Debrecen-Árpád téri Református Egyházközség

"Isten szeretet"

(1Ján 4,16)

 

 

 

Elsőként és egyben igazi ritkaságként vallási tartalmú, ’Szólj be a papnak’ elnevezésű „talk shó” sorozat indult el Debrecenben a Bakelit nevű vendéglátó ipari egységben. Az első kibeszélő/megmondó shó 2017. február 20-án került megrendezésére, ahol a központi téma a „Jó” meghatározása volt. Honnan tudjuk mi a jó? Kimondja azt meg, mi a jó? Hol találhatjuk azt meg? Képes-e az ember önmagától csupán a lelkiismeretéből, rutinból vagy tapasztalatból eldönteni mi a jó? Szüksége van-e segítségre, hogy elérje vagy megtapasztalhassa? Amennyiben igen, kitől várhatjuk ezt a segítséget?

A kérdéseket 3 felekezet képviselőinek tehette fel a nagyérdemű, másfél óra erejéig, akik válaszoltak: Tokodi László római katolikus pap, Veres János református és Asztalos Richárd evangélikus lelkészek. A kérdezz-felelek után lehetőség nyílt bárkinek a Keresztény egyház hű szolgáitól bármit személyesen akár csoportosan, akár négyszemközt megkérdezni a helynek köszönhetően, akár egy jó sör vagy keményebb pálinka társaságában is. A rendezvényen több mint 70 érdeklődő vett részt nemtől, kortól függetlenül! A „Szent emberek” vállvetve állták a kérdéseket, amelyek sok esetben igen színvonalasan lettek megfogalmazva, feltéve.

Véleményem szerint írásos termékem, mint terjedelemben, mind minőségben nagyon, de nagyon kevés ahhoz, hogy az első kibeszélő shó tartalmát bemutassam, annak mondanivalóját visszaadhassam. Célom nem is az lenne! Írásom célja csupán annyi lenne, hogy egy kis kedvet csináljak vagy – nevezhetjük modernesen úgy, hogy marketingoljak – a rendezvényünkhöz/mellett 

Mi a célja ennek? Miért csinálj? Kiknek szól?

Elsőként muszáj leszögeznem. Attól, mert egyházi rendezvényről beszélünk a közhiedelemmel ellentétben nem adománygyűjtésről van szó! Teljesen ingyenes, nem kell a kalapba a perselybe dobnod semmit! Nem várja el tőled senki! Sem az egyház képviselői, sem a szervezők, sem a résztvevők! Sőt akár nulla forinttal a zsebedben is részt vehetsz, nincs kötelező fogyasztás sem, sőt! Amennyiben jó és értékes kérdés fogalmazódik meg a kis bsidban, akkor a szervezők vendége vagy egy roppant jó minőségű csapolt sörre.

Mi a célja?

Le kell tisztázni! Ez a sorozat nem szent beszéd! Nem arról szól, hogy van 3 ember, akik meg akarják mondani a tutit. Akik, ítélkeznek, okoskodnak, irányítanak, agyat mosnak, térítenek vagy üres szavakat dobálnak pökhendin vagy mondhatj akár úgy is bort isznak és vizet prédikálnak. Nem kell félni, nem lesz együtt imádkozás, ember vagy állatáldozat sem, nem lesz zsoltár vagy vers éneklés. Vendégeink csupán véleményeiket mondják el az ÁLTALATOK feltett kérdésekre. Csupán gondolkodásra késztetnek minket, hogy vajon az életünket minden téren átszövő, mindennapi életünk állandó és ismétlődő kérdéseire, problémáira (személyes kapcsolatok, sikeresség, család szentsége, házasság kérdése, gyereknevelés, szerelem, barátság, tisztesség, jóság bűn, áldozatvállalás, önmegtartóztatás stb.), milyen válaszokat találhatunk mind a Bibliában mind a vallásban, metafizikában. Elhihetitek tapasztalt, tanult emberek a vendégeink, akik életüket tették fel arra, hogy az embereket átsegítsék mindennapi problémáikon.

