Párbeszéd asztala

Mindenkinek van olyan kérdése, amit nyilvánosan nem mer feltenni. Erre ad most lehetőséget a Párbeszéd asztala, melyet az Árpád téri református gyülekezet egyik tagja készített, és 2018-ban hónapról-hónapra más-más intézményben kap helyet. A feltett kérdésekre a vasárnapi istentiszteletek során kaphatjuk meg a választ.

Kérdések és válaszok itt!

Programjaink

  • Július - Családi tábor Tivadaron (2018.07.30-08.02.)
  • Október -  Reformációi alkalom
  • November  - Áldásos Istentisztelet/Advent 1. vasárnapján
  • December - Gyermek karácsony
  • December - Bowling kupa
  • December - Óévbúcsúztató túra

Eseménynaptár

április 2018
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Ki van itt?

Oldalainkat 393 vendég és 0 tag böngészi

2017-11-19

Szolgálattévők: 

Igét hirdet és keresztel: Veres János lelkipásztor
Bibliát olvas: Balázs Ferenc
Imádkozik: Veres Jánosné lelkipásztor
Orgonál: Fejszés Dániel kántor

 Hogy tudjunk közös dolgainkról - 2017-11-19

 Meghallgatható: Itt!

EGY ODA NEM ILLŐ RÉSZLET

Lekció: Lk 4,1-13; Textus: Jak 1,13-15

„Senki se mondja, mikor kísértetik: Az Istentől kísértetem: mert az Isten gonoszsággal nem kísérthető, ő maga pedig senkit sem kísért. Hanem mindenki kísértetik, a mikor vonja és édesgeti a tulajdon kívánsága. Azután a kívánság megfoganván, bűnt szűl; a bűn pedig teljességre jutván halált nemz.”

Nekem megadatott, hogy ott lehettem azon a helyen, ahol Jézus kísértése megtörtént. Gondoljatok csak bele! Minden olyan volt, mint akkor. Már-már beleéltem magam a történetbe, amikor hirtelen megjelent egy birka, aztán még egy meg még egy és így tovább, ami még hihetőbbé tette az egészet. De! A pásztor fiúcskán, aki lehetett még úgy 10 éves, egy Messi feliratú mez volt.

Megértettem, hogy a gonosz most nem ezen a hegyen van, hanem az én életemben. Amikor téged kísértés ér, mi szokott visszazökkenteni a valóságba? Mi szokott észhez téríteni, hogy ne dőlj be a kísértésnek? Mert mindig van egy oda nem illő részlet, amitől az egész olyan túl szép. Ettől kísértés. Mire kell figyelni?

1- A gonosz tökéletesen kiszámítható! Ha ez így van, akkor miért nem tudok ellenállni neki? Ha, ugyanazzal a módszerrel dolgozik már évezredek óta? Elmondom, te pedig gondolkodj el ezen! Van egy fegyvere, melyet embertömegek ellen vet be. Ez egy igazán és a szónak legfélelmetesebb értelmében véve egy valóságos tömegpusztító fegyver. Úgy hívják, hogy kísértés.

2- A kísértések pedig, bármilyen hihetetlen is számodra, de nem körülöttünk vannak, hanem bennünk. Ezért igazán veszélyesek. A gonosz beazonosítja a vágyainkat és oda is teszi elénk. De vajon én döntök? A szabad akaratomból?

3- Tegyük fel, hogy nem tudok ellenállni a kísértésnek. Akkor egy idő után befolyásolás alatt fogok állni. De, gondoltál már csak egyszer is arra, hogy kinek a befolyása alatt? Mert, akkor már nem azt teszem amit én akarok, hanem azt teszem, amit nem akarok… Tudod! Vagy te uralkodsz a vágyaidon, vagy a vágyaid rajtad!

Akkor miért engedi meg Isten a kísértést? Mert csak úgy növekedhetünk, ha megtanulunk ellenállni a kísértésnek. És ez nem is olyan lehetetlen. Már az Ószövetségben ez olvasható...

„Hiszen ha jól cselekszel, emelt fővel járhatsz. Ha pedig nem jól cselekszel, a bűn az ajtó előtt leselkedik, és rád vágyódik, de te uralkodjál rajta.” 1Móz 4,7

Mit tesz a gonosz? Amit te, amikor szeretnél megfogni egy egeret. Elhelyezel egérfogókat és tele rakod azokat finomságokkal. Szerinted, az egér, ha túl élne egy ilyen egérfogót, hozzányúlna még egyszer?

És mi? Miért hisszük el, hogy életünk nagy és halálos csapdáját túl lehet élni? A vágyaink és kísértéseink megélése is vezet valahova. De, Krisztusi emberré csak az: amikor megtehetném, még kedvem is lenne hozzá, de ez többé már nem az én kísértésem. Higgyétek el és próbáljátok ki, milyen jó érzés az, amikor a gonosz öngólt lő! Te pedig megtapasztalod, hogyan növekedhetsz a kísértéseid legyőzése révén.

Bibliai recept a kísértéseid legyőzésére:

1- A sebezhető pontjaidat nem csak a gonosz ismerheti, hanem te is! Egykori gyengeségeidből Isten segítségével erényt tudsz kovácsolni.

2-Hívjuk segítségól Istent! „Hívj segítségül a nyomorúság idején! Én megszabadítalak, és te dicsőítesz engem!” Zsolt 51,15

És még valami. Nem azért vannak kísértéseid, mert túlontúl szereted a világot, hanem mert a gonosz gyűlöl téged! Nem kell elmenned a megkísértések helyére, mert a kísértő maga jön el hozzád és tesz próbára. De! Nem baj, ha tudod: a kísértés még nem bűn. És most már talán látod, hogy mennyire nem vagy eszköztelen. Sőt, van egy hatalmas ígéreted is amivel szeretnélek megáldani titeket.

Áldás

„Emberi erőt meghaladó kísértés még nem ért titeket. Isten pedig hűséges, és nem hagy titeket erőtökön felül kísérteni; sőt a kísértéssel együtt el fogja készíteni a szabadulás útját is, hogy el bírjátok azt viselni.” 1Kor 10,13

 

Magunkról

Közösségünkben fontosnak tartjuk a tudásban való gazdagodást, a hitben való elmélyülést, és az egyre jellemesebb életet. A hála megnyilvánulásait a mi Urunk iránt, valamint a hitünk látható módon való felkínálását másoknak.

Milyen jelek követnek?

A hívő keresztyén ember életét jelek követik [...] Beszéljünk arról, hogy téged milyen jelek követnek? Jel az is, ha olvasod a Bibliát a gyülekezetedben, ha megtanulsz szabadon imádkozni, de jel az is amikor imádságban gyógyítasz másokat, ha segítesz valakinek. Jel az is, ha rendszeresen az Úr asztala elé járulsz. És jel az is, ha megváltozol. De, micsoda egy jel az!