Párbeszéd asztala

Mindenkinek van olyan kérdése, amit nyilvánosan nem mer feltenni. Erre ad most lehetőséget a Párbeszéd asztala, melyet az Árpád téri református gyülekezet egyik tagja készített, és 2018-ban hónapról-hónapra más-más intézményben kap helyet. A feltett kérdésekre a vasárnapi istentiszteletek során kaphatjuk meg a választ.

Kérdések és válaszok itt!

Programjaink

  • Július - Családi tábor Tivadaron (2018.07.30-08.02.)
  • Október -  Reformációi alkalom
  • November  - Áldásos Istentisztelet/Advent 1. vasárnapján
  • December - Gyermek karácsony
  • December - Bowling kupa
  • December - Óévbúcsúztató túra

Eseménynaptár

Március 2019
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ki van itt?

Oldalainkat 157 vendég és 0 tag böngészi

2018-01-07

Szolgálattévők: 

Igét hirdet: Veres János lelkipásztor
Bibliát olvas: Samók Gyula diakónus
Imádkozik: Both Barna presbiter
Orgonál: Fejszés Dániel kántor, presbiter

Hogy tudjunk közös dolgainkról - 2018-01-07

 Meghallgatható: Itt!

VÍZKERESZT VAGY AMIT AKARTOK

Lekció: Mt 3, 13-17; Textus: Jn 2,7

 Istentől gazdagon megáldott karácsonyi ünnepeket kívánok mindenkinek!

Látom nem erre számítottatok. Pedig két okom is van arra hogy ezt mondjam. 1- Ma van Vízkereszt, a karácsonyi ünnepek zárónapja. Holnaptól már a farsangi időszak kezdődik. 2- A Julianus naptárt használó keleti kereszténységben a Karácsony a mai nappal kezdődik!

Az ünnep liturgiában használatos elnevezése is a görög Epiphania Domini, azaz „Urunk megjelenése” nevet viseli.

Ma tehát Vízkereszt van. Ha azt mondom 1602. február 2., mi jut az eszetekbe? Nyilván semmi. (a Vízkereszt első feljegyzett előadása John Manningham jogászhallgató korabeli naplója szerint 1602. február 2-án volt) Rendben, segítek! Ha azt mondom, hogy Shakespeare, mi jut az eszünkbe? A „Vízkereszt vagy amit akartok”.

De, tudj-e mit is ünneplünk a mai napon, és miért nevezzük a mai napot vízkeresztnek?

Nos, a név a víz megszentelésének szertartásából származik. A szenteltvíznek ördögűző és gyógyító hatást tulajdonítottak. Betegségre is használták. Sőt, hintettek belőle a bölcsőre, a menyasszony koszorújára, a halott koporsójára, még a kútba is öntötték, hogy vize meg ne romoljon.

Katolikus testvéreink mind a mai napig vízzel és sóval szentelik meg a házakat, és a pap krétával írja az ajtóra a házszentelés évét és a G. M. B. betűket (Gáspár, Menyhért, Boldizsár).

Azoknak, akik nem hisznek mindebben, mi maradt meg az ünnepből? Hogy ekkor szedik le a karácsonyfát. De, honnan vesszük, hogy ilyenkor jó leszedni egy karácsonyfát?

Most, hogy tudj, mit ünnepelnek a katolikus és nem hívő barátaink, felmerül a kérdés: mit is jelent ez a nap nekünk, protestánsoknak? Nézzük.

Íme a Vízkereszt három története:

A három királyok (Mt 2,1-16), Jézus megkeresztelése (Mt 3,13-17), a kánai menyegző, Jézus első csodája. (Jn 2,1-12)

Íme a Vízkereszt három üzenete számunkra:

Bölcsek (elindulás) – megkeresztelkedése (beavatás) – csoda (cselekvés).

Mindannyiunk élete ezen stációk mentén halad. Találomra megnézhetnénk, néhány, a Bibliában található személy életében ez hogyan történt, de jobbat tudok: nézzük csak meg az életünkben, hogyan történt? Isten életünk egy pontján, ahogyan Ady mondaná, „csendesen és váratlanul átölelt...”, megszólított! Mi pedig 1- elindultunk felé, 2- beavattatunk, vagyis megkeresztelkedtünk, 3- tesszük a dolgunkat és csodák történnek életünkben. Nem lépteink, hanem Isten áldása nyomán. Ez a mai nap felhívása számunkra, hogy emlékeztet arra, amire elhívott Isten. A küldetésünkre való emlékeztetés ez a mai nap.

Shakespeare darabjában a bolondozás és a szerelem úgy áll egymással szemben, mint a karácsonyi ünnepségek utolsó napja és a bohókás farsang kezdete.

Vajon párhuzamba állítható-e Európa „mintha keresztyénsége” bármivel is? Félek, hogy annyian tudják miről szól ez az örök érvényű darab, mint amennyien tudják, hogy miről is szól valóban a vízkereszt ünnepe.

A nagy többség számára csak az alcím mond valamit: „what you will”, többértelmű kifejezéssel élve: „vagy amit akartok!”

Én most mégis, arra kérnélek, hogy tegyük helyre az életünkben ezt a fontos ünnepet, mely az esztendő legelején még egyszer emlékeztet minket arra, hogy Isten által elhívott, megkeresztelt emberekként: tenni kell a dolgunkat!

És ha nem is én, de a mindenható Isten, és ha nem is krétával, hanem az Ő drága vérével és nem is a három királyok nevét, hanem saját monogramját írta fel életünk ajtajára… Mondhatunk-e mást amikor kimegyünk ezen a templom ajtón, minthogy: Értjük Uram, megyünk és tesszük a dolgunkat. Történjen és legyen így!

Ámen

 

e s 50

Magunkról

Közösségünkben fontosnak tartjuk a tudásban való gazdagodást, a hitben való elmélyülést, és az egyre jellemesebb életet. A hála megnyilvánulásait a mi Urunk iránt, valamint a hitünk látható módon való felkínálását másoknak.

Milyen jelek követnek?

A hívő keresztyén ember életét jelek követik [...] Beszéljünk arról, hogy téged milyen jelek követnek? Jel az is, ha olvasod a Bibliát a gyülekezetedben, ha megtanulsz szabadon imádkozni, de jel az is amikor imádságban gyógyítasz másokat, ha segítesz valakinek. Jel az is, ha rendszeresen az Úr asztala elé járulsz. És jel az is, ha megváltozol. De, micsoda egy jel az!