–Lobacsevszkij-féle hiperbolikus geometria, majd a különböző téridő modellek. De, hogy milyen a világunk geometriai szerkezete, azt csak találgatjuk.

Amit viszont nem kell találgatnunk:

1- Amíg itt a földi létezésben csak a láthatókra nézünk, addig nem tudunk befektetni a jövőbe. Jézus is erre figyelmeztet: „Ha akkora hitetek volna, mint a mustármag...” (Mt 17:20)

2- Kérdéseinkre választ ad, de olyan kérdések feltétele az igazán fontos, mely nem csak a kíváncsiságunkat elégíti ki, hanem az életünk valóságos kérdéseire ad választ, hogy ne csak azt tudjuk meg: hány világot teremtett Isten? Hanem tapasztalati úton állíthassuk, van örök élet: hiszen benne élünk.

Köszönjük a feltett kérdését a kérdezőnek, bízva abban, ha nem is konkrét választ, de egy gondolati iránymutatást azért kapott, kaptunk mindannyian. Ámen.

 

Magunkról

Közösségünkben fontosnak tartjuk a tudásban való gazdagodást, a hitben való elmélyülést, és az egyre jellemesebb életet. A hála megnyilvánulásait a mi Urunk iránt, valamint a hitünk látható módon való felkínálását másoknak.

Milyen jelek követnek?

A hívő keresztyén ember életét jelek követik [...] Beszéljünk arról, hogy téged milyen jelek követnek? Jel az is, ha olvasod a Bibliát a gyülekezetedben, ha megtanulsz szabadon imádkozni, de jel az is amikor imádságban gyógyítasz másokat, ha segítesz valakinek. Jel az is, ha rendszeresen az Úr asztala elé járulsz. És jel az is, ha megváltozol. De, micsoda egy jel az!