Párbeszéd asztala

Mindenkinek van olyan kérdése, amit nyilvánosan nem mer feltenni. Erre ad most lehetőséget a Párbeszéd asztala, melyet az Árpád téri református gyülekezet egyik tagja készített, és 2018-ban hónapról-hónapra más-más intézményben kap helyet. A feltett kérdésekre a vasárnapi istentiszteletek során kaphatjuk meg a választ.

Kérdések és válaszok itt!

Programjaink

  • Január - Újévkezdő túra Pallagra (2017.01.06.)
  • Július - Családi tábor Salgóbányán(2017.07.24.-27.)
  • Október -  Reformációi alkalom
  • November  - Áldásos Istentisztelet/Advent 1. vasárnapján
  • December - Gyermek karácsony
  • December - Bowling kupa
  • December - Óévbúcsúztató túra

Eseménynaptár

Február 2018
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Ki van itt?

Oldalainkat 375 vendég és 0 tag böngészi

2018-02-18

Szolgálattévők: 

Igét hirdet: Veres János lelkipásztor
Bibliát olvas: Both Barna presbiter
Imádkozik: Veres Jánosné lelkipásztor
Orgonál: Fejszés Dániel kántor, presbiter

 Hogy tudjunk közös dolgainkról - 2018-02-18

 Meghallgatható: Itt!

KIHÍVÁS

Lekció: 1Móz 4,1-8; Textus: 1Móz 4,9

 

Azután Ádám a feleségével, Évával hált, aki teherbe esett, megszülte Kaint, és azt mondta: Fiút kaptam az Úrtól! Majd újból szült: annak testvérét, Ábelt. Ábel juhpásztor lett, Kain pedig földművelő.
Egy idő múlva Kain áldozatot vitt az ÚRnak a föld terméséből. Ábel is vitt elsőszülött bárányaiból, azok kövérjéből. Az ÚR rátekintett Ábelre és áldozatára, de Kainra és áldozatára nem tekintett. Kain emiatt nagy haragra gerjedt, és lehorgasztotta a fejét.
Ekkor azt kérdezte Kaintól az ÚR: Miért gerjedtél haragra, és miért horgasztod le a fejed? Hiszen ha jól cselekszel, emelt fővel járhatsz. Ha pedig nem jól cselekszel, a bűn az ajtó előtt leselkedik, és rád vágyódik, de te uralkodjál rajta!
Ezután azt mondta Kain a testvérének, Ábelnek: Menjünk ki a mezőre! Amikor a mezőn voltak, rátámadt Kain a testvérére, Ábelre, és meggyilkolta. (1Móz 4,1-8)

Akkor az ÚR megkérdezte Kaintól: Hol van Ábel, a testvéred? Kain ezt felelte: Nem tudom! Hát őrzője vagyok én a testvéremnek? (1Móz 4,9)

Nagy szeretettel köszöntök mindenkit az isteni kérdések, bibliai válaszok vasárnapján!

Miért vannak gyilkosságok, háborúk, abortusz, Miért engeded? Miért van ennyi gonoszság? Miért van ennyi békétlenség, vérrontás? Miért van ennyi éhező gyermek, míg mások dúskálnak?

Jogos és évszázadokon át feltett kérdések ezek, melyek megválaszolása túlmutat egy vasárnapi együttlét keretein. Mégis nézzük meg mit tehetünk!

A Biblia alapján azt mondhatjuk, hogy Isten mindent jónak teremtett. Még az embert is. Azonban történt valami, az ember evett a jó és rossz tudásának a fájáról, aminek lett egy el nem hanyagolható következménye az életünkben. Tudja- e valaki micsoda? Igen! Azóta mindannyian tudjuk, mi a jó és a mi a rossz, még mielőtt megtennénk. Ez lett a választás szabadságának az ára! Hogy mekkora ez az ár?

Nézzük meg közelebbről!

A jó és rossz tudásának „csomagjában” benne van az is, hogy minket nem szokott befolyásolni az, hogy már az elkövetés pillanata előtt előre tudjuk valamiről, hogy rossz. Ez a valami az, amit mi szabadságnak nevezünk. Vagyis, leélhetem az életem konok és kitartó módon Isten nélkül is. Miért? Mert Isten tiszteletbe tartja a szabadságom. Isten nem akar erőszakkal megtéríteni, bár az egyház néha sajnos érzett rá kísértést.

