Párbeszéd asztala

Mindenkinek van olyan kérdése, amit nyilvánosan nem mer feltenni. Erre ad most lehetőséget a Párbeszéd asztala, melyet az Árpád téri református gyülekezet egyik tagja készített, és 2018-ban hónapról-hónapra más-más intézményben kap helyet. A feltett kérdésekre a vasárnapi istentiszteletek során kaphatjuk meg a választ.

Kérdések és válaszok itt!

Programjaink

  • Július - Családi tábor Tivadaron (2018.07.30-08.02.)
  • Október -  Reformációi alkalom
  • November  - Áldásos Istentisztelet/Advent 1. vasárnapján
  • December - Gyermek karácsony
  • December - Bowling kupa
  • December - Óévbúcsúztató túra

Eseménynaptár

április 2018
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Ki van itt?

Oldalainkat 388 vendég és 0 tag böngészi

2017-12-17

Szolgálattévők: 

Igét hirdet: Veres Jánosné lelkipásztor
Bibliát olvas: Samók Gyula diakónus
Imádkozik: Orbán György presbiter
Orgonál: Fejszés Dániel kántor, presbiter

Hogy tudjunk közös dolgainkról - 2017-12-17

 Meghallgatható: Itt!

BOLDOG, AKI ELHITTE...

Lekció: Lk 1,26-28; Textus: Lk 1,45

Gyermeki hitre van szüksége az ember fiának, hogy teljes mértékben elfogadja azt, amit az igében hallottunk. De nem csak mi vagyunk így ezzel. Ha valakinek, akkor Máriának nagy szüksége volt erre az őszinte gyermeki hitre, ami nem kérdőjelez meg dolgokat, de egy percig sem kételkedik Isten hatalmában.

De nézzük csak, hogy is volt! A mennyből Isten utasítást ad Gábrielnek, látogassa meg Galilea egyik városát, Názáretet, még közelebbről Máriát, aki éppen jegyben járt Józseffel, aki pedig a Dávid házából származott. „Te pedig, efrátai Betlehem bár a legkisebb vagy Juda nemzetiségei között, mégis belőled származik az aki uralkodni fog Izráelen” (Mik 5,1)

Vajon miért pont őt választja? Azért mert, ő volt a legjobb? Ő volt a legméltóbb? Bűn nélkül való volt? Isten őt választotta ki. Nem volt az sem véletlen, hogy József, akivel jegyben járt, Dávid házából származott, Betlehemből. Nem volt véletlen a népszámlálás sem. Isten mindent tökéletesen előre elkészített. Mit mondott Gábriel Máriának? „Üdvöz légy kegyelembe fogadott, az Úr veled van” (Lk 1,27)

És ezt még egyszer elismétli, mert látja Mária arcán a döbbenetet.

„Ne félj Mária, mert kegyelmet találtál Istennél” (Lk 1,30)

Isten megnyugtatja Máriát, hogy ő kegyelmet adott neki. Tudod mi a kegyelem? Kaptál már kegyelmet Istentől? Isten nem rótta fel a bűneit. Még mielőtt megszólalhatott volna, kegyelmet kapott. Ilyen Istenünk van!

Aztán jön egy másik döbbenet! Fiút fog szülni, gyermek fogan a méhében, a Szentlélek száll rá! Aztán jön még egy másik is, „Nagy lesz ő és a Magasságos Fiának nevezik majd” (Lk 1,32) Még meg sem fogant a gyermek, tudja a nemét, tudja a nevét, tudja kit fog a gyermek Atyjának nevezni. Aztán megtud egy olyan kijelentést, amit szintén nem sokan tudtak: Erzsébet, Mária rokona is kisbabát vár, várja Keresztelő János születését.

„Íme az Úr szolgálóleánya, történjék velem a te beszéded szerint” (Lk 38)

Mária elfogadta a küldetést? Igen! „Boldog aki elhitte, hogy beteljesedik mindaz, amit az Úr mondott neki” (Lk 1,45) Ugye milyen hihetetlen? Sokan még ma sem hiszik. Nem hiszik el, hogy a Magasságos Istennél semmi sem lehetetlen. Erzsébet a Szentlélektől betelve beszélte, prófétálta ezt a mondatot. Boldognak nevezte Máriát mert elhitte mindazt amit Gábrielen keresztül az Úr mondott. Boldogság! Boldog karácsonyt, boldog ünnepeket!

Mi jelenti számunkra a boldogságot? Kaptál már valamit az Úrtól? Mondott már neked olyat, amitől boldognak kellene lenned?

Frissítsd fel az emlékeidet! Egy ige, egy áldás?

Míg végig gondolod és megtalálod a választ, hadd mondjam el. Egy üzeneted biztosan van, amit Isten mindenkinek elküldött:

úgy szeret téged, hogy egyszülött Fiát adta érted, hogy ha hiszel benne el ne vessz, hanem örök életed legyen.

Ámen.

 

Magunkról

Közösségünkben fontosnak tartjuk a tudásban való gazdagodást, a hitben való elmélyülést, és az egyre jellemesebb életet. A hála megnyilvánulásait a mi Urunk iránt, valamint a hitünk látható módon való felkínálását másoknak.

Milyen jelek követnek?

A hívő keresztyén ember életét jelek követik [...] Beszéljünk arról, hogy téged milyen jelek követnek? Jel az is, ha olvasod a Bibliát a gyülekezetedben, ha megtanulsz szabadon imádkozni, de jel az is amikor imádságban gyógyítasz másokat, ha segítesz valakinek. Jel az is, ha rendszeresen az Úr asztala elé járulsz. És jel az is, ha megváltozol. De, micsoda egy jel az!