Párbeszéd asztala

Mindenkinek van olyan kérdése, amit nyilvánosan nem mer feltenni. Erre ad most lehetőséget a Párbeszéd asztala, melyet az Árpád téri református gyülekezet egyik tagja készített, és 2018-ban hónapról-hónapra más-más intézményben kap helyet. A feltett kérdésekre a vasárnapi istentiszteletek során kaphatjuk meg a választ.

Kérdések és válaszok itt!

Programjaink

  • Július - Családi tábor Tivadaron (2018.07.30-08.02.)
  • Október -  Reformációi alkalom
  • November  - Áldásos Istentisztelet/Advent 1. vasárnapján
  • December - Gyermek karácsony
  • December - Bowling kupa
  • December - Óévbúcsúztató túra

Eseménynaptár

április 2018
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Ki van itt?

Oldalainkat 387 vendég és 0 tag böngészi

2017-12-03

Szolgálattévők: 

Igét hirdet: Veres Jánosné lelkipásztor
Keresztel: Veres János lelkipásztor
Bibliát olvas: Berecz Péter
Imádkozik: Both Barna presbiter
Orgonál: Fejszés Dániel kántor

Hogy tudjunk közös dolgainkról - 2017-12-03

 Meghallgatható: Itt!

KELJ FEL, TÜNDÖKÖLJ, MERT ELJÖTT A TE VILÁGOSSÁGOD...

Lekció: 1Jn 1,1-4; Textus: Ézs 60,1-2

 Adventi feszült várakozás, előkészületek, előkerülnek a tavalyról eltett díszek, a frissen készült adventi koszorúk. A városban már hetek óta építik a már sokadjára felállított fa házikókat. Ma este a legtöbb ember meggyújtja az első adventi gyertyát.

Ezt látjuk, ezt éljük már évek, vagy évtizedek óta. Ezt zsongja a világ, erre figyel szinte minden keresztyén már nagyon rég óta. Ha megfigyeljük, egy örök körforgásban élünk. Az egyházi hagyományok szerint van egy karácsonyi ünnepkörünk, a húsvéti és a pünkösdi ünnepkörünk.

A karácsonyi ünnepkör: Advent négy vasárnapja, Karácsony, Óévi hálaadás és az Újévi könyörgés. Ebben az ünnepkörben található még az Epifánia, vagy Vízkereszt. Az utolsó napja ennek az ünnepkörnek húshagyó kedd, mert másnap már kezdődik a nagyböjt.

A húsvéti ünnepkör: Hamvazószerdával kezdődik és már bele is léptünk a 40 napos nagyböjti időszakba, amit nem tudom hányan próbáltak már megtartani. A nagyböjti időszak hat vasárnapját az Úr szenvedéseinek emlékezetére szenteljük. Ugyanakkor a nagyböjt 40 napja utalás egyfelől a zsidó nép 40 évig tart pusztai vándorlására, másfelől Jézus 40 napos böjtjére.

Ezután jön a Virágvasárnap, Nagycsütörtök, Nagypéntek, Nagyszombat és végre ott is vagyunk a várva várt Húsvétnál.

Majd zárul is az ünnepkör Áldozócsütörtökkel.

Ezután jön a Pünkösdi Ünnepkör: Pünkösd, a Szentlélek kitöltetésének az ünnepe. Ravasz László Homiletikájában ez olvasható: A pünkösd utáni vasárnapoknak nem lehet más feladata: „ami érettünk történt, történjék bennünk.”

Ebben az ünnepkörben van az új kenyérért és az új borért való hálaadás alkalma, amelyet magyar református népünk az Úrvacsora ünneplésével köt egybe.

Majd október 31-én, ismét megemlékezünk a reformációról, majd a pünkösdi ünnepkör végén november hónapban, Isten örökkévalóságára tekintünk előre. Halottak napja a pünkösdi ünnepkör utolsó ünnepe vagy megemlékezése.

Még végig mondani is sok, nem hogy végig járni. Egy esztendő alatt ennyi egyházi ünnepünk van. Évről évre, ilyen köröket teszünk meg. Újra és újra végig megyünk a különböző ünnepeken. Nem tudom, hogy hány ilyen köröd van már, de gondolom jó néhányon velem együtt, már te is túl vagy.