Azt olvastuk, hogy az emberiség története egy minősített gyilkossággal kezdődik. Ez nem azért van, mert a Biblia egy borzasztó könyv lenne, hanem mert ilyen az ember. Ezért a Bibliában is rengeteg az erőszak. Nézzük a történetet...

Kain miért öli meg a testvérét? Féltékeny? Irigy? Vagy Istenről derül ki, hogy mégiscsak személyválogató? És miért engedte, hogy Kain megtegye? Miért nem védi meg az ártatlant?

Mert Isten tudja, hogy te meg én már tudom: nem kell megölnöm egy embert, hogy tudjam: az bűn! Nem kell lopjak, és még sorolhatnám… Isten bízik bennünk… Ez egy csodálatos teher, nem? Nem akárki bízik benned, hanem az Isten maga. Kain pedig mélyen frusztrált lett.

A frusztráció Freud szerint a csalódás élménye „az az érzés, amelyet egy célirányos cselekedet meghiúsulásakor, ill. valamely várt jutalom elmaradásakor érzünk.”

Ábelnek ezért kellett meghalnia, mert Kain agresszióval orvosolta a csalódását. De honnan az agresszió?

Az első agresszor a gonosz. Gonosszá, tudatosan lehet válni, úgy, hogy szándékosan nemet mondasz mindarra, ami az Isten.

A gonosz ismeri azt a programot, amivel Isten megajándékozta az embert. Nevezzük ezt a szeretet programjának. Egy hasonló vírust futtat az életünkön, aminek a neve önszeretet, ezzel elérte, hogy ne, vagy csak későn vegyük észre, hogy valami baj van az életünkkel. Mivel mindenki más életében is ez a program fut, még meg is nyugszunk. Nem vagyok rosszabb, mint a többiek – szoktuk is mondani. Miközben már régen nem is az eredeti program szerint működünk. Néha persze feltesszük magunknak a kérdést: miért engedi meg ezt Isten?

Isten elküldte Jézust! Hogy elmondja nekünk, mennyire el vagyunk veszve nélküle. Valamint, hogy megértesse velünk: a világon nem ki-ki alapon dőlnek el a dolgok, hanem az áldozatot is tudni hozó élet/életek árán. Mindened megvan ahhoz, hogy a kapcsolatod helyrehozd Istennel, hogy a programod felülírja a vírust.

Alázat. Amit így is definiálhatnék: a visszafogott erő! Az alázatos, áldozatot is hozni tudó, nyugodt ember minden, csak nem gyenge.

Válaszként azt mondhatom, a kérdésben feltett dolgok mindegyike azért létezik, mert létrehoztuk. Ezek a mi és nem az Isten döntései. És miért engedi? Mert az ember szabad és ezért minden döntéséért számonkérhető! És nem válasz rá:

„talán őrizője vagyok-e én ...”

Mert igen, egymás őrizői vagyunk! A világot mi formáljuk, ezért olyan, amilyen. Lehetne jobb is! De ahhoz nekünk is jobbá kellene lenünk.

Mit tudok tenni? Hogyan tudok változni? Nem mutogathatok a gonoszra, hanem megváltozom és uralkodom az életemen. Áldozatot vállalok érte és segítek a másikon azzal, hogy nem haragszom. Isten pedig semmit nem vár annyira tőled, mint éppen ezt! Ez az a keresztyén életforma, amit Jézus tanított nekünk, mondhatom: felekezeti hovatartozás nélkül.

Ámen

 

2018-02-11

Szolgálattévők: 

Igét hirdet: Veres János lelkipásztor
Bibliát olvas: Tóth László
Imádkozik: Szilágyiné Asztalos Éva
Orgonál: Fejszés Dániel kántor, presbiter

Hogy tudjunk közös dolgainkról - 2018-02-11

 Meghallgatható: Itt!

KIHÍVÁS

Lekció: 1Móz 3,15-19; Textus: 2Tim 4,7-8

 

„Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam, végezetre eltétetett nekem az igazság koronája, amelyet megad nekem az Úr, az igaz bíró ama napon; de nemcsak énnekem, hanem mindazoknak is, akik várva várják az ő megjelenését.” (2 Tim 4,7-8)

Nagy szeretettel köszöntök mindenkit a mai vasárnapon, amikor arra a kérdésre keressük a választ, hogy

„Miért vannak kihívások az ember életében? Miért mindig ugyanazok? Vagy legalábbis hasonlóak?”

