2018-09-16

Szolgálattévők: 

Igét hirdet: Gyatyel Péter lelkipásztor
Bibliát olvas: Nemes Győzőné
Imádkozik:  Szentesi Viktor presbiter
Orgonál: Fejszés Dániel kántor, presbiter

 Meghallgatható: Itt!

JELENVALÓ

 

Lekció: Zsolt 42 Textus: Jn 16,4-15

Nem lenne egyszerűbb, ha megjelennél minden ember számára, és akkor nem lenne kérdés, hogy léteznél?
A világ mára nagyon hitetlenné vált. Miért nem adsz valami egyértelmű jelet az embereknek, hogy végre megtérjenek és szeressenek Téged?

Ez a két nagyon őszinte kérdés az, amire ma Isten igéjében a választ. Nem idegenek ezek a kérdések számunkra sem. Isten hol vagy? Miért nem jelensz meg, sokkal könnyebb lenne! Isten jelenj meg, hogy valóságosan a másik számára mert szüksége van rád!

Jószándékú kérésként, kérdésként fogalmazzuk ezeket meg, mert azt szeretnénk, hogy magunknak vagy másnak könnyű legyen. Azt gondoljuk, hogy ha Isten valóságos testben ma megjelenne sokkal könnyebb lenne.

Egyszerű volt régebben? Gondoljunk Tamásra, látta Jézust, de mikor meglátta akkor már érinteni szerette volna. Mindig többet szeretnénk.

Ha a gyermek születésére gondolunk, akkor látjuk, hogy a gyermeknek végig kell „szenvednie” a szülést. Ma már a császármetszés alkalmával is, próbálják azt segíteni, hogy küzdenie kelljen. Mert végig kell járnia azt, amit a szülés jelent.

Az embernek is be kell járnia az útját ahogy a nevelésben, úgy a munka világában és ugyanígy a hitben, az istenismeretben is.

De milyen ez az út? Ez az út nehéz, és emberi gondolkodással teljesen lehetetlen. „Hiszem ha látom” mondjuk sokszor. Azért akarjuk látni, mert akkor ismerem, akkor az enyém, akkor már birtoklom.

Azért, hogy ez megtörténjen ezért Isten látni akarjuk, és láttatni próbáljuk. Volt korszak, mikor a művészetben való kiábrázolás volt ennek a fő eszköze. Szobrok, szent képek és Isten ábrázolások előtt hajoltak meg, vagy éppen magyarázták a hittel kapcsolatos tanokat. Ma már ez kevésbé van jelen, sokkal inkább eszmékbe, kizárólagos gondolatokba zárjuk Istent. De sokan a valós, testbéli jelenlétét várják, majd megfogalmazzák, azt amit az ismert űrhajós mondott: „Nincs Isten, Jártam az űrben, de nem láttam Istent.”

De mi az, amit Jézus mond?

Jézus tudatosan készíti a tanítványai arra az időre, amikor ő már nem lesz ott. Mit mond? „Jobb nektek, ha én elmegyek” Miért mondja ezt Jézus? Miért jobb nekünk, ha elmegy?

Kettős célja van:

Felmegy az Atyához, hogy ott egyedüli közbenjárónk legyen

Elküldi a Pártfogót, a Szentlelket, hogy elvezessen bennünket az igazságra

A szentháromság egyik magyarázata így szól: Atya, Isten felettünk; Fiú, Isten értünk; Szentlélek, Isten bennünk!

Isten jelen van a világban, jelen van Szentlelke által. Isten Lelke által vezérel, és juttat el az istenismeretre. (Róm 8,14)

Ez az az út, amelyről szó volt. Ebben az ismeretben Isten vezet végig, és segít Lelke által. Ez az ismeret azonban nem a tanulásban végződik, hiszen nem csak tanulást látunk, hanem azt is, hogy a Lélek megelevenít. A Lélek indít arra, hogy hirdessem azt, ami számomra érthetővé vált. Isten Lelke által késszé tesz engem is és téged is arra, hogy Róla beszéljünk. Így eszközzé válunk: Istent hirdetheti az életünk, mert bennünk van Isten képe. Isten a saját képére teremtett minket, amit a bűn megrontott, és amit csak Isten kegyelme által lehet helyreállítani.

A Lélek által vezetett, kegyelemben részesült keresztyén embernek feladata a bizonyságtétel, Isten az által is jelen van a világban.

Így tehát, Isten jelenléte direkt módon, az emberi ész szerint nem meglátható. Merjük keresni és felfedezni azonban őt mindazon dologban, amit számunkra készített, amiben valódi módon felismerhető!

Ámen.