Párbeszéd asztala

Mindenkinek van olyan kérdése, amit nyilvánosan nem mer feltenni. Erre ad most lehetőséget a Párbeszéd asztala, melyet az Árpád téri református gyülekezet egyik tagja készített, és 2018-ban hónapról-hónapra más-más intézményben kap helyet. A feltett kérdésekre a vasárnapi istentiszteletek során kaphatjuk meg a választ.

Kérdések és válaszok itt!

Programjaink

  • Július - Családi tábor Tivadaron (2018.07.30-08.02.)
  • Október -  Reformációi alkalom
  • November  - Áldásos Istentisztelet/Advent 1. vasárnapján
  • December - Gyermek karácsony
  • December - Bowling kupa
  • December - Óévbúcsúztató túra

Eseménynaptár

április 2018
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Ki van itt?

Oldalainkat 385 vendég és 0 tag böngészi

2017-12-10

Szolgálattévők: 

Igét hirdet: Veres János lelkipásztor
Keresztel: Veres János lelkipásztor
Bibliát olvas és imádkozik: Gyülekezeti ifjúság
Orgonál: Fejszés Dániel kántor

Hogy tudjunk közös dolgainkról - 2017-12-10

 

ÚJ PRESBITÉRIUM

Lekció: ApCsel 20,17-24; 36-38; Textus: ApCsel 20,28

„Viseljetek gondot azért magatokra és az egész nyájra, melyben a Szentlélek titeket vigyázókká tett, az Isten anyaszentegyházának legeltetésére, melyet tulajdon vérével szerzett.” (ApCsel20/28)

Amikor az ember belép Efezusba, egyszerűen nem hisz a szemének. Még romjaiban is gyönyörű! Döbbenet, ami az embert ott fogadja. Fő utca, a nem kicsi városi könyvtár, mozaik járdák, és egy „szerény” kis színház, ami nagyobb, mint a Loki stadion (ami 20.340 férőhelyes), mert hogy 24.000 ülőhely van benne. A Kr. e. I. században csaknem fél millió ember lakta. A mi szempontunkból most azért fontos, mert ebben a városban volt egy keresztyén gyülekezet, ahonnan Pál éppen elmenni készül. Mit gondoltok, kire marad a gyülekezet vezetése? Úgy van! A presbiterekre.

Arra gondoltam, hogy ez már valami. Erre a szintre kell felnőni mindenkinek. Jézus ezt mondta: „Mindnyájan megbotránkoztok bennem ezen az éjszakán, mert meg van írva: „Megverem a pásztort, és elszélednek a nyáj juhai. De miután feltámadtam, előttetek megyek Galileába” (Mt 26,31) Ahol igazán jó presbiterek vannak, akik hű sáfárként megtiszteltetésnek és nem nyűgnek, meg nem titulusnak veszik, hanem örömmel szolgálva köszönik meg Istennek a lehetőséget, ott bizony nem széled szét a nyáj!

Mára a helyzet megváltozott!

Jóval többen vagyunk keresztyének, mint akkor. Csak a vállalkozó kedv lett levesebb. Nos, a legutóbbi népszámlálás alkalmával kb. 1,5 millió ember vallotta magát reformátusnak. A szociológiai felmérések mintegy 17 százalékra teszik azokat, akik ebből az egyház tanítását követik is. Kb.10% közé azok számát, akik valamilyen rendszerességgel látogatják a gyülekezeti alkalmakat. Így a másfél millió feletti szám helyett már csak max. kétszázezer fő marad, ha a vallást gyakorlókat nézzük. Mivel ez a szám 1.200 gyülekezetünk között oszlik meg, az átlag 150fő/gyülekezet/ vasárnap. Ha csak a férfiak közül kellene kiválasztani a presbitérium tagjait, bizony nagyon sok gyülekezet bajban lenne.

Ilyen körülmények között illuzórikusnak tűnik a kérdés feltevése is, hogy ki is lehet PRESBITER.

Valljuk meg őszintén, hogy sok helyen nem a válogatás öröme nehezedik a gyülekezetekre!

Ilyen realitások mellett vizsgáljuk a kérdést úgy, hogy nem a követelményeket csökkentjük, hanem ezzel is új reformációt kezdünk egyházunkban. Lelkileg megújult presbitériumok nélkül aligha várhatjuk a megújulást gyülekezeteinkben! Ne feledjük!

Nem ti választottatok engem, hanem én….

A Lélek tudja mit tesz és azt is, hogy kivel. A közösség formálja, alakítja az embert. Te lehetsz az, aki imádkozik, aki megszervez feladatokat, aki segít vagy aki észrevesz dolgokat. Szolgáló közösségi tagnak érdemes csak lenned. Mert Isten erre választott ki téged, hogy szolgálj! Észrevétlenül, önzetlenül, jókedvvel és örömmel, talentumaiddal és főleg a neked adott ajándékaid szerint.

Szeretném, ha elfogadnátok annak a tudatát, hogy nem a gyülekezet szavazatai alapján álltok most itt, hanem, mert Isten azt akarta, hogy itt álljatok. Akik pedig lehettetek volna vénei ennek a közösségnek, de nem lettetek, az is Istentől van.

Végezetül, szeretném, ha tudnátok: van felelősségetek abban, hogy mi történik majd ezzel a gyülekezettel, lelki és anyagi értelemben egyaránt. Mit várunk a presbitereinktől?

Legyen elérhető, másokra figyelő, azzal szolgáljon amije van, minden szolgálatra egyformán szánja oda magát, és legyen hűséges. Legyen így!

Ámen

 

Magunkról

Közösségünkben fontosnak tartjuk a tudásban való gazdagodást, a hitben való elmélyülést, és az egyre jellemesebb életet. A hála megnyilvánulásait a mi Urunk iránt, valamint a hitünk látható módon való felkínálását másoknak.

Milyen jelek követnek?

A hívő keresztyén ember életét jelek követik [...] Beszéljünk arról, hogy téged milyen jelek követnek? Jel az is, ha olvasod a Bibliát a gyülekezetedben, ha megtanulsz szabadon imádkozni, de jel az is amikor imádságban gyógyítasz másokat, ha segítesz valakinek. Jel az is, ha rendszeresen az Úr asztala elé járulsz. És jel az is, ha megváltozol. De, micsoda egy jel az!