Párbeszéd asztala

Mindenkinek van olyan kérdése, amit nyilvánosan nem mer feltenni. Erre ad most lehetőséget a Párbeszéd asztala, melyet az Árpád téri református gyülekezet egyik tagja készített, és 2018-ban hónapról-hónapra más-más intézményben kap helyet. A feltett kérdésekre a vasárnapi istentiszteletek során kaphatjuk meg a választ.

Kérdések és válaszok itt!

Programjaink

  • Július - Családi tábor Tivadaron (2018.07.30-08.02.)
  • Október -  Reformációi alkalom
  • November  - Áldásos Istentisztelet/Advent 1. vasárnapján
  • December - Gyermek karácsony
  • December - Bowling kupa
  • December - Óévbúcsúztató túra

Eseménynaptár

Március 2019
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ki van itt?

Oldalainkat 180 vendég és 0 tag böngészi

2015.10.25.

Szolgálattévők:
Igét hirdet: Veres Jánosné lelkipásztor
Bibliát olvas: Nagy Ferenc
Imádkozik: Rogovics-Fehér Lajos, presbiter
Kátét olvas: Juhos Lászlóné
Orgonál: Huga Sándor kántor, presbiter

Jákób története

Lekció: 1Móz 27,5-26; Textus: Péld 6,16-19

Ez a parancsolat sem egyszerű, hiszen azt kéri, hogy mindig igazat mondjak. Ami, lássuk be, nem mindig járható út. Vagy, mégis?
Első hallásra olyan egyszerű minden. De, amikor neked kell megmondani a főnöködnek az igazat, vagy orvosként a betegnek, hogy mekkora is a baj. Vagy, amikor egy hazugság árán lehet csak elkerülni egy konfliktust? Szívesen lennél a politikusok helyében? Egyszóval, nem egyszerű ez a parancsolat sem.
Hiszen egyetlen ember volt, aki nem hazudott még – Mátyás igazmondó juhásza – de, ő is csak a mesében!

Egy friss, 2000 embert vizsgáló, brit felmérés eredményéből kiderült, hogy nem mondunk igazat a fizetésünkről, a munkánkról és a testsúlyunkról. Legtöbbször 1-otthon 2-munkahelyünkön, 3-állás-interjúkon füllentünk. Annyi minden van, amiért füllenthetünk: mert mondj nem akarunk megbántani másokat. Kiderült, hogy a nők azok, akik inkább színeznek történeteket. Eltitkolhatj az igazságot, hogy felvidíts a másik felet, vagy így tudj elkerülni a bajt. De, akár a rólunk kialakult pozitív kép megőrzése is fontos szempont lehet. Ok, tehát van bőven! És ha a másik úgyis ezt akarja hallani? Hadd legyen meg az öröme!

A hazugságnak van egy olyan aspektusa is, amikor nem hazudok, csak nem tárom fel a teljes igazságot, vagyis nem mondok el mindent. Ezeket a technikákat váltogatj. Valami miatt nem lehet meggyőzni miket arról, hogy két ember között is a legrövidebb út az egyenes, vagyis az igazság.

1- A felolvasott történetben a hazugság igazán jól nyomon követhető. Teljesen mai a történet. Mindenki hazudik mindenkinek! De, nem ilyen rossz az összkép, azért néha mondunk igazat is.

Azért választottam ezt a történetet, mert itt szándékos, előre megfontolt haszonszerzésről van szó. Mégpedig ennek is a minősített esetéről.

  1. Hazugságra veszi rá az anya a fiát a fogyatékos apjával, és a másik fiával szemben.
  2. Később vele sem őszinte a nagybátyja, Lábán.
  3. Jákóbnak is érdekes a története. A magyarban ugyanis csak rosszban lehet „sántikálni.” Jákób azután változott meg, amikor új nevet kapott, és meg kellett küzdenie az Úr angyalával.

A hazugsággal az a legfőbb probléma, hogy többféle valóságot hoz létre. Amikor nem mondunk igazat, az igazi valóság felbomlik. Megmarad saját világunk, amelyben élünk, és létrejön az, amit az embereknek hazudunk. Ők ez alapján hoznak döntéseket, ám ez a másik valóság a mi kapcsolatainkat és jövőnket is befolyásolja. Pont, mint Jákób esetében. Ezért aki hazudik, annak nagyon jó memóriájának kell lennie, hiszen tudj: „ a hazug embert könnyebb utol érni, mint a sánta kutyát!”

2- A történetben szimpatikusabb Ézsau. Ő nem hazudik, nem trükközik, és nem csap be senkit. Őt csak szimplán nem érdekli az, amit Jákób mindennél jobban akar. Az elsőszülöttségi jog. Tudjátok, én Ézsaut egy bőrdzsekis motorosnak képzelem el, akinek jelszava a szabadság. Ijesztő, de nem veszélyes. Jákóbot egy zselézett hajú öltönyös ügynöknek. Nem kell mondanom, melyik a veszélyesebb. És mégis, a bibliában ezt olvass:
„Jákobot szerettem, Ézsaut pedig gyűlöltem.” (Róm 9,13)
Vagyis, a cél szentesíti az eszközt? Avagy Isten a rosszat is jóra tudja fordítani?
A parancsolat pozitív megfogalmazásban így hangzana: mondj jót mindenkiről és ne ítélj! Ez program, mégpedig keresztyéni. Vajon a mi közösségünk ilyen, ahol csak jót gondolunk és mondunk egymásról? Azt tudom mondani, hogy ne viccelj, én ismerem őt: tudom hogy nem ilyen!

3- A parancsolat az kéri, hogy mondj jót, akiről csak tudsz. Valamiért csak meg tudod dicsérni? József Attila írta Thomas Mann üdvözlése c. versében:
„Te jól tudod, a költő sose lódít: az igazat mondd, ne csak a valódit, a fényt, amelytől vilák agyunk,”
Isten sem kér sokat: csak minden nap tégy róla bizonyságot, ne hallgasd el, fejtsd ki az igazság minden részletét az életedben. Ismerős? „Mondom nektek, ha valaki vallást tesz rólam az emberek előtt, az Emberfia is vallást tesz arról az Isten angyalai előtt...” (L 12, 8)
Itt arról a tanúbizonyságról van szó, amit nem tilt a parancsolat. Miért nem tesszük? Hiszen tudj máshonnan is „Úgy szóljatok és úgy cselekedjetek, mint akiket a szabadság törvénye fog megítélni” (Jak 2,12)

Ámen.

anabolic steroids before and after

Magunkról

Közösségünkben fontosnak tartjuk a tudásban való gazdagodást, a hitben való elmélyülést, és az egyre jellemesebb életet. A hála megnyilvánulásait a mi Urunk iránt, valamint a hitünk látható módon való felkínálását másoknak.

Milyen jelek követnek?

A hívő keresztyén ember életét jelek követik [...] Beszéljünk arról, hogy téged milyen jelek követnek? Jel az is, ha olvasod a Bibliát a gyülekezetedben, ha megtanulsz szabadon imádkozni, de jel az is amikor imádságban gyógyítasz másokat, ha segítesz valakinek. Jel az is, ha rendszeresen az Úr asztala elé járulsz. És jel az is, ha megváltozol. De, micsoda egy jel az!