Debrecen-Árpád téri Református Egyházközség

Szolgálattévők:
Igét hirdet: Veres János lelkipásztor
Bibliát olvas: Orbán György
Imádkozik: Rogovics-Fehér Lajos
Orgonál: Huga Sándor kántor, presbiter

MEGHALLGATHATÓ ITT!

Dániel

Lekció: Dán 2,24-35; Textus: Dán 2, 44-45

A Dániel könyve az ószövetség egyetlen apokaliptikus könyve, a jelenések könyve is vissza-vissza utal rá, és még Jézus is a nagy apokaliptikus beszédében (Mt 24,15)

Az első versek elmondják, hogyan kerültek Babilóniába a zsidó nép fiataljai.(Dán1, 3-4) Minden hatalom azóta is a fiatalokat akarja elérni, megnyerni, átnevelni. Ez történik a történetben és a mindennapokban is.

Dánielék azonban nem fogadják el a király eledelét (Dán 1,5) és nem akarnak majd meghajolni a király szobra előtt sem. (Dán 3,12) Ma ez egészen másképpen megy. A média által diktált világ „trend” a meghatározó.
A celebeken felnőve a „mindegy hogyan, csak tenni ne kelljen semmit a sikerért” hamis illúziója ringatja fiataljainkat.

Nebadneccar, az uralkodó, ismert történelmi személy. Ő elég sokat tett a sikerért, hiszen egy birodalmat hozott létre. És ezt nem egy virtuális világban tette! Határozott, hirtelen haragú, de... Van egy tulajdonsága, ami még szimpatikus is lehet.

Felelős uralkodóként azon töprengett, hogy mi fog történni azután, ha ő majd nem lesz. (Dán 2,29) Mi is szeretnénk hinni, hogy felelős vezetőink vannak, akiket érdekel, hogy mi lesz majd után. Ha nem lesz olaj! Ha nem tudj kezelni a gazdasági, morális válságot! Ha nem hagyj abba a környezet szennyezését!

Jelenleg ugyanis hatalmas ütemben éljük fel saját gyermekeink elől a jövőt. Egy ősi indián mondás szerint: „A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kapt kölcsön." Talán éppen ideje lenne elcsendesednünk és megkérdeznünk Istent. Biztosan válaszolna, ha egykor ennek az uralkodónak is megtette.

Nos, ez az ember egy álmot látott, aminek azonban nem értette a jelentését. Íme az álom: Egy szobrot látott, melynek a feje aranyból volt, a két karja ezüstből, a hasa rézből, combjai vasból, alsó lábszárai vasból, lábfejei vasból és cserépből voltak. Egy kő eltalálta a szobrot a lábánál és az ledőlt.

Ismét egy álom - mondhatnád. József története, csak most nem Egyiptommal kapcsolatos, hanem a másik nagy folyamközi birodalom Babilóniával. Csakhogy ez az álom meghatározóbb és egészen más is, mint József álomfejtései. Míg az előző csak Izrael népének sorsát befolyásolta, ez utóbbi az egész világét fogja. Hogyan?

Úgy, hogy Isten meghallgatta kérését, és mint mindig, többet is adott. Megmutatta neki a világtörténelmet egy szobor képében. Senki nem tudta sem kitalálni, sem megmagyarázni az álmot csak Dániel. (Dán 2,24) Erről a szoborról, mint egy régi adathordozóról, mi is leolvashatj a történelmet. Anélkül, hogy most beazonosítanánk a birodalmakat csak az alfáját és az omegáját nézzük meg.

1- Te vagy az aranyfej (Dán 2,38)

2- Jött egy kő, mely ledöntötte a szobrot vas és cserép lábairól. (Dán 2,34)

Nyilvánvalóan tudj, hogy a történelem nem Babilóniával kezdődött, és a világ sem onnan hogy megszülettünk. Figyeljünk inkább arra, hogy 1- egyre értéktelenebb, egyre silányabb lesz a világunk. 2- egyre gyengébb, instabilabb is. 3- egyszer vége lesz.

Mondhatom, hogy ez nem igaz, hiszen egyre nagyobb és komolyabb a technológiánk. Ember még ilyen kényelemben nem élt! Ez igaz! De ennél sebezhetőbb sem igen volt még a világunk.

De! Figyeld meg, amihez az ember egyszer hozzáér, az nem marad meg többé természetesnek. Nem természetes az, amit eszünk (manipulált élelmiszerek), ahol élünk (nagyvárosok), és ahogyan (rohanás) élünk. Az értékeink megkérdőjelezhetőek lettek: szeretet, hűség, haza, család...

És, semmit nem csinálunk meg rendesen, hogy legyen munkánk megjavítani is. Eldobható, pótolható, kicserélhető világ a mienk. És a kapcsolatainkban is lassan így kezdünk el gondolkodni. Míg végül egy eldobható, lecserélhető, pótolható világgá nem leszünk!

Ráadásul, világunk igencsak ingatag lábakon áll! Gondoljunk csak bele, ennyi fegyvert még sosem hordott hátán a Föld. Többszörösen el tudnánk pusztítani már a Földet! Ugyanakkor időzített bombaként ketyeg az ökológiai, gazdasági, népesedési katasztrófa lehetősége is. Egyre komolyabb és egyre magasabb szinteken jelentkező problémákkal kell szembenéznie korunknak.

Egyszer ennek a világnak vége lesz. Mert a cserép és a vas nem elegyedik egymással. Talán még sokáig válság-menedzseljük itt ezt az egészet, de tudd: a kő (Jézus, aki a fundamentum, a szegletnek köve és a zárókő is!) dönti le a lábáról ezt az addigra már saját magunknak állított ember alakú szobrot!

Új ég és új föld van számunkra elkészítve. Nekünk, megújult embereknek. Nos, az olvasottakat és a hallottakat is tovább gondolva, tegyük fel magunknak a kérdést: miért is nem próbálja ki a világunk ennek a fundamentumnak (aki a Jézus) a teherbírását? Talán, mert meg kellene változnunk az „elménk megújulása” által. (Róm 12,2) Legyen, történjen így! Ámen.

tren steroids

Ajánlott oldalak
Milyen jelek követnek?

A hívő keresztyén ember életét jelek követik [...] Beszéljünk arról, hogy téged milyen jelek követnek? Jel az is, ha olvasod a Bibliát a gyülekezetedben, ha megtanulsz szabadon imádkozni, de jel az is amikor imádságban gyógyítasz másokat, ha segítesz valakinek. Jel az is, ha rendszeresen az Úr asztala elé járulsz. És jel az is, ha megváltozol. De, micsoda egy jel az!

Magunkról

Közösségünkben fontosnak tartjuk a tudásban való gazdagodást, a hitben való elmélyülést, és az egyre jellemesebb életet. A hála megnyilvánulásait a mi Urunk iránt, valamint a hitünk látható módon való felkínálását másoknak.