2018-01-28

Szolgálattévők: 

Igét hirdet: Veres Jánosné lelkipásztor
Keresztel: Szabó János lelkipásztor
Bibliát olvas: Szilágyi János gondnok
Imádkozik: Tálasné Őri Róza
Orgonál: Fejszés Dániel kántor, presbiter

Hogy tudjunk közös dolgainkról - 2018-01-28

 Meghallgatható: Itt!

"...ÁLLJATOK ELLEN AZ ÖRDÖGNEK ÉS ELFUT TŐLETEK"

Lekció: 1Móz 3,1-10; Textus: Ef 6,10-13

Több kérdés is érkezett arra vonatkozóan, hogy miért van gonosz, mi az eredete és hogyan nem tudta megakadályozni Isten, hogy az első ember pár bűnbe ne essen.

Isten a teremtéskor mindent jónak teremtett. Az embert is jónak teremtette, szeretetével vette Őt körbe és hatalmat adott neki (1Móz 1, 26-28)

A saját képére és hasonlatosságára teremtette, megáldotta és hatalmat adott az embernek a világ fölött.

2018-02-04

Szolgálattévők: 

Igét hirdet és keresztel: Veres János lelkipásztor
Bibliát olvas: Szilágyi János gondnok
Imádkozik: Berecz Péter presbiter
Orgonál: Fejszés Dániel kántor, presbiter

Hogy tudjunk közös dolgainkról - 2018-02-04

 Meghallgatható: Itt!

"TISZTELD SZÜLEIDET"

Lekció: Mk 3,31-35; Textus: 2Móz 20,12

 

A kérdések:

Meddig kell gondoskodni a szülőkről? Nincs igaza egy édesanyának, de ha megmondom neki, vétkezem Isten ellen? Ha néha emelt hangon beszélünk a szüleinkkel, megbocsátja-e Isten?

Ekkor megérkeztek anyja és testvérei; kint megállva beküldtek hozzá, és hívatták őt. Körülötte pedig sokaság ült, és szóltak neki: „Íme, anyád, a fivéreid és nővéreid odakint keresnek téged!” De ő így válaszolt nekik: „Ki az én anyám, és kik az én testvéreim?” És végignézve a körülötte körben ülőkön, így szólt: „Íme, az én anyám és az én testvéreim. Aki az Isten akaratát cselekszi, az az én fivérem, nővérem és az én anyám.” Mk 3,31-35

2018-01-21

Szolgálattévők: 

Igét hirdet: Veres János lelkipásztor
Bibliát olvas: Berecz Péter presbiter és Bíró Zoltán
Imádkozik: Szabó Zsoltné
Orgonál: Fejszés Dániel kántor, presbiter

Hogy tudjunk közös dolgainkról - 2018-01-21

 Meghallgatható: Itt!

TEREMTÉS - EVOLÚCIÓ

Lekció: 1Móz 1,1-5; 1Móz 1,26-31; Textus: 5Móz 30,19

„Mintegy 13-18 milliárd évvel ezelőtt a Világegyetem anyaga egy nagy sűrűségű és magas hőmérsékletű térrészbe volt összezsúfolva. Az Univerzum fejlődése egy nagy robbanással vette kezdetét. (Innen származik az elmélet másik elnevezése: Ősrobbanás-elmélet, vagy angolul Big Bang.) Kezdeti állapotban az anyag olyan formában lehetett jelen, amire nincsenek szemléletes fogalmaink. (Feltételezések szerint az ősrobbanás után 10 − 43 s elteltével a sűrűség , a hőmérséklet pedig K volt….” (Sulinet)

Igeolvasás: 1Móz 1,1-5

Alkategóriák

A hírcsatorna nem található.

Magunkról

Közösségünkben fontosnak tartjuk a tudásban való gazdagodást, a hitben való elmélyülést, és az egyre jellemesebb életet. A hála megnyilvánulásait a mi Urunk iránt, valamint a hitünk látható módon való felkínálását másoknak.

Milyen jelek követnek?

A hívő keresztyén ember életét jelek követik [...] Beszéljünk arról, hogy téged milyen jelek követnek? Jel az is, ha olvasod a Bibliát a gyülekezetedben, ha megtanulsz szabadon imádkozni, de jel az is amikor imádságban gyógyítasz másokat, ha segítesz valakinek. Jel az is, ha rendszeresen az Úr asztala elé járulsz. És jel az is, ha megváltozol. De, micsoda egy jel az!