Párbeszéd asztala

Mindenkinek van olyan kérdése, amit nyilvánosan nem mer feltenni. Erre ad most lehetőséget a Párbeszéd asztala, melyet az Árpád téri református gyülekezet egyik tagja készített, és 2018-ban hónapról-hónapra más-más intézményben kap helyet. A feltett kérdésekre a vasárnapi istentiszteletek során kaphatjuk meg a választ.

Kérdések és válaszok itt!

Programjaink

  • Július - Családi tábor Tivadaron (2018.07.30-08.02.)
  • Október -  Reformációi alkalom
  • November  - Áldásos Istentisztelet/Advent 1. vasárnapján
  • December - Gyermek karácsony
  • December - Bowling kupa
  • December - Óévbúcsúztató túra

Eseménynaptár

április 2018
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Ki van itt?

Oldalainkat 371 vendég és 0 tag böngészi

2017-12-25

Szolgálattévők: 

Igét hirdet: Veres János lelkipásztor
Bibliát olvas: Szilágyi János gondnok
Imádkozik: Veres Jánosné lelkipásztor
Orgonál: Fejszés Dániel kántor, presbiter

Hogy tudjunk közös dolgainkról - 2017-12-25

 Meghallgatható: Itt!

3 BÖLCS

Lekció: Mt 2,1-6; Textus: 

 Nehéz szolgálat ez karácsonykor, hiszen gondoljatok csak bele, mit lehet még mondani 23 év után a karácsonyól? Vagy, fordítsuk csak meg! Mit tudok én még neked mondani 40, 50 év templomba járása után? Semmit! De, én nem is azért vagyok itt, hogy beszéljek nektek a karácsonyról, hanem hogy éljük meg együtt. Hogyan?

A mondás ugyan makacs módon azt állítja, hogy „vágjunk a közepébe”, de én mégis inkább az elejétől kezdeném. A három királyoknál, akik nem is királyok, hanem mágusok, bölcsek. Olyan emberek, akik még csak nem is zsidók. Akkor honnan tudják, mi közük van ehhez az egészhez? Az igazság az, hogy még azt sem tudjuk mennyien lehettek a három királyok! Azt tudjuk, hogy háromféle ajándékot vittek, de hogy mennyien lehettek? Sőt! Igazából semmiben nem lehetünk biztosak, hiszen a karácsonyt is csak a IV. században kezdtük el megünnepelni. Nyilván összefüggésben van ez az ünnep az akkorra már államvallássá lett keresztyénséggel.

Az is nyilvánvaló, hogy „az a bizonyos szenteste” sem december 24-e volt. És félreértés ne essék, nem adventi koszorúk jelezték a karácsonyfa eljövetelét! És az ünnep nem is az ajándékozás, nem is a család, és nem is a szeretet ünnepe, hanem egy, az egész világon megünnepelt születésnap! De, akkor miért is nem a születésnaposat ünnepeljük? Miért nem azzal ajándékozzuk meg egymást, hogy elmondjuk, mekkora ajándék nekem a Krisztus? Hiszen karácsonykor mi magunk vagyunk a megajándékozottak!

Lehet-e ennél többet mondani karácsonykor, hogy: köszönöm neked, hogy megajándékozott ember lehetek! És így odafordulni, akár minden ajándék nélkül a másikhoz és csak ennyit mondani neki: köszönöm, hogy a barátom vagy. Köszönöm, hogy a férjem, feleségem vagy. Köszönöm, hogy ismerhetlek, hogy jelen lehetek neked. Mennyi egy ember élete? 70 vagy 80 karácsony?

Mindezek után kérlek titeket, figyeljünk oda a lényegre, amit három mozzanatban szeretnék felvázolni a mai bölcsek előtt, azaz előttetek.

Nem az az ünnep, ahogyan le van írva a történet, hanem ahogyan ti most megélitek!

1- észrevették a csillagot.

A csillag, ma így mondanánk, egy „üzenet hordozó” egy hírhozó volt. Úgy is mondhatnám, hogy egy küldött volt. Mint egy angyali kijelentés.

Mit kell ma nekünk is észrevennünk? Szeretném érthetően megfogalmazni: az információt! Amit Isten ma is küld azoknak, akik keresik. Persze, mindehhez az égre kell tekintenünk. Te mikor néztél fel az égre utoljára? Nem teszed, és ezért csak ebben a világban éled az életed. Mindig ezt hallom tőled: az igazán fontos dolgok odafenn dőlnek el. Igazad van, csak még magasabban, mint ahogyan gondolod.

2- leborultak

Nagyon fontos látni, hogy a gyermek előtt borultak le! Te sem borulhatsz le minden és mindenki előtt! Amikor az ember térden van, az nem a gyengeség jele! Ahogy a szeretet sem luxus és nem is a gyengék végső menedéke.

Leborulni Isten előtt annak a kifejezése, hogy tudom: a helyemen vagyok.

3- ajándékot vittek

Nekünk talán ez megy a legkönnyebben, a „ vásárlás”.

Akkor jövünk csak zavarba, amikor rádöbbenünk, hogy leárazottat? Akciós áron? Istennek? Amikor a legszebbet, és a legtökéletesebbet kellett áldozatul vinni Istennek. És egyáltalán, mit is adhatnék én a világ Urának? Semmit sem. Minden az övé. Még te is!

Vagy mégis? Már Ézsaiással azt üzeni az Úr, hogy nem gyönyörködik a levágott állatok sokaságában, de az előtte őszintén leboruló ember bűnvallásában igen.

Vidd, és add oda a legdrágábbat, saját magad! Ő is ugyanezt tette értünk.

 

Ámen.

 

Magunkról

Közösségünkben fontosnak tartjuk a tudásban való gazdagodást, a hitben való elmélyülést, és az egyre jellemesebb életet. A hála megnyilvánulásait a mi Urunk iránt, valamint a hitünk látható módon való felkínálását másoknak.

Milyen jelek követnek?

A hívő keresztyén ember életét jelek követik [...] Beszéljünk arról, hogy téged milyen jelek követnek? Jel az is, ha olvasod a Bibliát a gyülekezetedben, ha megtanulsz szabadon imádkozni, de jel az is amikor imádságban gyógyítasz másokat, ha segítesz valakinek. Jel az is, ha rendszeresen az Úr asztala elé járulsz. És jel az is, ha megváltozol. De, micsoda egy jel az!