Debrecen-Árpád téri Református Egyházközség

Szolgálattévők: 

Igét hirdet: Veres János lelkipásztor
Bibliát olvas: Tóth László
Imádkozik:  Veres Jánosné lelkipásztor
Orgonál: Fejszés Dániel kántor, presbiter

Hogy tudjunk közös dolgainkról - 2018-04-29

 Meghallgatható: Itt!

KIBERKULTÚRA

Lekció: Lk 5,1-11; Textus: 1Kor 6,12

„Minden szabad nekem, de nem minden használ. Minden szabad nekem, de ne váljak semminek a rabjává.” (1Kor 6,12 )

Szeretettel köszöntök mindenkit a mai alkalommal is! Újabb kérdés érkezett hozzánk a párbeszéd asztaláról, egészen pontosan:

Te mit csinálnál a helyemben, ha nem engednének a számítógépen játszani? (Brian 6 éves) Mi a keresztyénség válasza a kiberkultúrára? Az életünket már szinte a neten éljük. Ott ismerkedünk, ott művelődünk, stb. Mit mond erre Jézus? (János)

Nehéz a kérdés, mert Jézus nem lógott a világhálón, ami azt illeti nem Facebook-on szervezett közösségeket és nem tv csatornákon végzett távgyógyítást. Nem blogokat írva terjesztette tanításait. Bele gondoltunk már egyszer is, hogy mennyire nem véletlen az, hogy egy olyan világba látogatott meg minket, ahol egy fénykép nem készülhetett róla, és egy hangrögzítő eszköz sem volt még, csak a szájhagyományon, ami, vallj meg őszintén, mégiscsak elég megbízhatatlan adatrögzítésnek bizonyult.

A történetben azt mondja el Jézus, hogy a hálót oda kell bedobni ahol a halak vannak. Mondj, ott is lehet halászni, ahol nincsenek halak. De minek? Mondom másképpen! Amennyiben a gyülekezetünk egy halászbárka és emberhalászat a feladatunk, akkor az Igét nem a bárkában kell hirdetnünk, hanem mindenütt máshol. Neked kell elmondani másoknak azt, amit itt hallottál Jézusról. Mi ezt tesszük, többek között a párbeszéd asztalával is!

A másik Igénk arra irányítja a figyelmünket, hogy nem megtenni valamit, amit megtehetnék, vagy ellenállni valaminek az már azt jelenti, hogy nem leszek „a rabja”. Nemcsak a drog, az alkohol, a dohányzás lehet rabság. Akár édes rabság is!

A munka nem lehet drog? Apropó, mi van azzal, aki nem tudja elképzelni a reggelt kávé nélkül? Akinek minden hazai Loki meccsen ott kell lennie, akinek a kedvenc sorozata alatt valóságosan is megáll az idő? Ugye-ugye.

Az Internetfüggőség azonban teljesen más nyomorúság! És nem az az internet függő, akinek a munkahelyén gépen kell dolgoznia!

Mi a keresztyénség válasza minderre? Tegye fel a kezét, akinek nincs otthon internete? Akinek ne lenne telefonja vagy okostelefonja? Akinek el kellene magyarázni olyan szavakat, hogy internet, világháló, Facebook, virtuális társadalom….stb.

Tudjátok, a reformáció hajdanán azért tudott olyan „sikeres” lenni, mert használta korának a legfejlettebb technológiáit, például a könyvnyomtatást. Gondolkodj el ezen a kijelentésen: ma a templomaink zöme még mindig úgy néz ki, mint a középkorban!

Jó lenne végig gondolnunk ezt is. Isten üzenete az örök, nem pedig a közlési módja! És ezt jegyezzük meg. Az Igét a kor színvonalán és nyelvén kell hirdetni! Így a kérdés valójában az: Jézus ma használná ezeket az eszközöket, vagy sem? És az én válaszom az, hogy igen!