A célunk elég egyszerű.... Kicsit belevinni az kereszténységet a hétköznapokba... A ti hétköznapjaitokba! Belevinni azt az értéket, amit országunk több mint ezer 1000 éve követ! Kicsit visszahúzni a nagyérdeműt a keresztény kultúránkhoz. Visszahúzni, mert azt látj a mai fiatalság eltávolodott. Kicsit megismertetni azt, ami talán közelebb vihet minket ahhoz, hogy boldog és kiegyensúlyozott emberek legyünk. Célunk értékes és tartalmas programot szervezni azoknak, akik úgy érzik, valami hiányzik az életükből, hétköznapjaikból. Célunk minőségi időtöltés együtt. Értelmes, normális emberek között jó, hangulatos helyen szuper témákkal.

Kiknek szól?

Egyszerű... Mindenkinek! Nemtől, kortól vallási, politikai, nemi identitástól függetlenül! Bárki jöhet! Nincs „rossz” vendég, nincs tudatlan vendég... Talk Shónk azoknak szól akik, úgy érzik, nem találnak válaszokat a hétköznapi problémáikra sem a facebookon sem a médiában sem a Playboyban, sem az Éjjel nappal Budapestben sem a Való világban sem a Barátok köztben.

Tehát!

Unod az esti semmitmondó tévézést. Ott a helyed! Unod már a tartalom nélküli piázós éjszakákat, estéket? Ott a helyed! Értelmezhetetlen, megválaszolatlan kérdések merültek fel benned a vécén, a munkahelyeden, a családodban, bárhol? Ott a helyed! Egy leküzdhetetlen vágy van benned, hogy jól megmondd vagy megkérdezd papnak/lelkésznek vagy tőlük? Ott a helyed! Nem tudsz beszélgetni senkivel vallási tartalmú kérdésekről, de nagyon érdekel? Ott a helyed! A barátaid, ismerőseid hülyének, különcnek, kriplinek tartanak, amikor felhozod a vallást, az élet értelmét, miért is vagyunk itt témát stb. (ne szégyelld magad miatta!)? Ott a helyed! Érdekelnek az emberi kapcsolatok, emberi lelkületek? Ott a helyed! Érdekel a Keresztény egyház felépítése, feladata, szerepe, bűne, korrupciója, hibája, sikeressége, iránymutatása stb.? Ott a helyed! Nem ismered a Bibliát a kereszténységet? Nem ismered Jézust? Mit mondott, mit tanított, mi volt a célja, minek jött ide? Hány éves volt? Hol élt, mit csinált? Ott a helyed!

Tehát tényleg! Mindenkit várunk! Nincs rossz kérdés! Nincs tabu! Nincs szégyellni való!

Következő Szólj be a Papnak témája:

Szex, Szerelem, Gyengédség, Cölibátus!
Időpontja: 2017. 03. 20. hétfő, kezdete: 19:00, helyszíne: Bakelit kávézó.

Gyere el, lehet tudnak újat mondani!

Varga Szabolcs

danabol

Ajánlott oldalak
Milyen jelek követnek?

A hívő keresztyén ember életét jelek követik [...] Beszéljünk arról, hogy téged milyen jelek követnek? Jel az is, ha olvasod a Bibliát a gyülekezetedben, ha megtanulsz szabadon imádkozni, de jel az is amikor imádságban gyógyítasz másokat, ha segítesz valakinek. Jel az is, ha rendszeresen az Úr asztala elé járulsz. És jel az is, ha megváltozol. De, micsoda egy jel az!

Küldetés nyilatkozatunk

kapu red

Közösségünkben fontosnak tartjuk a tudásban való gazdagodást, a hitben való elmélyülést, és az egyre jellemesebb életet. Tovább ...

Kapcsolat

kilincs red

Lelkész: Veres János lelkipásztor, gondnok: Szilágyi János.
Lelkészi Hivatal: 4028 Debrecen, Kassai út 12. Tel.: 52/412-801;
e-mail: debrecen-arpad.ter[kukac]reformatus.hu
Számlaszám: 11738008-20082374

Magunkról

Közösségünkben fontosnak tartjuk a tudásban való gazdagodást, a hitben való elmélyülést, és az egyre jellemesebb életet. A hála megnyilvánulásait a mi Urunk iránt, valamint a hitünk látható módon való felkínálását másoknak.

Mottónk

ablak red

Egy ilyen kis gyülekezet is lehet egy nagy család, és a te családod is lehet egy kis gyülekezet.