Párbeszéd asztala

Mindenkinek van olyan kérdése, amit nyilvánosan nem mer feltenni. Erre ad most lehetőséget a Párbeszéd asztala, melyet az Árpád téri református gyülekezet egyik tagja készített, és 2018-ban hónapról-hónapra más-más intézményben kap helyet. A feltett kérdésekre a vasárnapi istentiszteletek során kaphatjuk meg a választ.

Kérdések és válaszok itt!

Programjaink

  • Július - Családi tábor Tivadaron (2018.07.30-08.02.)
  • Október -  Reformációi alkalom
  • November  - Áldásos Istentisztelet/Advent 1. vasárnapján
  • December - Gyermek karácsony
  • December - Bowling kupa
  • December - Óévbúcsúztató túra

Eseménynaptár

Március 2019
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ki van itt?

Oldalainkat 69 vendég és 0 tag böngészi

2015.11.29.

Szolgálattévők:
Igét hirdet: Veres Jánosné lelkipásztor
Imádkozik: Both Barna, presbiter
Bibliát olvas: Tóth László
Kátét olvas: Nagy Zsolt, presbiter
Orgonál: Huga Sándor kántor, presbiter

ADVENT

Lekció: Ef 5,1-14 ; Textus: Márk 1,14-15

Az Isten országáról nagyon sokan írtak verset, gondolatokat. Engem mégis egy sokatok által ismert ének fogott meg, Zoránnak van egy nagyon szép éneke arról az országról amit sokan szeretnénk meglátni. A szám címe: Kell ott fenn egy Ország. Többek között ezt írja erről az Országról. „Nézz csak fel, az ég magas, bár azt mondják, hogy nem igaz. Ott jártak ők, a repülők és nem látták sehol. Kell ott fenn egy ország, ami talán rád is vár, kell ott fenn egy ország, amit senki nem talál, mely bárkit átölel, kell ott fenn egy ország, amit sosem rontunk el. Nézz csak fel, az ég magas, csak had mondják, hogy nem igaz. Mit tudják ők, a repülők, a szívük jég, a szívük jég. Kell ott fenn egy ország, mely talán ránk is vár”. Szinte a legtöbb emberben felmerül legalább egyszer vagy kétszer ez a kérdés, hogy létezik-e az Isten Országa, van-e mennyország.


Jézus Krisztus Keresztelő János fogságba vettetése után határozottan és erőteljesen adta tudtára az embereknek: ”Beteljesedett az idő és elközelített az Isten országa. Térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban!” (Márk 1,15).
Megállt a levegő amikor Jézus Krisztus az első advent után születésével, földre érkezésekor elhozta az Isten Országának egy darabkáját. Olyan dolgokat mutatott meg Isten Országából, amit nem mindenki fogadott örömmel. Ezek pedig a gonosz hatalma alatt élő erők voltak. Jézus egy olyan világba jött el, ami tele volt bűnnel. Egy Istentől elszakadt világba kellett megérkeznie. Érkezésekor fény, öröm, békesség és jóakarat érkezett hozzánk. Isten Jézuson keresztül megmutatta az Isten országa felé vezető utat. Hiszen Ő maga az út, az Isten felé vezető, a haza felé vezető Út.
Ez az út nem a széles út, hanem az a bizonyos keskeny út, amire nem lehet megtérés nélkül rálépni, azon járni. Ezen az úton nem lehet szeretet nélkül lépkedni. Jézus maga mondja, hogy az az ember, aki nem szeret, nem ismeri az Istent, mert Isten maga a szeretet. Lehet imádkozni, lehet templomba járni, Bibliát olvasni, de ha nincs ott a szívemben a Krisztustól megtapasztalt szeretet, semmit sem ér. Jézus kedves illatot árasztott maga körül, amikor eljött közénk a földre. Mert az Isten országban jó illat van, nincs bűn ami bűzt árasztana magából. Mi egy bűnös világban élünk, az Istentől elszakadt világban, ami sajnos még mindig az e világ fejedelmének fogságában vergődik. A gonosz ezt a világot akarta Jézusnak is odaadni. „Majd magával vitte az ördög egy igen magas hegyre, megmutatta neki a világ minden országát és azok dicsőségét és ezt mondta neki: Mindezt neked adom, ha leborulva imádsz engem. Ekkor így szólt Jézus: Távozz tőlem, Sátán, mert meg van írva: Az Urat a te Istenedet imádd és csak neki szolgálj. Ekkor elhagyta őt az ördög, és íme angyalok mentek oda és szolgáltak neki” (Máté 4:8-11) A gonosz küzd ezért a világért és a benne élő emberekért, ezért minden praktikára képes. Ha nem akarunk az ő fogságában elpusztulni, szükségünk van megtérésre és arra, hogy kételkedés nélkül higgyük és éljük mindazt, amit Jézus tanított az evangéliumokban. Isten országa elközelített, készen van, Jézus azt mondja, hogy köztünk van. De csak akkor, ha az életünk Krisztus értünk hozott áldozata által megváltozott.
Az Isten országa: basilea, Isten királysága, Isten uralma, amelyben Isten hatalma van jelen, egy boldog tökéletes állapot. Egyetlen viszonyulás van az ott élők között, a szeretet viszonyulása. Jézus ezzel a szeretettel jött közénk, és ezt akarta és ma is ezt akarja megosztani velünk.
Isten országa a „mennyek országa”, mely az Isten dicsőségének és békességének az a teljes uralma ami, a mennyekben van. Ott nincs sírás, bűn, elmúlás. Hiszed-e ezt? Isten dicsőségével és békességével teljes és tökéletes világ, amit röviden mennyországnak nevezünk. Csak rajtunk múlik, akarj-e ezt az országot, szolgálj-e ezt az országot és várj-e az eljövetelét?
Ámen.

50

Magunkról

Közösségünkben fontosnak tartjuk a tudásban való gazdagodást, a hitben való elmélyülést, és az egyre jellemesebb életet. A hála megnyilvánulásait a mi Urunk iránt, valamint a hitünk látható módon való felkínálását másoknak.

Milyen jelek követnek?

A hívő keresztyén ember életét jelek követik [...] Beszéljünk arról, hogy téged milyen jelek követnek? Jel az is, ha olvasod a Bibliát a gyülekezetedben, ha megtanulsz szabadon imádkozni, de jel az is amikor imádságban gyógyítasz másokat, ha segítesz valakinek. Jel az is, ha rendszeresen az Úr asztala elé járulsz. És jel az is, ha megváltozol. De, micsoda egy jel az!