Párbeszéd asztala

Mindenkinek van olyan kérdése, amit nyilvánosan nem mer feltenni. Erre ad most lehetőséget a Párbeszéd asztala, melyet az Árpád téri református gyülekezet egyik tagja készített, és 2018-ban hónapról-hónapra más-más intézményben kap helyet. A feltett kérdésekre a vasárnapi istentiszteletek során kaphatjuk meg a választ.

Kérdések és válaszok itt!

Programjaink

  • Július - Családi tábor Tivadaron (2018.07.30-08.02.)
  • Október -  Reformációi alkalom
  • November  - Áldásos Istentisztelet/Advent 1. vasárnapján
  • December - Gyermek karácsony
  • December - Bowling kupa
  • December - Óévbúcsúztató túra

Eseménynaptár

április 2018
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Ki van itt?

Oldalainkat 386 vendég és 0 tag böngészi

2017-11-26

Szolgálattévők: 

Igét hirdet és keresztel: Veres János lelkipásztor
Bibliát olvas: Heather O'Connor  és Szilágyiné Asztalos Éva
Imádkozik: Szilágyi János gondnok
Orgonál: Fejszés Dániel kántor

Hogy tudjunk közös dolgainkról - 2017-11-26

 Meghallgatható: Itt!

 

Lekció: Mk 10,35-45; Textus: Zak 4,6

 

„Nem erővel, sem nem hatalommal, hanem az én Lelkemmel! – azt mondja a Seregek Ura.” Zak 4,6
Az Internet és a könyvesbolt tele van olyan könyvekkel, melyek a vezetőknek szólnak. Néhány könyv címe: Ki lehet jó vezető? Tudatos vezetés. De, léteznek nagyon tudományos könyvek is: a vezetéselmélet témaköréből. Sőt, még vezetői hatékonyság tréningekre is fel vagy be iratkozhatsz.

Néhány perces böngészés után hamar rájöttem, itt mindenki vezetni akar. És ez érthető is. Hiszen, ki ne akarná VIP páholyból nézni mások életét? Ki ne akarna premizált fizetést? Ingyen kocsit sofőrrel? Na és persze, a vezetőnek járó elismerést.

Egyetlen baj van mindezzel. Az, hogy Jézus minket nem vezetni és uralkodni tanított! Hanem pont ellenkezőleg: szolgálni!

Álljunk meg egy picit! Az Egyház a történelem folyamán úgy lépett fel, mint szolgáló Egyház? Vagy mint akinek politikai hatalma van, és nem is kevés?

Szeretnék két példát megemlíteni, hogy mi hogyan nevezünk át dolgokat.

Amikor azt hallod a televízióban, hogy nagy erőkkel, sok emberrel és nagyon sok pénzből indul el egy misszió, akkor biztos lehetsz benne: ez egy katonai demonstráció lesz! Ezért van az, hogy katonai portálokon több misszióról olvasol, mint az Egyházunk összes hírportálján.

A másik szó a minister, ami a latin minister szóból ered, amelynek eredeti jelentése szolga, illetve segéd.

Ma? hatalmas fizetések, mentelmi jog és ingyen pogácsa a parlament büféjében. Ma, a hatásköre az állam legfőbb központi igazgatása, a közügyek intézése és vezetése.

Nem szeretném átalakítani a szavak jelentését, ezért gondolkodjunk el együtt és közösen.

Ha Jézus szolgálatot többre tartja, mint az uralkodást, akkor mi, vagy ki változtatott ezen? És mikor? Azt mondják, vagy az a szó járja, hogy Nagy Konstantin, aki megajándékozta az Egyházat pénzzel, hatalommal és pompával. Azóta vannak templomaink, ünnepeink, na és persze Igényeink is!

„Istenné tettetek aranyat, ezüstöt, nálatok bálványimádó se rosszabb: egyet imád az, százakat a püspök. Aj, Konstantinus, látod, mennyi rosszat szült nem megtérésed, de adományod, mellyel először lett egy pápa gazdag!” Dante/Isteni színjáték (pokol 19.ének)

De a magam életében én írom át a Biblia szavát! Nem Nagy Konstantin! Az Ego, az Ó ember, ahogyan a Biblia nevezi uralkodni akar, hatalmaskodni és nem szolgálni. A kérdés az, mivel kezdődik el a szolgálni akaró és tudó élet?