 János a 12 tanítvány egyike, három évig járt kelt Jézussal. Azt is mondhatnám, egy ünnepkörön volt túl, enyhe túlzással, hiszen a születésénél nem lehetett ott. Egy majdnem teljes ünnepkör után ír egy ilyen levelet. „Ami kezdettől fogva volt, amit hallottunk, amit láttunk, amit megfigyeltünk, amit kezünkkel is megtapintottunk, azt hirdetjük az élet igéjéről.” 1Jn 1,1.

Miről beszél János? Először is hallottak valamit valakiről. Mit? Próféciát?

Aztán elkezdett a prófécia a szemük előtt valósággá válni! Már nem csak hallottak Jézusról, hanem látták is. Aztán három évig megfigyelték, de ők olyan kivételes helyzetben voltak, hogy megtapinthatták, megérinthették.

Tehát hallottak, láttak, megfigyelték, megtapinthatták, magukba szívták az élet Igéjét, azt nem tartották meg magukban és maguknak, hanem elkezdték hirdetni.

Hány ünnepkörön vagyunk már túl? 10, 20, 30, 50, 70?

Mit láttunk meg? Mit figyeltünk meg? Mit tapintottunk meg? Mit hirdetünk? Hány ember lett, az ünnepkörök ismétlődése közben, közösségben az Atyával, és az Ő Fiával Jézus Krisztussal? Rajtad keresztül?

Ézsaiás így ír arról a népről aki megváltott: „Kelj fel és tündökölj, mert eljött világosságod, rád ragyogott az Úr dicsősége.” Ézs 60,1.

Adventkor tele vagyunk várakozással, hogy eljön, jön az Úr, megszületik, nemsokára eljön a Karácsony. Adventi, Karácsonyi hangulat járja át a világot. De ez még mindig csak hangulat, azt hiszem még igazán nem hangolódtunk Jézusra. Van húsvéti hangulat, pünkösdi hangulat, de mikor hangolódunk végre teljesen Jézusra?

Mikor kelünk fel ezekből a negédes hangulatot árasztó mély álomból? Kelj fel és kezdj el tündökölni, mert fölötted ott ragyog az Úr. Az Ő dicsősége meglátszik rajtunk?!

Már nincs idő várni, Jézus eljött, az Ő dicsősége ragyog, rajtad is ragyogni akar. Be kell élesíteni a fülünket, a szemünket, a kezünket és a szánkat.

Eljött az idő, hogy mindazt, amit annyi ünnepkörön keresztül hallottunk, láttunk, átéltünk, kezdjük el hirdetni.

Az istentisztelet elején keresztelésnek lehettünk fül- és szemtanúi. Jézus adott egy parancsot: Menjetek el! Hirdessétek az evangéliumot!

Fel kell kelnünk, el kell indulnunk, tündökölnünk kell! Isten és az Ő Fia dicsősége ránk ragyogott, megérkezett, itt van! Az Úr dicsősége, az élet igéje már rég itt van! Kérlek hirdesd! Mondd el mindenkinek: Krisztus nagyon szeret, nem haragszik rád, sőt, élettel akar betölteni!

Ezt azért mondom nektek, hogy örömünk teljes legyen.

Ámen.

 

Magunkról

Közösségünkben fontosnak tartjuk a tudásban való gazdagodást, a hitben való elmélyülést, és az egyre jellemesebb életet. A hála megnyilvánulásait a mi Urunk iránt, valamint a hitünk látható módon való felkínálását másoknak.

Milyen jelek követnek?

A hívő keresztyén ember életét jelek követik [...] Beszéljünk arról, hogy téged milyen jelek követnek? Jel az is, ha olvasod a Bibliát a gyülekezetedben, ha megtanulsz szabadon imádkozni, de jel az is amikor imádságban gyógyítasz másokat, ha segítesz valakinek. Jel az is, ha rendszeresen az Úr asztala elé járulsz. És jel az is, ha megváltozol. De, micsoda egy jel az!