A ma egyházának is el kell döntenie, hogy használja-e mindezeket a kor kínálta lehetőségeket, annak előnyeivel ás hátrányaival együtt! Egyetlen dologra kell megtalálnunk csak a választ: ez pedig az online és az offline fogalma. Mit kezdek azokkal, akik már függők?

A femcafe.hu internetes portálon letölthető egy teszt, mely kitöltése után megtudhatod, függő vagy-e vagy sem. A mindennapi.hu „Többmillió netező veszélyben” című cikkében olvashatj:

„Riadót fújnak a lelkipásztorok és a terapeuták: a legújabb felmérés megdöbbentő adatai szerint Németországban 560.000 ember szenved internetfüggőségben. A vizsgálatból az is kiderül, további több mint 2,5 millió fő veszélyeztetett. Mindkét csoportban különösen magas a fiatalok, elsősorban a 14 és 16 év közöttiek száma… Mechthild Dyckmans, a német drogügyekért felelős kormánymegbízott az „online-függőség” hatásait az alkoholfüggőség hatásaihoz hasonlította.” (A felmérés a Német Egészségügyi Minisztérium megbízásából készült.)

És mit kezdek azokkal, akik állandóan online vannak? Vagyis, a neten élnek! Nem viccelek: ott szórakoznak, ott rendelnek ételt, ruhát, akik ott utaznak, akik ott élik ki a vágyaikat, ott játszanak, ott keresnek párt, állást magnak, vagy állandóan a Facebook-on az idővonalat rendezgetik.

És alig-alig vannak „kikapcsolt”, offline állapotban. Mikor vagyunk elérhetőek egyáltalán? Nos az eszköz a hibás, vagy én, aki nem tudok uralkodni magamon?

Az én véleményem az, hogy Jézus használná a netet, mert elérné vele azokat, akik bekapcsolva vannak, de nem ott szervezne meg közösségeket! Gyülekezetünknek is van három netes elérhetősége amit hívogatásra használunk fel. De, mi most itt „offline” vagyunk! Persze, már délután online olvashatja, hallgathatja bárki a most itt elhangzottakat a weboldalunkon. De mindannyiunknak éreznünk kell a különbséget a valódi és a virtuális világ között.

Vagyis, ha az emberek online vannak, akkor ott kell elérni őket azért, hogy visszahozz őket a valóságba. Hogy ne meneküljenek egy virtuális világba, hanem itt, ebben a világban találják meg egymást, itt legyenek élő kapcsolatai a másik emberrel és Istennel. Ez a ma emberhalászata!

Hogy felelős módon használjam a netet is, mint aki nem lesz rabja semminek.

Csak az nem lesz rabja semminek, aki hiszi és éli a hitvallásunk azon részét, hogy én már „Jézus Krisztusnak a tulajdona vagyok”. A tulajdon már nem lehet másé!

Úgyhogy kedves Brian, aki 6 esztendős vagy, örülj annak az időnek, amit játszhatsz a számítógépen, a szabadidődben pedig tanulj meg játszani a társaiddal! Te pedig János, erősödj meg ebben és használd a netet okosan!

Ámen.

 

 

 

 

 

 


 

50 n

Ajánlott oldalak
Milyen jelek követnek?

A hívő keresztyén ember életét jelek követik [...] Beszéljünk arról, hogy téged milyen jelek követnek? Jel az is, ha olvasod a Bibliát a gyülekezetedben, ha megtanulsz szabadon imádkozni, de jel az is amikor imádságban gyógyítasz másokat, ha segítesz valakinek. Jel az is, ha rendszeresen az Úr asztala elé járulsz. És jel az is, ha megváltozol. De, micsoda egy jel az!

Magunkról

Közösségünkben fontosnak tartjuk a tudásban való gazdagodást, a hitben való elmélyülést, és az egyre jellemesebb életet. A hála megnyilvánulásait a mi Urunk iránt, valamint a hitünk látható módon való felkínálását másoknak.