Az újjászületéssel! Ez a testi megszületésed analógiájára történik meg. Nem a semmibe születünk meg, hanem egy gyülekezetbe. Fehér ruhába öltöztetnek, lelki gyümölcsökkel táplálnak és ha megerősödtél megkapod a lelki fegyverzeted is. És rá fogsz jönni, a szolgálat az egyik legcsodálatosabb dolog a világon. Amire most bátorítalak is. Mik a szolgálat jellemzői

1- a szolga mindig elérhető! Benne van a Bibliában, hogy „legyetek készen”? Te meg én bármikor elérhetőek vagyunk Istennek? A készenléti egység tagjaiként nyugodtan felboríthatja a napi programunkat? Átírhatja az időbeosztásunkat? Beírhat feladatokat a szolgálati naplónkba?

2- a szolga mindig odafigyel másokra

Mondta Jézus, hogy van szemetek és van fületek? De azt is hozzátette, hogy nem láttok és nem hallotok. A rossz szolga parancsot teljesít, a jónak van szeme a dolgok meglátására is! A szolgálat lehetőségei nem várnak örökké, lehet csak egy pillanat, amit ha elmulasztasz soha többé nincs lehetőséged segíteni.

3- a szolga azzal szolgál amije van

Kérlek szolgálj mindeneddel. A kocsiddal, a pénzeddel, az időddel, a családoddal. Tökéletes nem leszel! És, tökéletes körülmények sem lesznek soha! Barátom szavajárása ez: „nem rossz, nem rossz, de a jó az nem ilyen!” A szolgálat azt jelenti, hogy ott vagyok neki! Számíthatsz rám.

4- az szolga apróságokat tesz meg, de minden nap

A legtöbben úgy vagyunk, hogy Isten egyszer kérjen tőlem valamit és higgye el nekem a többit is meg tudnám tenni, adni és így tovább. De, miért is kellene elhinnie? Ráadásul nekem kellene benne hinni és nem fordítva! Isten a szolgától azt várja el, hogy ne nagy dolgokat tegyen, hanem kicsiket, de minden nap! Kevés embertől kér ma is mártíromságot.

6- a szolga észrevétlen

Nem dicsekvő! Kinek akarsz tetszeni a szolgálatoddal? Az embereknek, vagy az Istennek? Névtelen segítség, névtelen adományok… névtelen emberek, akikről nem neveznek el tereket, sem utcákat. Még szobrod sem lesz. De, és kérlek gondold ezt át, nem lehetséges, hogy a menny olyan emberekkel van tele, akiknek itt a földön még a nevét sem ismerték?

Végezetül gondoljátok végig, miért olyan nehéz magunkat odaszánni a szolgálatra? Kicsoda hiteti el veled, több éves, évtizedes templomba járás után, hogy még mindig nem vagy kész rá? Honnan és kitől van bátorságod, ha egyszer mégis megteszed?

Te egy minister vagy, egyszerűen csak szolga, hát viselkedj is úgy és szolgálj! De ne embernek, hanem az Úrnak! És tudd kimondani: „haszontalan szolgák vagyunk, hiszen csak azt tettük, ami a kötelességünk volt.” Lk. 17:10

Tudjátok, hogy mi a szolga igazi jutalma? Hogy megérted, hogy te valójában nem is szolga vagy... hanem mi? Majd megtudod az áldásban.

Ámen.

 

Magunkról

Közösségünkben fontosnak tartjuk a tudásban való gazdagodást, a hitben való elmélyülést, és az egyre jellemesebb életet. A hála megnyilvánulásait a mi Urunk iránt, valamint a hitünk látható módon való felkínálását másoknak.

Milyen jelek követnek?

A hívő keresztyén ember életét jelek követik [...] Beszéljünk arról, hogy téged milyen jelek követnek? Jel az is, ha olvasod a Bibliát a gyülekezetedben, ha megtanulsz szabadon imádkozni, de jel az is amikor imádságban gyógyítasz másokat, ha segítesz valakinek. Jel az is, ha rendszeresen az Úr asztala elé járulsz. És jel az is, ha megváltozol. De, micsoda egy jel az!