Párbeszéd asztala

Mindenkinek van olyan kérdése, amit nyilvánosan nem mer feltenni. Erre ad most lehetőséget a Párbeszéd asztala, melyet az Árpád téri református gyülekezet egyik tagja készített, és 2018-ban hónapról-hónapra más-más intézményben kap helyet. A feltett kérdésekre a vasárnapi istentiszteletek során kaphatjuk meg a választ.

Kérdések és válaszok itt!

Programjaink

  • Július - Családi tábor Tivadaron (2018.07.30-08.02.)
  • Október -  Reformációi alkalom
  • November  - Áldásos Istentisztelet/Advent 1. vasárnapján
  • December - Gyermek karácsony
  • December - Bowling kupa
  • December - Óévbúcsúztató túra

Eseménynaptár

április 2018
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Ki van itt?

Oldalainkat 398 vendég és 0 tag böngészi

2017-11-12

Szolgálattévők: 

Igét hirdet és keresztel: Veres János lelkipásztor
Bibliát olvas: Bíró Zoltán
Imádkozik: Bíró Hajnalka
Orgonál: Fejszés Dániel kántor

 Meghallgatható: Itt!

TEMPLOM

Lekció: Galata 2:20;

„Krisztussal együtt megfeszíttettem. Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus; a mely életet pedig most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, a ki szeretett engem és önmagát adta érettem.” Galata 2:20

Tudom, hogy a templom hálaadó Istentisztelete csak 25-én lesz, és kíváncsian várjuk: mi üzen majd az Úr lelke püspök úr által, de addig is …

Tudja-e valaki, hogy mi volt itt a templom helyén? Igen! A csicsogó nevű kocsma állt! És tudja-e valaki közületek, minek hívták ezt a teret? Ez volt az ember piac. Innen mentek az emberek napszámba és ide jöttek vissza este elinni a munkabért.

Szerintetek mennyi Istenkáromlás hangzott el ezen a helyen? Szerintetek hány édesanya és feleség átkozta ezt a helyet, ahol - a fia, vagy a férje elitta itt az utolsó pénzét is? És aztán történt valami!

Erre a helyre felépült ez a templom! Tudjátok, mit jelent ez? Az addigi profán teret szakralizálták! 105 esztendeje annak, hogy itt, ezen a helyen nem Istenkáromlás folyik, hanem Istennek a dicsőítése! 105 esztendeje annak, hogy ez itt nem ember piac, többé, hanem a szentek közössége. Most felújítottuk a templomot kívülről, vissza adtuk a régi impozáns formáját, de szebb gyülekezetnek kell lennünk, mint amilyen most a templomunk! És, ez nem lesz könnyű, hanem inkább nehéz lesz. Mert nem akarunk majd változni! Mert emlékeztetni kell magunkat, hogy mi ebben a templomban nem régi bútordarabok vagyunk, hanem kinek-kinek rá kell jönnie, másoknak meg kell tudni erősödnie abban, hogy a mi testünk együtt: a Szentlélek temploma.

Tudjátok, amit mi valójában megváltoztattunk a templomunkon, az csak a külső. De, pusztán attól, hogy templomba járok, vagy mert Bibliát olvasok, netalán egyházi gimnazista vagyok vagy próbálkozok becsületes emberként élni az életem … ez ettől még mind-mind csak a külső. Akkor mi a belső?

A jól láthatóan megváltozott élet a belső! A letett, magam mögött tudott dolgaim a belső. Csak akkor van lelki életed, ha tudod mitől szabadultál meg és teljesen tisztában vagy azzal, miért is lehetsz hálás az Istennek!

Még egyszerűbben. A külső: a kapni akarás, a belső: a szolgálat!

Jézus új dolgot hozott az én életemben is! Tudom, hogy ezt az újat megtapasztaltátok már sokan ebben a közösségben is. És Istennek legyen ezért hála, újat hozott a templom építészetben is!!! Lehet, hogy nem Ő alkalmazta először a kupolát, sem a boltíveket, és a Korinthusi oszlopfőket sem. De még a betont sem. Ő az élő köveket kezdte el alkalmazni először az építészetben. Mégpedig sikerrel! Immár 2000 esztendeje annak, hogy felépítette azt a lelki templomot, melynek a neve Világkeresztyénség! Ha van színtiszta organikus építészet, nos az élő kövek azok.

Van tehát egy közös ügyünk. És ez kinek-kinek, mint élő köveknek a helyzete. Milyen állapotban vagy? Szíves örömest vagy a Lélek templomában élő kőként? Hogy érzed, jó helyen vagy? Dicsőítés, a szolgálat, és az imádság háza vagy?

Vagy a te életedben is ott van a tábla. Vigyázz omlásveszély! Összeomlás veszély? Látod? És te még ennek a templomnak az állapota miatt aggódtál?

Jézusnak nem ezután a templom után fáj a feje, hanem miattad a szíve. Mert neki fontosabb vagy, mint ez a templom! Akármennyit is fogunk még költeni erre a templomra, te akkor is drágább vagy a számára.

Mit gondoltok, ha ezt a templomot egyszer rendbe fogjuk tudni tenni, hány ember újul majd meg általa? És ha Isten

szépen sorban, minket mint élő köveket itt-ott megfarag egy kicsit és beépít a templomába, hány ember fog tudni megújulni általad, általunk? Lehet, hogy Istenünk azt akarja, hogy „belső lelkiképpen” kezdjük el az építkezést? Nem csak a templom belsőn, de leginkább a belső templomunkon kell dolgozzunk. Most azt gondoljátok ez nem könnyű: mert a lélek belső szentélyében magának Istennek kell lakoznia. Viszont nem is lehetetlen, ezért kéri tőlünk... Legyen így.

"Mert ti az élő Istennek temploma vagytok, amint az Isten mondotta: Lakozom bennük és közöttük járok; és leszek nékik Istenük, és ők én népem lesznek." (2Kor 6:16)

 

Magunkról

Közösségünkben fontosnak tartjuk a tudásban való gazdagodást, a hitben való elmélyülést, és az egyre jellemesebb életet. A hála megnyilvánulásait a mi Urunk iránt, valamint a hitünk látható módon való felkínálását másoknak.

Milyen jelek követnek?

A hívő keresztyén ember életét jelek követik [...] Beszéljünk arról, hogy téged milyen jelek követnek? Jel az is, ha olvasod a Bibliát a gyülekezetedben, ha megtanulsz szabadon imádkozni, de jel az is amikor imádságban gyógyítasz másokat, ha segítesz valakinek. Jel az is, ha rendszeresen az Úr asztala elé járulsz. És jel az is, ha megváltozol. De, micsoda egy jel az!